Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОСБОНЕЛ / OSBONELLE

Съдържа ибандронова киселина, лактоза монохидрат, кросповидон, микрокристална целулоза, колоиден силициев диоксид, натриев стеарилфумарат, поливинилов алкохол, макрогол, талк, титанов диоксид

Предназначение

ОСБОНЕЛ е медикамент от типа бифосфонати: съдържа ибандронова киселина и предпазва жени в постменопауза от загуба на костно вещество. Терапията с този вид продукти предпазва от неочаквани счупвания на кости; ОСБОНЕЛ намалява този риск за гръбначния стълб.

Продуктът не съдържа хормони. При добре планирано лечение с него може да се постигне блокиране на процесите, водещи до остеопороза, и увеличаване на костната маса.

Как се приема

Продуктът се назначава от лекар. Обичайната схема на прием е една таблетка месечно. Лекуващият обикновено съветва пациентката да си избере дата от месеца или определен ден, в който да приема таблетката всеки път.

Таблетката се взема най-малко 6 часа след последното хранене. Най-често препоръката е да се поглъща с чаша вода сутрин, на празен стомах. Не трябва да се пие сок или друга течност – само вода. Таблетката се поглъща цяла – не се стрива или сдъвква. Един час след това не се пие и яде нищо, допуска се само малко вода при необходимост. В рамките на този срок пациентката трябва да стои права или седнала; в легнало положение рискува да усети негативите на възможно връщане на фрагменти от лекарството в хранопровода – това е опасно!

Ако е пропуснат планираният ден за прием на таблетката, направете консултация с лекуващия как да продължите терапията. При неволно предозиране се изпива чаша прясно мляко и се търси медицинска помощ.

Продължителността на приема трябва да бъде определена от лекар.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е приемът на таблетката ОСБОНЕЛ да причини алергични реакции: сърбеж и обриви, оток на лицето, устните и гърлото, затруднено дишане. Тези симптоми изискват незабавна медицинска помощ.

По същия начин трябва да се реагира и при странични ефекти като силно гадене и повръщане, болка в гърдите при преглъщане на храна или напитка, болка в очите и възпаление; болка и възпаление в устната кухина; симптоми на грип.

Най-често съобщаваните странични ефекти на продукта са главоболие, диария или запек, болки в стомаха и гадене; болка и скованост в мускулите и ставите; умора. В по-редки случаи пациенти коментират състояния със замайване, слабост, болки в костите и подуване.

Освен редките случаи на алергични реакции пациентите могат да изпитат странични ефекти като бедрени фрактури, които се разпознават по дискомфорт, слабост и болка в зоната на слабините и бедрото.

Много рядка патология вследствие действието на ОСБОНЕЛ е т.н. остеонектоза или оголване на кост от челюстта.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОСБОНЕЛ не се назначава при алергия към някоя от съставките на медикамента. Лекарството е противопоказано и в случаи със стеснен хранопровод и затруднено преглъщане; при калциев дефицит в организма – в момента или в по-ранен етап; ако пациентката не е в състояние да стои права или в седнало положение един час след приема на таблетката.

Продуктът не се използва при терапии за деца и подрастващи.

Приемът на ОСБОНЕЛ е несъвместим с бременност и кърмене.

Рискови по отношение на медикамента са пациентки с нарушена обмяна на минерали, дефицит на витамин D, при бъбречни проблеми.

Лечението с ОСБОНЕЛ се съобщава на зъболекаря, ако на пациентката предстои оперативна интервенция в устната кухина.

Взаимодействие с други медикаменти

Активната съставка на лекарството – ибандронова киселина, влиза във взаимодействие с калций, магнезий, желязо и алуминий. Ако една терапия включва комбинации с подобни продукти, могат да се очакват изменения в обичайните ефекти от киселината.

ОСБОНЕЛ дразни лигавиците; такъв ефект имат също аспиринът и други нестероидни противовъзпалителни. При паралелен прием трябва да се внимава за увеличения риск от подобни последици.

Не бива да се забравя, че след приема на таблетката ОСБОНЕЛ в продължение на един час не бива да се приема никакво друго лекарство, витамини или хранителни добавки.

________

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за една таблетка от 150 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *