ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СОЛИАН / SOLIAN

Съдържа амисулприд, натриев нишестен гликолат, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, хипромелоза, магнезиев стеарат, полиоксил – 40 стеарат, титанов диоксид

Предназначение

СОЛИАН е антипсихотик; назначава се при някои поведенчески отклонения и психични разстройства.

Как се приема

Приемът на СОЛИАН се назначава индивидуално в зависимост от състоянието на пациента. Практикуваните дневни дози са в диапазона 50-800 мг, в редки случаи горната граница може да достигне до 1200 мг. При дози до 400 мг приемът е веднъж дневно; при по-високи количеството за деня се разделя по равно за два приема. При пациенти в напреднала възраст или с бъбречна недостатъчност е възможно да се назначи редуцирана доза.

Медикаментът следва да се приема редовно, по възможност в едни и същи часове на деня. Пропусната доза не може да се компенсира с двойна; предозирането изисква незабавна медицинска консултация.

Приемът на медикамента не трябва да се променя или прекъсва самоволно поради риск от усложнения в състоянието. Рязкото прекратяване на приема може да провокира синдром на отнемането, особено ако лекарството е било вземано във високи дози.

Възможни нежелани ефекти

Най-често се проявяват страничните ефекти тремор, нарушена двигателна активност, потребност от постоянни движения, безпокойство, висок мускулен тонус, интензивно отделяне на слюнка.

Често се съобщава и за прояви като стягане на челюстите, неконтролирани движения с очите, изкривяване на шията, еректилна дисфункция, гинектомастия, нарушения на съня от различен тип, сънливост, гадене и повръщане, пресъхване на устата, запек; висока концентрация на хормона пролактин в кръвта с последващи нарушения от различен вид; хипотония, увеличаване на телесното тегло.

В редки случаи е възможно да се развие симптоматика, включваща признаци от рода на нарушен водно-солеви баланс, алергични реакции, ангиоедем, тромбози, аритмии и др. регистрирани са също смущения в сърдечната дейност, брадикардия, отклонения в различни кръвни показатели, остеопороза, нарушени функции на черния дроб.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СОЛИАН не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента. Противопоказан при пролактин-замисими тумори и тумори на надбъбречната жлеза.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Не бива да се дава на бременни и кърмачки.

Определени пациенти с някои здравословни проблеми се квалифицират като рискови по отношение приема на този медикамент. Необходима е персонална преценка за възможността да бъдат лекувани със СОЛИАН при условие, че очакваната полза превишава потенциалния риск. Отнася се за пациенти с деменция, епилепсия или Паркинсон, в напреднала възраст, с бъбречна недостатъчност, диабетици, с признаци на прединсултно състояние, с инфекции и треска, с отклонения на кръвни показатели.

Пациентът не бива да шофира, ако медикаментът го прави сънлив или влошава способността му да се ориентира, забавя реакциите или променя координацията на движенията му.

Взаимодействие с други медикаменти

СОЛИАН не трябва да се приема едновременно с медикаменти от рода на леводопа. Лекуващият следва да бъде запознат с актуалната терапия на пациента си в случаите, когато има намерение да му назначи СОЛИАН. Предупреждението се отнася и за продукти като бромокриптин, амантадин, апоморфин и други използвани при лечението на болестта на Паркинсон.

Други рискови комбинации биха могли да се получат с барбитурати, бензодиазепини, аналгетици, наркотични продукти; с лекарства за контрол на повишено артериално налягане, антихистамини, антималарийни средства, антипсихотици; антиаритмици от типа на хинидин или дизопирамид.

Противопоказана е консумацията на алкохол по време на лечението със СОЛИАН.

_

Усреднена цена в аптеките – 40 лв за 30 таблетки по 400 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *