ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЗУЛБЕКС / ZULBEX

Съдържа рабепразол натрий, манитол, лек магнезиев оксид, хидроксипропил целулоза, магнезиев стеарат, етилцелулоза, хипромелозен фталат, диацетилирани моноглицериди, талк, титанов диоксид, железни оксиди

Предназначение

ЗУЛБЕКС като инхибитор на протонната помпа намалява киселинността на стомашните сокове. Прилага се при язви на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на хранопровода като следствие от стомашен рефлукс, при синдром на Цьолингер-Елисон, умерени и тежки форми на гастроезофагеален рефлукс, при инфекции от хеликобактер пилори комбинирано с подходящи антибиотици.

Как се приема

Приемът на ЗУЛБЕКС при активна язва или гастро-езофагеална рефлуксна болест е таблетка от 20 мг веднъж дневно; такава доза трябва да се приема всеки ден в продължение на 4-6 седмици. Лекуващият може да препоръча поддържаща терапия след това, като нейната продължителност се определя индивидуално в зависимост от състоянието на пациента. Таблетките се поглъщат цели, без дъвчене или стриване – с достатъчно вода.

Като поддържаща терапия обикновено се практикува прием на таблетка от 10 мг в продължение на няколко седмици, до месец. Възможен е и краткосрочен прием при симптоми на рефлукс; в такива случаи обичайната доза е 10 мг дневно, но е възможно да бъде препоръчана доза от 20 мг.

Индивидуалната терапия при синдром на Цьолингер-Едисон обикновено е базирана на дневен прием от 20 мг или повече, ако лекуващият прецени това за необходимо. Лечението при инфекции от хеликобактер пилори изисква седемдневен прием на медикамента по схемата 2х20 мг, комбинирано с подходящ антибиотик.

Ако е пропуснат прием, терапията продължава на следващия ден с обичайните дози; не се допуска удвояване с цел компенсация. При прекъсване за повече от пет дни е препоръчителна консултация с лекар, за да се реши как да бъде възобновена терапията. Случайното предозиране изисква медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент трябва да се прекрати незабавно при проява на симптоми като обриви с мехури, лющене и кървене на кожата, кървене от устата, гениталиите, носа и очите (касае се за епидермална токсична некролиза). Състоянието изисква незабавна медицинска помощ.

Често регистрирани странични ефекти са гадене и повръщане, запек или диария, газове, болки в корема; слабост, болки в гърба, грипоподобни състояния, кашлица, ринит, възпалено гърло, инфекции; проблеми със съня, замайване и главоболие.

Съобщавано е още за смущения в чернодробните функции, повишена температура, мускулни и ставни болки, крампи, счупвания на големи кости и гръбначни прешлени; обриви, влошено храносмилане, инфекции на пикочните пътища.

В редки случаи пациенти са се оплаквали от алергични реакции, депресивни състояния, анорексия, зрителни нарушения, гастрит, стоматит, промени на показатели от кръвната картина, повишаване на теглото, бъбречни смущения, хепатит, чернодробна енцефалопатия, зрителни нарушения, сърбеж и поява на мехури по кожата.

Не са изключени нарушения на водно-солевия баланс, отоци по крайниците, объркване и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗУЛБЕКС не се употребява при алергия към някоя от съставките или към други инхибитори на протонната помпа.
Медикаментът е противопоказан при тумор на стомаха, чернодробно заболяване, при действаща терапия срещу СПИН.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Продуктът не е подходящ за деца и подрастващи.

Взаимодействия с други медикаменти

Всяко съчетаване на ЗУЛБЕКС с други лекарства трябва да бъде предварително проанализирано, за да не се допусне повишен риск от прояви на странични ефекти в интензивни форми или промени в силата на въздействие на някое от лекарствата (съответно отслабване или опасно усилване). Специално трябва да се внимава за комбинациите с противогъбични продукти и медикаменти за лечение на СПИН.

__

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *