ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПЕТИНИМИД / PETINIMID

Съдържа етосуксимид, натриев етил парахидроксибензоат, натриев пропил парахидроксибензоат, полиетиленгликол 400, желатин, глицерол, етилванилин, титанов диоксид, жълт железен оксид

Предназначение

Меките капсули ПЕТИНИМИД се препоръчват като средство за терапия на т.н. абсансни пристъпи или малки припадъци. Прилага се при епилептични припадъци от смесен тип.

Как се приема

ПЕТИНИМИД се дава на деца над 6 години и възрастни в начална доза от две капсули дневно. Тази доза нараства на всеки 5-7 дни с по една капсула, докато се достигне оптималното количество за пациента. Обикновено приемът е 4-6 капсули на ден, по изключение до 8.

Деца на възраст под 6 години и възрастни, които не са в състояние да поглъщат капсулите, терапията е с медикамента под формата на сироп.

При пациенти на хемодиализа, с бъбречни или чернодробни увреждания обикновено се препоръчва по-ниска доза.

Капсулите в определената от лекуващия доза се поглъщат по време на хранене, цели, с вода. Количеството за деня се разделя за два приема.

Пропуснат прием не се компенсира с двойна доза; терапията продължава в следващия обичаен час. При предозиране могат да се проявят симптоми като умора, раздразнителност, нестабилно настроение, гадене и повръщане, дихателни затруднения – включително блокиране на дишането. Необходима е спешна медицинска помощ.

Приемът на този медикамент не може да се прекратява самоволно. Това може да провокира нови пристъпи и усложнения; отказът от лекарството става при постепенно, плавно намаляване на дозите.лекарското наблюдение е задължително.

Възможни нежелани ефекти

ПЕТИНИМИД може да е причина за алергични реакции, изразени в тежки обриви, оток на лицето и гърлото, дихателни затруднения, мехури по лигавиците, повишена температура. Тези симптоми изискват незабавна медицинска намеса.

В редки случаи е възможно да се развият смущения от рода на гадене и повръщане, диария, спазми, подуване на езика и небцето, болки в стомаха и корема. Има информация също за сънливост, еуфорични състояния, влошено качество на съня, нарушена координация на движенията, хиперактивност. Познати са и странични ефекти от рода на отслабване на апетита и намаляване на телесното тегло.

Не са чести и смущения от рода на склеродермия, патологично окосмяване, психози и депресия, високо либидо.

Възможни са също в редки случаи отклонения в показатели на кръвната картина, вагинално кървене, влошено зрение и късогледство, фоточувствителност, влошени функции на черния дроб и бъбреците.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от неговите съставки.

Прилагането на медикамента се разрешава от лекуващия след точна оценка на риска при някои групи пациенти: с нарушени функции на бъбреците и черния дроб; при прекарани психични заболявания; при наличието на възпалителни огнища в организма.

Бременни и кърмачки избягват медикамента, но по преценка на лекуващия се допуска прием в отделни случаи, за кратко и под контрол.

Шофирането и работа с тежки машини се предприемат само в случаите, когато пациентът е в състояние да реагира адекватно на събития от външния свят.

Взаимодействие с други медикаменти

Избягва се паралелен прием със сънотворни и успокоителни заради усилването на сходни ефекти. ПЕТИНИМИД потиска действието на пероралните котрацептиви.

Да не се приема паралелно с алкохол.

_________

Усреднена цена в аптеките – 18 лв за 100 таблетки по 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *