ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РУЛИД / RULID

Съдържа рокситромицин, хидроксипропил целулоза, полиоксиетилен, полиоксипропилен гликол, повидон, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, талк, царевично нишесте, хипромелоза, безводна глюкоза, титаниев диоксид, пропилен гликол

Предназначение

РУЛИД е макролиден антибиотик; препоръчва се при бактериални инфекции от патогени, чувствителни към активната съставка рокситромицин.

Как се приема

РУЛИД перорални таблетки е медикамент, който се приема два пъти дневно – сутрин и вечер, преди хранене, с по чаша вода. Важно е паузата между двата приема да е 12 часа. Обичайната схема е 2х150 мг , но предписанието на лекуващия може да посочва и друга, индивидуално определено дневна доза.

Продължителността на приема, посочена от лекаря, задължително се спазва, независимо от възможното подобрение още в първите дни. Най-често препоръката е за 5-7-дневна терапия. При някои заболявания като фарингит лечението с антибиотика продължава десет дни.

Важно е лекарството да се приема редовно; пропуснат прием не се наваксва чрез увеличаване на дозата. При предозиране задължително се търси медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти, лекувани с този антибиотик, са съобщавали за болки в стомаха, диария, обриви; има случаи със замайване и главоболие, гадене и повръщане, нарушено храносмилане.

В по-редки случаи са описвани алергични реакции от типа кожни обриви и уртикария. При лабораторен анализ се установява увеличен брой на белите кръвни клетки.

Други регистрирани странични ефекти са колит, суперинфекции, чернодробни смущения и хепатит, промени в показатели на кръвоносната и лимфната система от рода на тромбоцитопения и др.; анафилактичен шок, объркване и халюцинации; бронхоспазъм, панкреатит; смущения в сърдечната дейност, тахикардия.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РУЛИД не се прилага при алергия към съставка на продукта или към друг антибиотик от макролидната група.

Медикаментът е противопоказан при глюкозо-галактозен синдром на малабсорбция. Рискови пациенти, при които се преценява индивидуално възможността за безопасно прилагане, са хора с ритъмни нарушения на сърдечната дейност, гъбични инфекции, миастения гравис, чернодробно заболяване. При чернодробна недостатъчност продуктът не се прилага.

Не се използва по време на бременност и кърмене.

Пациенти, лекувани с РУЛИД, избягват шофирането поради риск от замайване.

Взаимодействие с други медикаменти

РУЛИД не може да се използва едновременно със съдосвиващи ергоалкалоиди, астемизол, цизаприд, пимозид, терфенадин. Не се препоръчват също комбинации с антиаритмични лекарства, трициклични антидепресанти, антипсихотици, флуорохинолони, антивирусни и противогъбични. Нежелани са и съчетанията с антикоагуланти, дизопирамид.

Допустими под контрол заедно с РУЛИД са сърдечните гликозиди, теофилин, мидазолам, бромокриптин, циклоспорин, статини, рифабутин.

______

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 10 таблетки по 150 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *