ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕКСПЛЕМЕД / EXPLEMED

Съдържа арипипразол, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

Антипсихотикът ЕКСПЛЕМЕД се използва за лечение на подрастващи и възрастни при състояния с халюцинации, депресия, вяра в погрешни умозаключения, тревожност, вина и напрежение. Включва се и в комплексни терапии при свръхенергичност, бодрост при липса на сън и почивка, приповдигнатост без причина, твърде бързо говорене и изговаряне на множество идеи и намерения, чието изпълнение е нереално.

Как се приема

Дневната доза от медикамента, определена от лекар индивидуално, се приема наведнъж, без връзка с храненията. Добре е това да става в един и същ час на деня; таблетката се поглъща цяла, с вода.

Най-често дозата за възрастни е 15 мг дневно; за деца над 13 години се препоръчва първоначален прием от 5 мг, като постепенно следва плавно нарастване, обикновено до 10 мг. Допустимо е по преценка на лекаря пациентът да получи назначение за по-висока доза, но не над 30 мг дневно.

При пропуснат прием дозата се приема при първа възможност; не се допуска прием на две дози в рамките на едно денонощие, или завишаване на дозата с цел наваксване на пропуснатото.

При предозиране трябва да се търси медицинска помощ; възможно е да се проявят симптоми от рода на обърканост, агресивност, неволеви движения на лицето и езика; проблеми с говора, припадъци, ускоряване на пулса, мускулна скованост, ритъмни нарушения, сънливост, повишаване или понижаване на кръвното налягане.

Изключва се самоволно прекратяване на приема, дори ако пациентът няма оплаквания.

Възможни нежелани ефекти

Често съобщавани странични ефекти при лечение с ЕКСПЛЕМЕД са сънливост, безпокойство, тремор и главоболие, умора, неволеви движения, синдром на неспокойните крака, замаяност, гадене и повръщане, запек, замъглено зрение, нарушения на храносмилането, провокиране на захарен диабет.

По-рядко пациенти са имали оплаквания от рода на промени в хормоналния фон, висока кръвна захар, депресивни състояния, прекалена сексуална активност, мускулни спазми, неконтролирани движения с различни части на тялото, замайване и световъртеж при изправяне, двойно виждане, хълцане.

Възможни са също алергични реакции като обриви, копривна треска, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане; промени във водно-солевия баланс; анорексия, необясними промени в теглото, нервност и агресивност, суицидни мисли, серотонинов синдром, мускулна скованост, повишена температура, промени в кръвното налягане и в показатели на кръвната картина, промени в сърдечния ритъм, инфаркт, внезапна смърт. Съобщавано е също за промени във функциите на панкреаса и черния дроб; диария, отоци на крайниците, неконтролирани отклонения в поведението – тяга към хазарт, скитане, преяждане, повишен сексуален интерес.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕКСПЛЕМЕД не се прилага при алергия към съставка на продукта.

При някои категории пациенти е необходима точна преценка за риска, който се поема при назначаването на медикамента. Става дума за хора, склонни към суицидни мисли и действия; с висока кръвна захар; склонни към припадъци, със сърдечно-съдови заболявания, привлечени от хазарта в миналото; с данни за съсиреци в кръвоносните съдове и склонни към образуването им.

Лечението се прекратява, ако при първите дози се проявят симптоми от рода на интензивни неволеви движения, мускулна скованост, ритъмни нарушения, необичайна тяга към хазарт и пр.

Медикаментът не се прилага при лечението на деца под 13 години.

Избягва се прием по време на бременност или кърмене. Ако бременна взема този медикамент, роденото от нея бебе трябва да бъде наблюдавано за проблеми в храненето, дишането и признаци като сънливост, скованост на мускулите, треперене.

Да не се приема алкохол при терапия с това лекарство.

Не се препоръчва шофиране, тъй като лекарството може да причини замайване, замъглено зрение, влошена координация на движенията и забавени реакции.

Взаимодействие с други медикаменти

При комбинирането на ЕКСПЛЕМЕД с други медикаменти трябва да се отчете взаимното им въздействие. Възможно е да се промени режимът на прием, дозировката или временно да се прекрати приемът на някои от тях. Става дума за медикаменти за контрол на повишено кръвно налягане; лекарства за регулиане на сърдечния ритъм, антидепресанти – включително трициклични, противогъбични, продукти за ХИВ-позитивни, антиконвулсанти, антибиотици, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, триптани, болкоуспокояващи, продукти с жълт кантарион.

_________

Усреднена цена в аптеките – 19 лв за 28 таблетки по 15 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *