ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МЕТОСТАД / METOSTAD

Съдържа метопрололов сукцинат, микрокристална целулоза, метилцелулоза, царевично нишесте, глицерол, етилцелулоза, магнезиев стеарат, хипромелоза, стеаринова киселина, титанов диоксид

Предназначение

МЕТОСТАД е бета-блокер: медикамент, използван за лечение на повишено артериално налягане, сърдечна недостатъчност, аритмии, стенокардия, сърцебиене. Приемът облекчава симптоми като силна болка в гърдите, затруднено дишане, отоци на крайниците. Препоръчва се и за профилактика срещу повторен инфаркт на миокарда.

Как се приема

Приемът на този медикамент трябва да бъде назначен от лекар – в дневни дози и с продължителност, съобразени с диагнозата, възрастта и състоянието на пациента. Лекарството се взема веднъж дневно – сутрин, по едно и също време. Таблетката се гълта с вода – цяла, без да се дъвче или стрива.

При високо кръвно дневната доза е 50 мг, но при необходимост лекуващият може да я повиши до 200 мг. Аритмия и ангина пекторис изискват доза от 100-200 мг. Същата доза се приема профилактично срещу пристъпи на мигрена. Ако пациент страда от сърцебиене като симптом на сърдечно заболяване, най-често му препоръчват дневна доза от 100 мг МЕТОСТАД, но е възможно увеличение до 200 мг.

Профилактиката срещу нов инфаркт, след като пациентът вече е преживял един, изисква прием на 200 мг от продукта на ден.

Ако пациентът е дете над 6 години, лекуващият трябва да му изчисли индивидуална дневна доза в зависимост от телесното тегло. Обикновено тя е по 0.5 мг/кг, но не повече от 50 мг общо.възможно е лекуващият да надхвърли този лимит, но не и над 200 мг дневно.

Ако пациентът пропусне прием в обичайното време, той следва да вземе дневната си доза при първа възможност или да изчака следващия. Не се взема по-висока доза като компенсация. При предозиране е възможно да се развият симптоми на хипотония, замайване, спиране на сърдечната дейност, задушаване, кома, повръщане и посиняване. Необходима е спешна медицинска помощ.

Внезапното и самоволно спиране може да създаде живото застрашаваща ситуация; пациентът може да се влоши, дори да получи инфаркт. Спирането на терапията става само по лекарско назначение.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да предизвика алергични реакции, изразени в обриви, оток на лицето и гърлото, затруднен говор, проблеми с дишането, задушаване. При подобни симптоми приемът на продукта спира и трябва да се потърси медицинска помощ.

Най-често пациенти споделят като странични ефекти умора и прималяване – спад на кръвното при изправяне. Чести прояви са проблеми със съня и заспиването, нарушено равновесие, сърцебиене, главоболие, студени крайници, диария или запек, гадене, болки в стомаха.

Сравнително редки симптоми са задържане на течности и отоци, влошаване на сърдечна недостатъчност, кошмари, депресивни състояния, засилено потене, обриви.

Редки симптоми са нервност и тревожност, влошаване на диабета, зрителни проблеми – включително конюнктивит, чернодробни смущения, хрема, косопад, импотентност, нарушения в сърдечния ритъм и сърдечната проводимост и др.

Много рядко се установяват промени на показатели в кръвната картина; объркване и проблеми с паметта, халюцинации, хепатит, влошаване на псориазис, болки в мускулите и ставите.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта, както и към други бета-блокери.

Специално внимание е необходимо при съставянето на терапевтичен план, ако пациентът е с нарушения на сърдечната проводимост, при нелекувана сърдечна недостатъчност, забавен пулс, при нарушена циркулация на периферните съдове, при ниско кръвно, метаболитна ацидоза, при тежка астма и ХОББ; при тумор на надбъбречната жлеза; при преживяна сърдечна операция през последните четири месеца, и др.

Не се прилага за лечението на деца под 6-годишна възраст.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Следва да прецени конкретно дали продуктът МЕТОСТАД е подходящ за пациенти със заболяване на черния дроб или бъбреците; при възраст под 40 или над 80 години; при увеличен размер на сърдечния мускул или ако са засегнати сърдечните клапи.

Взаимодействие с други медикаменти

Този продукт е несъвместим с МАО-инхибитори, други лекарства за високо кръвно или аритмия.

Преценява се безопасно ли е съчетаването с лекарства против язва, антидепресанти, противогъбични, антипсихотици, лекарства против малария, антихистамини, болкоуспокояващи, антибиотици, други бета-блокери, включително капки за очи; противодиабетни, сърдечни гликозиди, лидокаин и др.

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 30 таблетки по 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *