Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЕНОКС / TENOX

Съдържа амлодипин, микрокристална целулоза, прежелатинизирано нишесте, натриев нишестен гликолат тип А, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

ТЕНОКС е медикамент, прилаган при лечението на високо артериално налягане и стенокардия, включително стенокардия на Принцметал. Активна съставка на продукта е компонентът амлодипин – калциев антагонист.

Приемът на ТЕНОКС води до отпускане на кръвоносните съдове; така при хипертония това осигурява нормализиране на кръвното и по-лесно преминаване на кръвта по съдовете. Ако пациентът, лекуван с този медикамент, страда от стенокардия, той получава по-добро кръвоснабдяване на сърдечния мускул и това го спасява от мъчителните гръдни болки.

Как се приема

Приемът на ТЕНОКС трябва да бъде назначен от лекар след изясняване на диагнозата при конкретен пациент.

Обикновено терапията започва с еднократна дневна доза от 5 мг; впоследствие тя може да бъде увеличена по лекарска препоръка до 10 мг.

Таблетката се поглъща цяла преди или непосредствено след хранене, по едно и също време в рамките на деня.

Ако пациентът е дете на 6 до 17 години, дневната доза е редуцирана наполовина, т.е. първоначално се вземат 2.5 мг, като при необходимост се прави корекция в рамките на 5 мг еднократно дневно.

Самоволното прекратяване на приема може да причини рецидиви на болестните симптоми и усложнения. Ако е пропуснат прием, терапията продължава на следващия ден, без да се удвоява приеманата доза. При предозиране може да се получат опасно ниски стойности на кръвното; те стават причина за неразположения като замайване, виене на свят, умора, сънливост. При по-високи дози могат да се получат припадъци.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти при лечение с ТЕНОКС могат да са опасни и изискват незабавна медицинска намеса. Тя трябва да бъде потърсена при болки в гърдите, хрипове и недостиг на въздух; при оток на лицето, клепачите и устните; при оток на гърлото, затруднено преглъщане и говор, уртикарии, аритмия; при болки в корема и гърба едновременно, което насочва към диагностициране на панкреатит.

Най-често се констатират отоци по долните крайници, сънливост, главоболие и виене на свят; сърцебиене, гадене, болки в корема; диария или запек, слабост, мускулни крампи, зрителни смущения.

В по-редки случаи се констатират състояния с ниско кръвно, безсъние, тревожност и депресия, загуба на усещане за болка, изтръпване на крайниците, шумв ушите, кашлица и кихане, косопад, еректилна дисфункция, затруднено уриниране.

Много рядко се развива усещане за обърканост; възможно е да се получат отклонения в показатели от кръвната картина; гастрит, чернодробни смущения; тремор, възпаление на кръвоносните съдове; изтръпване и скованост на крайниците. Описани са случаи с тремор и двигателни нарушения, вдървена стойка, нестабилна походка.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТЕНОКС не се употребява при алергия към някоя от съставките, както и към други калциеви антагонисти.

Противопоказан при хипотония, аортна стеноза, кардиогенен шок; при сърдечна недостатъчност след преживян инфаркт.

Не се използва за лечение на деца под 6-годишна възраст.

За рискови пациенти се преценява кокретно възможното безопасно приложение на медикамента Това са хора с чернодробни заболявания в тежка форма; при скорошни прояви на сърдечна недостатъчност и сърдечен пристъп; при чернодробни страдания.

Бременни и кърмачки избягват лечението с този продукт.

ТЕНОКС не трябва да се приема едновременно със сок от грейпфрут или с целия плод.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на ТЕНОКС с други лекарства следва да се обмисли внимателно заради възможните промени в интензивността на въздействията или прояви на странични ефекти. Отнася се за продукти като противогъбични, лекарства за болни от СПИН, инфузионни разтвори за контрол на температурата и водно-солевия баланс, имуносупресори, статини и др.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *