ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТАЗОЦИН / TAZOCIN

Съдържа пиперацилин, тазобактам, лимонена киселина, динатриев едетат

Предназначение

ТАЗОЦИН съдържа антибиотичната активна съставка пиперацилин: компонентът е широкоспектърен антибиотик, чието действие се подчертава от втора активна съставка – тазобактам. Продуктът се назначава под формата на венозни вливания при инфекции на долните дихателни пътища, отделителната система, кожата и меките тъкани. Подходящ при инфекции на кръвта, при пациенти с отслабена имунна система.

Предназначението на медикамента е да овладява инфекции, причинени от патогенни бактерии. Може да се използва за лечението на деца над двегодишна възраст, при подходящо дозиране и режим. Допуска комбиниране с други антибиотици в зависимост от диагнозата и начина на повлияване.

Как се приема

ТАЗОЦИН е медикамент за инфузионно капково въвеждане; прави се в продължение на 30 минути.

Дозата се определя индивидуално и въвежда от медицинско лице в зависимост от заболяването, възрастта и състоянието на лекувания пациент. Терапията предвижда венозни вливания на всеки 6-8 часа, по принцип в болнични условия. При това положение е малка вероятността от пропускане на дози или предозиране. Пациентът следва да се консултира с лекар ако счита, че се е случило нещо подобно.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с ТАЗОЦИН е възможно да се проявят сериозни странични ефекти, които изискват незабавна медицинска намеса. Това са симптоми като тежки обриви с мехури и кървене – токсична епидермална некролиза; уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове, задушаване – признаци на алергична реакция; пожълтяване на кожата и склерите, необичайно кървене и поява на синини, тежка диария, слабост.

Най-често съобщаваните странични ефекти са гадене и повръщане, кожни раздразнения и обриви. По-рядко пациенти информират за безсъние, главоболие, гъбични инфекции, сърбеж и зачервяване в точката на инфузионно вливане; при лабораторен анализ се установяват различни отклонения в показатели на кръвната картина.

Има съобщения за отделни случаи с мускулни и ставни болки, болки в корема и колит, бъбречни проблеми, висока урея в кръвта, тежки алергични реакции, понижени стойности в кръвта на калий, глюкоза, албумин. Всеки необичаен симптом, проявен след въвеждането на медикамента, следва да бъде съобщаван на лекуващия без изчакване.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТАЗОЦИН не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента. Предупреждението засяга и пациентите, алергични към пеницилини и цефалоспорини.

Пациенти в риск обсъждат предварително с лекуващия възможните ползи и негативи от лечението с този продукт. Това се отнася за хора със заболявания на черния дроб и бъбреците; при дефицит на калий в организма; лекуваните с антикоагуланти.

Медикаментът не се използва за лечението на деца под двегодишна възраст.

Лечението на бременни или кърмачки с този медикамент е допустимо при преценка на лекуващия.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание е необходимо при комбинирането на този медикамент с други, които влизат в лекарствени взаимодействия с ТАЗОЦИН и това може да повлияе на лечението. Отнася се за продукти като пробенецид за подагра, антикоагуланти; метотрексат при псориазис, артрит и рак; лекарства за отпускане на мускулатурата; калий-понижаващи; антибиотиците тобрамицин и гентамицин и производните от тях.

________

Усреднена цена в аптеките – 180 лв за 12 дози прах за инфузионен разтвор

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *