ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Аритмия: 8 основни неща, които трябва да знаете

Аритмия – това е едно от най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания. И мнозина не знаят колко е опасно

аритмия
Навременното лечение на аритмия е от значение за овладяване и предотвратяване на усложненията

„Болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува“- Хипократ

„Бъдещето принадлежи на превантивната медицина.“ – Н. И. Пирогов.

Разберете причините, поради които се появява аритмия. Научете се да разпознавате симптомите. Узнайте какви са методите на лечение и как се провежда профилактика на анормалното сърцебиене.

Ето най-важното, което трябва да знаете за аритмията

1. Какво означава аритмия?

Аритмията е нарушение на нормалния ритъм на сърдечната дейност и промяна в източника на възбуждане на сърцето. Нарушенията на импулсната проводимост също принадлежат към това заболяване.

2. Аритмията бърз сърдечен ритъм ли е?

Грешка е да се смята, че всяко често сърцебиене е признак на аритмия. Причината за бързата работа на сърцето може да бъде физическа активност или емоционално състояние в определена ситуация (страх, стрес, плуване, бягане и др.).

3. Какви признаци трябва да търся и как да диагностицирам заболяването?

Най-добрият начин да се определи наличието на заболяване е да се направи електрокардиография в момента на атаката. Това е най-точният метод за оценка на сърдечната честота, нейния източник и коректността на пулса. Задължителен е прегледа от кардиолог. Лекарите използват инструментални техники – ЕКГ (електрокардиограма) или ЕКГ наблюдение. В последния случай пациентът трябва постоянно да носи специален апарат за фиксиране на ЕКГ в своето ежедневие. Този подход позволява на специалиста да направи правилните изводи и да предпише адекватно лечение.

4. Може ли заболяването да протича безсимптомно?

Да, възможно е. Това се нарича пароксизмална или персистираща аритмия. Консултацията с лекар няма да е излишна. Дори при добро здраве може да има неправилна сърдечна честота.

5. Колко опасно е заболяването аритмия?

Аритмията може или не може да застраши живота на човек? Съпътстващите заболявания също влияят на хода на заболяването. Оценката на състоянието на пациента се извършва изключително на индивидуална основа, тъй като всеки човек може да има аритмия по различен начин и въз основа на това да му се постави различна прогноза и да му се назначи индивидуално лечение.

Тютюнопушенето е противопоказно при аритмия

6. Какво отключва появата на аритмия?

Има няколко причини за развитието на това заболяване:

– сърдечни заболявания (вродени или придобити);
– високо кръвно налягане;
– промяна в електролитния баланс;
– промяна в хормоналния статус;
– наличието на съпътстващи здравословни проблеми;
– лоши навици – злоупотреба с алкохол, тютнопушене, обездвижване, преяждане.

Всички горепосочени фактори могат да допринесат за увеличаване на сърдечната честота.

7. Какви са превантивните мерки?

Основната превенция е поддържането на здравословен начин на живот:

– правилно и здравословно хранене;
– отказ от лоши навици (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, обездвижване);
– умерена физическа активност;
– нормален индекс на телесна маса, килограми в норма, следене на обиколката на корема в сантиметри и предприемане на различни активности за нейното намаляване.

При аритмия е много важно да се намлят килограмите. Но, още по-важно е отслабването да се следи в сантиметри. Повечето лекари ще ви кажат, че е много по-лесно да се излъже кантара, отколкото сантиметъра. Ето защо е препоръчително да се измерва обиколката на ръцете, талията, ханша и бедрата. Има ли промяна надолу, значи отслабването върви добре.

Спазвайки тези условия, ще бъде възможно да се нормализира работата на сърцето. Но също така е важно да се подлагате на редовен преглед от специалист, особено ако се появят някакви смущаващи симптоми. И най-вече – ако имате фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.

8. Как да се лекува болестта?

Лекарите използват различни методи за лечение на аритмия, но основните от тях са:

1. Медикаменти (консервативнo) – специалист предписва лекарства, които могат да отстранят проблема или да премахнат вероятността от усложнения.
Понякога приемането на лекарства се предписва за цял живот.

2. Хирургично. Методът е сравнително нов и инвазивен. Нарича се радиофреквентна аблация. Използва се за лечение на сърдечните аритмии. Представлява операция, по време на която се пуска високочестотен ток в сърцето чрез катетър, въведен под рентгенов контрол през венозен или артериален съд след локална анестезия.

Пропуснатата електрическа енергия води до нагряване на върха на катетъра, чрез което се постига аблация, т.е. отстраняване на клетки, които са причина за ритъмното нарушение на сърдечната дейност.

Техниката на лечение се предписва от специалист след пълен преглед на пациента индивидуално.

Източник: infarkta.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *