ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МАДОПАР / MADOPAR

Съдържа леводопа, бензеразид, манитол, калциев хидрогенфосфат, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, кросповидон, етилцелулоза, железен оксид, колоиден силициев диоксид, натриев докузат, магнезиев стеарат

Предназначение

МАДОПАР е медикамент за лечение на болестта на Паркинсон. Терапевтичните му ефекти се дължат на съставките леводопа (попълваща допаминовите дефицити в главния мозък) и бензеразид – компонент, усилващ действието на леводопа.

Този продукт цели овладяване на болестните признаци, дължащи се на недостига на допамин в мозъка. Поради този дефицит болните са със скована мускулатура и затруднени движения, тремор, влошена координация и ориентиране в пространството.

Коментираният лекарствен продукт не лекува заболяването, а позволява контрол върху симптоматиката и подобряване качеството на живот на пациентите с болестта на Паркинсон.

Как се приема

МАДОПАР се назначава от лекар специалист; терапията започва с малки дози, които се вземат 3-4 пъти дневно през равни интервали от време. Най-често стартовата единична доза е 62.5 мг. След около седмица лекуващият може да прецени, че тази доза е твърде ниска и да увеличи приема на лекарството.

Това плавно нарастване на дозите продължава до момента, в който пациентът получи оптимална индивидуална доза. Количеството за деня се разделя за 4 до 8 приема. Таблетките трябва да се вземат половин час преди или един час след хранене.

При пропуснат прием пациентът трябва да изчака до времето за следващия, независимо от вероятността да получи някои от признаците на болестта. Пропуснатото не се наваксва чрез прием на двойна доза.

При превишаване на дозата могат да се получат симптоми от рода на сърцебиене, аритмия, безсъние, гадене и повръщане, объркване, неконтролирани движения. Необходима е медицинска помощ.

Приемът на това лекарство не трябва да се прекратява самоволно. Съществува риск от проява на т.н. невролептичен малигнен синдром, изразен в сърцебиене, изпотяване, скованост на мускулите и невъзможност да се стои прав. Състоянието е животозастрашаващо, необходима е спешна медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

При проява на следващите странични ефекти е необходима медицинска намеса; някои от тях при бърза прогресия могат да се окажат животозастрашаващи. Това са алергичните реакции – сърбеж и обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, ангиоедем; промяна в сърдечния ритъм; кървене в стомашно-чревния тракт, изменения в показатели на кръвната картина с прояви от рода на умора и безсилие, ивфекции на горните дихателни пътища, кървене от носа и др.

Сред често споменаваните странични ефекти са гадене и повръщане, загуба на апетит, диария, сърдечни аритмии. Някои от симптомите се проявяват в началото на приема и постепенно отслабват и изчезват.

Възможни са състояния с внезапно влошаване на подвижността, неконтролирани движения, синдром на неспокойните крака. Описвани са и смущения на съня, халюцинации, тревожност и депресия, агресивност. В този ред не са изключени и неконтролирани състояния с желание за хазарт, харчене на пари, прекомерно хранене. Продължителният прием може да провокира поведенчески и психични нарушения.

При лечение с МАДОПАР е възможна промяна в цвета на телесните течности – урина, слюнка; това не е опасно.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МАДОПАР не се прилага при алергия към някой от комонентите на медикамента.

Противопоказан при тесноъгълна глаукома, хиперактивна щитовидна жлеза, заболяване на сърцето, бъбреците или черния дроб. Не се препоръчва при нервни или психични заболявания. Избягва се при диабет.

Не е подходящо лекарствено средство за бременни и кърмачки; да не се назначава на деца, подрастващи или млади хора под 25-годишна възраст.

Необходима е индивидуална оценка на риска при пациенти, които биха се лекували с МАДОПАР, но същевременно страдат от рак на кожата или са лекувани от това заболяване.

При предстоящи оперативни интервенции приемът на този продукт се прекратява 12 до 48 часа преди операцията.

Взаимодействие с други медикаменти

МАДОПАР не може да се приема едновременно с МАО-инхибитори. Медикаментът не се назначава временно, ако в рамките на предходните 14 дни са пациентът е бил лекуван с такива медикаменти.

Други лекарства, чийто прием паралелно с МАДОПАР следва да се проследи като дневна норма, възможни странични ефекти и рискове, са продукти със железен сулфат, антиациди, метоклопрамид и домперидон, фенотиазини, лекарства за неволеви мускулни движения, антипсихотици, лекарства за хопертоници, симпатикомиметици, амфетамини.

При лечение с коментирания медикамент се препоръчва диета с нисък дял на протеините.

Усреднена цена в аптеките – 28 лв за 100 таблетки по 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *