ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как самостоятелно да се тествате за рак: 5 начина

Може и е препоръчително сами да се тествате за рак. Нужно е само да сте по-наблюдателни към някои външни признаци

За да се предпазите от рак, наблюдавайте себе си и посетете лекар при първите притеснителни симптоми

Ако не сте безразлични към собственото си здраве, трябва да сте внимателни към вашето благополучие и външен вид. Има редица външни признаци, които помагат да се идентифицира рак на ранен етап и да се вземат подходящи мерки навреме.

Онкологичните заболявания са истински бич на нашето време. Как да се предпазите от такива опасни неразположения? Навременната диагноза и вниманиеto към собственото здраве ще минимизират възможните рискове.

Ето 5 общи правила, които ще ви помогнат да избегнете най-често срещаните видове рак или поне да реагирате навреме. Придържайте се към тях заради вашето собствено благополучие.

1. Огледайте внимателно себе си

Според статистическите данни, най-често неоплазмите се появяват на кожата.

От всички регистрирани случаи 14,2% са злокачествен меланом – едно от най-агресивните туморни образувания.

Меланомите не могат да бъдат разпознати веднага, тъй като обикновено те са прикрити като бенки, но неоплазмата дори е визуално различна от здравата тъкан. Затова се препоръчва систематично да се изследва тялото, внимателно да се наблюдават бенките и възрастовите петна (особено наскоро появилите се). Тогава вероятността за разпознаване на рака на кожата на ранен етап, когато лечението може да бъде най-ефективно, се увеличава значително.

2. Контрол на теглото

Често ракът се развива скрито: туморът вече е в тялото, но не се усеща (нито заради болка, нито поради други тревожни сигнали). Като правило, ние често махаме безгрижно с ръка при някои по-често срещани неразположения: е, не спим достатъчно, чувстваме постоянна умора, но и това ще отмине…

Един от най-ярките признаци на рак е отслабването, при положение, че се спазва нормална диета и познат начин на живот.

В по-голямата част от случаите ракът на стомаха, панкреаса, хранопровода или белия дроб започва със значително отслабване.

3. Генетичен анализ

Предразположението към много видове рак е наследствена характеристика и генетичното тестване разкрива мутации, които потенциално излагат човек на риск. Препоръчително е да се правят такива тестове, ако някой в ​​семейството вече е имал рак.

Например, развитието на рак на гърдата се влияе от специалните гени BRCA1 и BRCA2. Ако една жена има някои от тях, тогава тя може да бъде включена в рисковата група.

4. Мамография

Мамографията е модерен вид диагностика, или изследване на млечните жлези с помощта на рентгенови лъчи. Всички жени трябва да се подлагат на мамография след 40–45 години и след 50 години веднъж или два пъти годишно. В по-ранна възраст тази процедура не се препоръчва. Всъщност, колкото по-често се провежда такъв вид изследване, толкова по-голяма е вероятността от фалшиво положителен резултат. А това вече води до допълнителни изследвания и излишно натрупване на стрес.

Внимание! Не е препоръчително да изследвате гърдите си сами. Само специалист, и то след извършване на специално назначени изследвания, може да разпознае дали дадено образувание е злокачествено или не

Според статистиката самодиагностиката няма да помогне за откриване на рак на гърдата в ранен стадий. Но това ще даде на жената излишно вълнение и безпокойство.

Мъжете също се диагностицирани с рак на гърдата, но рядко. Ето защо те също трябва да обърнат внимание на такива специфични симптоми като болка или стягане в гърдите, различни видове секрети, които изтичат от зърната или промяна в техния цвят.

5. Тютюнопушене

Ракът на белия дроб е лидер сред най-често срещаните тежки видове рак. Според статистиката хората, които пушат, най-често страдат от това заболяване. Към рисковата група се включват (колкото и да е странно) онези, които са се отказали от тази зависимост преди по-малко от 15 години.

Съществува метод за оценка на риска от заболяването, така нареченият индекс на тютюнопушенето. Ето как работи: умножете броя изпушени цигари на ден по броя на годините на зависимостта от тютюна и разделете това число на 20. Ако индексът е повече от 25, човекът се причислява към групата на злонамерените пушачи. Заключение: рискът от придобиване на рак на белия дроб се увеличава.

Бъдете внимателни към физическото си състояние, обърнете внимание на най-малките външни промени и това, което ви е създало грижи. Правете редовно профилактични прегледи, не преяждайте, не пушете! Старайте се да избягвате стреса. И тогава всичко с вашето здраве ще е наред.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *