ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какви здравословни проблеми може да говори сухата кожа на лактите?

Повечето хора приемат сухата кожа на лактите за козметичен дефект. Всъщност, това може да е аларма за някой по-сериозен здравословен проблем

лактите
Напуканата кожа на лактите не е само козметичен проблем

Днес има голям брой продукти за грижа за кожата, включително за различните части на тялото, които са склонни да се белят или напукват. Например устни, стъпала и лакти. Междувременно, противно на общоприетото схващане, нормалната кожа на цялото тяло трябва да бъде еднакво хидратирана, е мнението на дерматологът Ирина Скорогудаева, кандидат на медицинските науки . Според нея сухотата на определен участък от кожата, например на лактите, може да показва ранни признаци на заболявания и нарушения в тялото.

Хиперкератоза

Причината за сухата кожа на лактите може да е хиперкератоза: уплътняване на роговия слой и нарушаване процеса на кератинизация. Хиперкератозата може да бъде придружена от и от пигментация и белене на кожата. Ирина Скорогудаева отбелязва, че хиперкератозата е възможно да се появи в резултат на механични въздействия върху кожата, например, чест натиск на лактите, докато се облягаме на тях на бюрото или на масата.

Ирина Скорогудаева, дерматолог, по време на лекция

Кожата е първата бариера, която ни защитава от околната среда. Ако по някакъв начин въздействаме върху нея или я повреждаме, следва компенсация: започва процесът на регенерация. В резултат на това настъпват локални промени в кожата: тя се „събира“, става по-суха и потъмнява. Например, кожата започва да се втвърдява на мястото, което се търка в обувките. Същото се отнася и за търкането на петите с пемза или пила: колкото повече и по-често премахвате роговия слой, толкова повече той се натрупва “, казва дерматологът.

Дерматологични заболявания

Често сухата кожа на лактите показва наличието на кожно заболяване. „Това може да е атопичен дерматит (хронично възпалително кожно заболяване). Сухата кожа почти винаги е характерна проява при атопични, т.е. алергични състояния: дерматит, бронхиална астма, вазомоторен ринит и понякога хранителни алергии. На лактите могат да се появят и огнища на псориазис. При това заболяване клетките се развиват бързо, те нямат време да узреят, роговият слой не е изграден, кожата изглежда по-суха ”, обяснява Скорогудаева.

Ендокринни нарушения

Причината за прекомерна сухота на кожата, включително на лактите, може да бъде нарушение на хормоналния фон. От своя страна, ендокринните заболявания, хормоналните лекарства, свързаните с възрастта промени или някои вродени особености могат да доведат до сухота на кожата.

Мастните жлези, разположени върху кожата, имат защитната функция. „Производството на себум става под въздействието на половите стероидни хормони. Това са предимно андрогени и естрогени. Съответно, ако организма произвежда по-малко от тези хормони, кожата остава суха. Причината може да бъде наличиео на ендокринни заболявания. Например, изразени промени в кожата настъпват при диабет. Хормоналният фон може също да се промени от приема на хормонални лекарства. Има индивидуални вродени особености: слаба чувствителност на рецепторите към действието на хормоните, което води до слабо производство на себум, в резултат на това – по-суха кожа. В допълнение, себумът се образува в по-малки количества с възрастта, отново поради намаляване на производството на полови хормони “, отбелязва дерматоложката.

Липса на витамини

Сухата кожа на лактите може да показва липса на витамини A, D3, витамини от група В в организма (в по-голяма степен – B1, B2, B3 и B6). „Тези витамини са необходими за изграждането на роговия слой на кожата и обновяването на клетките ѝ. Съответно, те влияят върху качеството на този слой, начина, по който той задържа влагата, така че кожата да не е суха. Причината за липсата на витамини може да бъде нарушение на абсорбцията на стомашно-чревния тракт. Това вече е гастроентерологичен синдром“, казва Скорогудаева.

При какви симптоми е необходимо да се консултирате с лекар?

Ирина Скорогудаева съветва да се консултирате с лекар в случай на забележимо нарушение на кожата на лактите. Това може да бъде пигментация, силна сухота, белене, напукване. Първо, трябва да се свържете с дерматолог, тъй като причините за тези състояния най-често са кожни заболявания. Ако проблемът е по-дълбок и комплексен, лекарят ще ви насочи към други специалисти: ендокринолог или гастроентеролог.

Как да се справим със сухата кожа на лактите?

Когато не става дума за сериозни нарушения, които се коригират с лекарства, тогава полезен може да бъде и крем, който е по-мазен и богат на хранителни вещества, нужни на кожата. Такъв крем е подходящ за борба със сухата кожа на лактите. Според дерматоложката това е минималната начална помощ, която човек може да предостави сам на себе си. Така няма да се излекува болестта, но ще се облекчи дискомфорта от сухота. Можете също така да използвате скраб пестеливо, за да се освободите от мъртвите кожни клетки.

Източник: woman.ru

Глобал Хелт Дерматил
Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *