ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Псориазисът – физическо отражение на душевен конфликт

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което по тялото се появяват червени петна с люспеста и сърбяща повърхност

псориазисът
Псориазисът не засяга само кожата

Традиционната медицина счита псориазисът за автоимунно заболяване, при което тялото започва да възприема някои от своите клетки като чужди и произвежда антитела за борба с тях.

Тоест, организмът започва да се бори със себе си. И според експерти в областта на психосоматиката, това заболяване е отражение на конфликтите във взаимоотношенията, на неспособността на човек да оцени себе си и на неговите негативни мисли, които той има за себе си.

Душата, отразена в кожата

Като телесна обвивка, кожата отразява мислите, които човек има за себе си. Опитайте се да я опишете – и ще разберете, че наистина мислите за себе си. Кожата ни отделя, изолира ни от външния свят, а също така ни позволява да осъществим контакт с другите. С нея усещаме нежни докосвания, груби сътресения, сексуална възбуда, болка, изразяваме емоционалното си състояние – изчервяваме се от срам и пребледняваме от страх. От раждането, благодарение на допира, получаваме чувства на сигурност, приемане и любов, нежност, интимност и сигурност.

С кожата за първи път усещаме границите на собственото си тяло, започваме да се възприемаме като отделен индивид – отделен от майката и от света, който ни заобикаля. Чрез кожата детето усеща емоциите и чувствата, изпитвани от родителите си по отношение на него. И поради липсата на други налични средства, то реагира с кожата на външния свят. След като напуснем детската възраст, въпреки наличието и на други средства за изразяване на чувствата, ние продължаваме да реагираме с кожата на неосъзнатите интрапсихични конфликти и външните психотравматични обстоятелства.

Смята се, че пациентите с псориазис отхвърлят своето АЗ, като ексфолират част от себе си под формата на люспести плаки

Те толкова се срамуват от себе си, че изоставят отношенията си с другите, криейки се зад болестта си. Те обвиняват себе си, че изпитват негативни емоции и извършват лоши действия. И повече от всичко онова, което искат да променят, те буквално искат да излязат извън кожата си.

Псориазисът като травма

Дали си струва да приемем това мнение, е спорен въпрос. Връзката между травматичните ситуации и псориазиса обаче е експериментално доказана. Учени от университета в Риека (Хърватия) проведоха проучване на пациенти, страдащи от псориазис и дерматологични заболявания с непсориатичен характер.

В предложения въпросник, субектите описаха психологическо травматично преживяване от миналото – сексуална, емоционална или физическа злоупотреба, стрес, алкохолна и наркотична зависимост и др. В резултат на това беше установено, че при пациенти с псориазис честотата и интензивността на негативните житейски събития са много по-високи, отколкото при хората, страдащи от непсориатични кожни заболявания. Освен това, психологическата травма, получена в млада възраст, има по-силен ефект върху организма, отколкото по-късните събития, и по-често води до развитие на кожни заболявания.

Преодолявате тревожността? Вероятно!

От друга страна, самата болест причинява значителни психологически затруднения при пациентите. Хората, страдащи от псориазис, се срамуват от болестта си, срамуват се от себе си, и затова придават прекомерно значение на мнението на другите за тях, отричат ​​себе си и се притесняват да не бъдат обидени или наранени. Повишената тревожност причинява нов стрес и засилва симптомите на заболяването.

За да се прекъсне порочният кръг заболяване-стрес, при лечението на псориазис, заедно с медикаментите и физиотерапията, се използва и психотерапия на тревожните разстройства, която позволява на пациента да идентифицира и преодолее вътрешните конфликти, да се успокои, да се приеме такъв, какъвто е, и да се научи да живее с болестта. В крайна сметка тези пациенти трябва непрекъснато да преодоляват собствените си комплекси по отношение на дефектите на кожата и да докажат на себе си и на другите, че болестта не ги прави по-различни или по-лоши.

Заедно с помощта на психотерапевт, пациентът има нужда и от самопомощ. Автотренировката и поддържането на активен начин на живот ще помогне на болния от псориазис. Да се ​​криеш от хората в очакване, че обострянето ще премине, е напълно грешна позиция. Колкото по-активно човек се проявява в живота, толкова повече акцентът се измества от болезненото състояние към продуктите от неговата дейност – значими и красиви.

Това, което не ни убива, ни прави по-силни</h4.

В крайна сметка, борбата за приемане на онова, което ги заобикаля, прави пациентите с псориазис енергични и адаптирани към всякакви трудности. Сред известните хора с псориазис са Джон Рокфелер, Уинстън Чърчил, Хенри Форд, Камерън Диас, Бритни Спиърс. Това е чудесна илюстрация на факта, че псориазисът не е причина да не бъдете успешни, богати и красиви.

Източник: estet-portal.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *