Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Агресия и заекване: Какви са късните последствия от наранявания на главата?

Различните по местонахождение и като време травми и наранявания на главата може да имат късни последствия

на главата
Травмите на главата имат късни проявления

Какво обикновено правим при главоболие? А по време на настинка? Пием болкоуспокояващи, купуваме капки, антивирусни лекарства и се оплакваме от лошото време, магнитните бури и от умората, която вече май е станала хронична. Не е ли така? Но да си припомним известната фраза, според която „причината е в нас самите“. Така че, в много такива ситуации причината наистина е в нас, или по-скоро в нараняванията, които някога сме получавали, казват лекарите.

Владимир Животов

Лекарят-остеопат Владимир Животов разказа как нараняванията на главата могат да повлияят на здравословното състояние. И то не само тези, които са се случили скоро, но и онези, които сме преживели в детството.

Травмите на главата са сред най-често срещаните травми на тялото

Често удряме челото си в разни ръбчета, падаме назад или пък разбиваме носа си. На всеки се е случвало, без значение къде и какво точно е било ударено. И в същото време може дори да не забележим някакви проблеми, тъй като нараняването не винаги е съпроводено с фрактура, сътресение, хоспитализация и т.н. Освен това, може да се е случило в ранна детска възраст, а ние просто да не си спомняме за това. Но тялото помни всичко (!) и „издава” последствията.

И така, кои са най-честите наранявания на главата и какви симптоми и здравословни проблеми могат да причинят?

Травми на челото и носаж

– Хронична назална конгестия, алергичен ринит, честа хрема

Поради травма костите, които участват във формирането на носната кухина, параназалните синуси са блокирани. В резултат на това се появява подуване на лигавицата, а локалният имунитет е нарушен. И когато микробите навлизат, възпалението на лигавицата преминава в хроничен стадий.

– Агресия, панически атаки, депресия

Колкото и странно да звучи това, нараняванията на челото и носа причиняват блокиране на сфенобазиларната симфиза, което ограничава подвижността на шевовете на черепа.

С какво заплашва това?

Нарушава се циркулацията на цереброспиналната течност и кръвта, а с нея и нормалното функциониране на мозъка. Разбира се, това не е единствената причина: възпитанието и характера на човек също играят важна роля, но нараняванията на челото могат да изострят проявата на подобни емоции.

При деца с такива наранявания, в някои случаи, може да се появи забавено говорно развитие, заекване. Фронталната кост може да се движи и да оказва натиск върху речевите центрове, които са в кората на лявото полукълбо на мозъка.

  • Метаболитни нарушения, безплодие, затлъстяване, менструални нередности

При директен удар на точката, разположена между веждите – там, където е „седлото“, вдлъбнатата част на носа – се намира точката на хипофизната жлеза, а малко по-високо е точката хипоталамусът. Ако човек получи тежки наранявания в тази област на лицето, здравословните проблеми, описани по-горе, са естествено следствие, тъй като механичният ефект на нараняването може да засегне хипоталамуса и хипофизата.

Травма на лицето и зигоматична област

Във връзка с това се наблюдава изместване на челюстта и нарушение на храненето и вкуса, с всички произтичащи от това последствия.

Травма на врата

  •  Запек, аритмия, тахикардия, склонност към настинки, безпричинна кашлица

Какво може да предизвика такива прояви?

Компресия на вагусния нерв и югуларната вена, които преминават през югуларния отвор, и с които тилната кост е в контакт. Компресирането на разклоненията на вагусния нерв и югуларната вена може да причини подобни последствия.

  • Зрително увреждане

Зрителната кора на мозъка е разположена точно в тилната част.

  • Световъртеж

Този проблем се причинява от нарушения на кръвообращението в гръбначните артерии.

  • Провиснала брадичка

Мускулите на врата се напрягат поради травма, компресират лимфните съдове, причинявайки лимфен застой и прекомерно подуване в областта на брадичката.

  • Усложнения при раждане

Травмите на шията причиняват запушване на тилната кост, която е пряко свързана със сакрума (намира се в областта на таза). А блокирането на сакрума често влияе пряко колко безпроблемно и лесно ще бъде раждането.

Нараняванията на носа също се „определят“ от тена на кожата, подуването и наличието на кръгове под очите. Причината е, че след нараняването костите са разместени, мускулите и връзките на шията се стягат. Всичко това предотвратява изтичането на венозна кръв и лимфа от главата. И в резултат на което лицето се подува, под очите се появяват тъмни кръгове. И никакво лечение не помага, докато лекар-остеопат не се заеме с случая.

И, разбира се, каквито и да са нараняванията, винаги се появяват главоболия

След като са налице наранявания на черепа, рано или късно те ще започнат да смущават човека. Може да минат месец, година, няколко години. Но ако непрекъснато ви притеснява главоболие, това означава, че сте ударили главата си доста силно.

Метеочувствителността, мигрените са естествени последици от наранявания на главата. И тъй като връзката между мигрената и минала травма на главата се открива в 99% от случаите, остеопатичната терапия може да се нарече един от съвременните възможности за лечение.

Източник: nauka.vesti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *