ЛОЗАП / LOZAP

Съдържа лосартан калий, микрокристална целулоза, манитол, кросповидон, колоиден силициев диоксид, талк, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол стеарат 2 000, титанов диоксид, макрогол 6 000

Предназначение

ЛОЗАП е медикамент за контрол на артериалното налягане. Приемът му води до отпускане на кръвоносните съдове и понижаване стойностите на високото кръвно. Прилага се като средство за забавяне на възможните бъбречни усложнения при пациенти с хипертония и/или диабет-2.

Подходящ за комплексна терапия при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност или задебеляване на лявата камера. Според фармакологичната характеристика на ЛОЗАП приемът на този препарат намалява риска от инсулт.

Как се приема

Таблетките ЛОЗАП се приемат веднъж дневно, с чаша вода – без да се дъвчат или стриват. Дневната доза и продължителността на приема се определят от лекуващия в зависимост от здравословния проблем, общото състояние и възрастта на пациента.

Лечението на възрастни с хипертония започва с доза от 50 мг веднъж дневно. Ефектът на терапията следва да се прояви през трета до шеста седмица от началото на лечението. Възможно е лекуващият да прецени такава доза като недостатъчна и да я повиши на 100 мг дневно.

При деца и подрастващи на 6-18 години се изчислява индивидуална доза в зависимост от килограмите, но не повече от 25 мг дневно.

При възрастни хипертоници с диабет-2 дневната доза обикновено се увеличава и след първоначалните 50 се преминава към 100 мг. Паралелно се назначават диуретици, бета-блокери, инсулин и др.

Ако пациентът страда от сърдечна недостатъчност, началната доза от този медикамент ще е 12.5 мг. След седмица тя може да се удвои – 25 мг; след още една седмица плавното повишаване продължава до 50 мг; така с интервал от 7 дни дневната доза може да достигне до 150 мг. И в този случай се прилага комплексно лечение, като паралелно се назначават диуретици, дигиталис, бета-блокери.

При пропуснат прием пациентът следва да изчака времето за следващия; приема се обичайната доза, без удвояване “за наваксване”.

Ако е приета по-висока от обичайната доза, пациентът трябва да се свърже с лекуващия дори да не изпитва смущаващи последици. Възможните странични ефекти в такъв случай са болезнено понижаване на кръвното налягане, ускоряване или забавяне на сърдечната дейност.

Пациентът не може да коригира самоволно дневната доза или да прекратява приема заради възможни усложнения на основното заболяване.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични реакции в случая са замайване и прекалено ниско кръвно; умора, слабост; хипогликемия, хиперкалиемия, бъбречна недостатъчност, анемия. При пациенти със сърдечна недостатъчност могат да се получат високи стойности на урея, креатинин, серумен калий.

В по-редки случаи могат да се развият смущения от рода на главоболие и сънливост, безсъние, сърцебиене и болка в гръдната област, задух, болки в корема, запек или диария, гадене и повръщане, сърбеж и уртикарии, отоци, обриви, кашлица.

Сред редките оплаквания са алергични реакции, схващане и изтръпване, възпаление на ткръвоносни съдове, състояния на синкоп, инсулт, ускорена/неравномерна сърдечна дейност, хепатит.

Има и необичайни симптоми с неизвестна честота като мигрена, мускулни и ставни болки, промени в показатели на кръвната картина, панкреатит, грип подобни симптоми, еректилна дисфункция, ниски нива на натрий в кръвта, фоточувствителност, инфекция на пикочните пътища, необичайни болки в мускулите в съчетание с тъмна урина; слухови смущения, общо неразположение.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои лекарствени комбинации с ЛОЗАП изискват промяна на обичайните дневни дози или промени в терапевтичния план при несъвместимост. Това е важно в случаите, когато пациент на ЛОЗАП трябва да приема също и други медикаменти за понижаване на кръвното; калий-задържащи препарати, диуретици, хепарин; нестероидни противовъзпалителни; продукти с литий; АСЕ-инхибитори, алискирен.

__

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 30 таблетки по 50 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.