ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Списък с лекарства, които могат да съсипят зрението ви

Ако сте свикнали да пиете хапчета при най-малкото неразположение, тогава тази статия може поне малко да ви разубеди защо не бива да го правите

лекарства
Страничните ефекти на някои лекарства може да унищожат зрението

Обикновено, ако лекарството действително действа върху дадена болест или симптом, то има и странични ефекти. Странични ефекти, които са по-силно или по-слабо изразени.

Страничните ефекти на някои лекарства могат да повредят зрението. Понякога това е временно замъгляване, а друг път увреждането може да се превърне в хронично заболяване. Цената и достъпността карат повечето хора да приемат медикаменти, които се отпускат без рецепта, без дори да се консултират нито с лекар, нито с фармацевта, който е в аптеката. И най-вече – много рядко се взима предвид не само общото здравословно състояние, но и фамилната анамнеза.

И така, ако вече имате очно заболяване, което е диагностицирано, но не ви притеснява в момента, ако в семейството ви има член, който е страдал от катаракта, например, или някакво друга болест на очите, имайте предвид следната информация.

С кои лекарства трябва да се внимава, ако не искате да си докарате проблеми с очите?

Кортикостероиди

Кортикостероиди се взимат при всякаква болка, без да е изяснен нейния произход. Това са същите онези хапчета и мехлеми, които непрекъснато се рекламират по телевизията, и за които всички са чували. И не на последно място – без които мнозина не могат да живеят. Кортикостероидите най-често се взимат при артрит.

Хората не са предпазливи към тези лекарства. По-често те злоупотребяват с тях.

При пациенти редовно се срещат два варианта на грешки при употребата на кортикостероиди:

– Пациентите обичат да мажат всякакви червени петна по кожата си с евтини и мощни кортикостероиди. Не ги ползвайте без да са назначени от дерматолог!
– При сезонен алергичен конюнктивит в очите се излива море от Дексаметазон (синтетичен глюкокортикостероид). Конюнктивитът обикновено изисква съвсем друго лечение. Всъщност, Дексаметазон може да се включи към лечението когато нищо друго не е дало резултат.

Кортикостероидите задействат развитието на катаракта. Лещата става мътна и през нея няма да бъде възможно нормално да видите нещо. Ще трябва да я замените с изкуствена. Няма минимална доза кортикостероиди, която води до катаракта. Тоест няма гаранции.

Кортикостероидите повишават вътреочното налягане. По-вероятно е това да е предизвикано от капки за очи, но може да бъде провокирано и от таблетки. Повишеното вътреочно налягане оказва лошо влияние върху зрителния нерв. Ако зрителният нерв е повреден, окото ще престане да вижда.

Кортикостероидите провокират развитието на екзофталмос. Това е патология, при която очната ябълка изпъква силно извън орбиталната кухина. В същото време, надлъжният размер на окото остава в рамките на физиологичната норма. Такова нарушение води до факта, че човек трудно движи очите си. Той развива диплопия, конюнктивата става по-суха. Мускулите, които въртят очната ябълка, набъбват и окото се издува напред. Изглежда страшно. Освен мускулите, кортикостероидите причиняват и подуване на клепачите.

Антихистамини

С тази група лекарства се лекуват алергии. Някой от тях също повишават вътреочното налягане. Това обикновено се случва при хора, които вече имат глаукома. Внимателно прочетете инструкциите на лекарството и изслушайте препоръките на офталмолога. Обичайният Алергозан, който се дава дори на малки деца, може да причини остра атака на глаукома.

Психотропни лекарства

Някои лекарства от групата на невролептиците могат да навредят на ретината. Ако психиатърът предпише определено лекарство, той ще ви попита за съпътстващи заболявания. Не забравяйте да споделите с него всичко, което не е наред с вас.

Антималарийни лекарства

Не е нужно да живеете в Африка, за да се разболеете от малария. Антималарийните лекарства се използват и за лечение на автоимунни заболявания. Например при лупус или определен вид артрит. По-често това е Плакенил (спрян е от продажба, но хората си го набавят от Турция или Гърция, където все още го има). Той може да бъде вреден и за ретината. Ако нещо с очите ви не е наред, тогава не забравяйте да споделите това. Лекарят ще реши какво лекарство да назначи.

Кой е най-застрашен?

Хората с вече съществуваща глаукома или диабет са изложени на по-голям риск от останалите. За тях е особено важно да прочетат инструкциите и да кажат на лекарите за всичките си заболявания, които имат.

Георгий Сапего

* Информацията е от сайта на Георгий Сапего, общопрактикуващ лекар с повече от 10 години стаж. Занимава се с активно с медицинска наука, изучава медицинска статистика, превежда съвременни учебници по медицина от английски.

Източник: georgysapego.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *