ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечението на симптомите на менопаузата може да бъде опасно

Последни данни показват: че лечението на жените с помощта на комбинация от хормоните естроген и прогестин може да предизвика смъртно опасен рак на гърдата.

Продължителната хормонозаместителна тера­пия не само че повишава риска от развитие на рак на гърдата, но и увеличава вероятността от появя­ване на опасните форми на това заболяване – тези, които се смятат за неизлечими. Резултатите от изследвания, проведени от учени от Ню Йорк, от­читат само лечение с помощта на комбинация от естроген и прогестин. „По всичко личи, че вероят­ността отгразвиггтщна всякакви категории рак на гърдата нараства, ние забелязахме увеличаване на риска от смъртност във връзка с такова лечение“, – подчертават авторите на разработката.

Хормонална терапия се назначава на жените, които трудно се справят със симптомите на менопаузата с нехормонапни методи. За първи път комбинация от естроген и прогестин била използ­вана в практиката още през 1942 г. Но през 2002 г. учените съобщиха за връзката на хормоналните препарати с рака на гърдата. След това броят жени, преминаващи такава терапия, значително намаля – от 35-40% до 15-20%.

ФАКТ!

В изследването взели участие повече от 16 000 жени. А ре­зултатите показали, че жените, получаващи комбинация от хормони, с 25 на сто повече боледуват от рак на гърдата от тези, които получавали плацебо. И, забележете, със 78 на сто повече от рак, който се разпространява и върху лимфните възли. Смъртността при тях била два пъти по-висока от тази при участничките, приемали плацебо-таблетки.

„Това изследване за пореден път потвърждава опасност­та от хормонозаместителната терапия. Следва много внимателно да се претеглят всички „за“ и „против“, преди да се назначи лечение. Хормоналната терапия показва един сериозен стра­ничен ефект – повишава се рискът от развитие на рак на гърдата, който не трябва да се игнорира“ – заключват експертите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *