Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува синдром на сухото око?

През 1995 г. официално се смята, че само 2 процента от населението в света страда от синдром на сухото око. Днес казват, че това важи за 60% от възрастните!

синдром на сухото око
Синдром на сухото око се лекува само от офталмолог

Между другото, както показват мащабните проучвания на населението, жените на 50 и повече години, както и пушачите, са най-податливи към болестта. Въпреки това, и мъжете, и дори децата, се оплакват от синдрома на сухото око (болестта се среща при 15-20 процента от младите хора).

Да плачете или да не плачете…

Същността на сухото око не е, че очите отделят малко сълзи. Често те са достатъчни. Просто сълзотворна течност и сълзотворния филм са различни неща. Сълзотворният филм е много скъп и сложен продукт, той произвежда огромно количество жлези. Състои се от три слоя и за ден в организма се произвежда само 1-2 мл. сълзна течност – до 2 литра на ден.

Сълзният филм предпазва роговицата от външни влияния. Ако му липсват протеини, мазнини и други неща, той бързо се изпарява. И тъй като на повърхността на роговицата има много нервни окончания, веднага щом тя е „компрометирана“ възникват опалвания като дискомфорт, „пясък“ в очите и фотофобия. Въпреки това, дори и при най-напредналите стадии на синдрома на сухото око, слъзният филм не изчезва напълно: ако това се случи, хората щяха да ослепят.

Между другото, в началото на заболяването очите не изсъхват, даже напротив

Случва се така, че сълзите текат без причина. И самите очи бързо се уморяват, те през цялото време искат да се затворят. Отначало симптомите се появяват само в отговор на неблагоприятни условия, след това те продължават по-дълго и накрая изобщо не изчезват, а само се увеличават. В средния стадий на синдрома на сухото око, очите вече са по-сухи и прилагането на капки причинява болка, а човекът спира да плаче, дори когато реже лук или пушек влиза в очите му. Но все пак смисълът тук не е в броя на сълзите. Основното е, че синдромът променя качествения състав на слъзната течност, която става бедна на хранителни вещества и образува не толкова стабилен сълзотворен филм.

Намерете причината!

Синдромът на сухото око (ССО) и компютърният синдром в никакъв случай не са синоними, въпреки че между тях има връзка. ССО обаче е по-широко понятие, а компютърният синдром е само една от причините слъзният филм да се изпарява по-бързо от необходимото от повърхността на роговицата.

Специалистите идентифицират истинското (първично) сухо око (например със синдрома на Сьогрен – автоимунно заболяване с ревматоиден характер, при което е нарушена функцията на слъзните и слюнчените жлези) и вторичните нарушения на образуването на сълзи. Тези много нарушения, при които най-често хората се оплакват от парене и болка в очите, могат да възникнат поради редица причини, повечето от които са свързани с цивилизацията.

Синдромът на сухото око при болестта на Сьогрен се лекува с имуносупресори, които потискат имунната система. Необходими са три до шест месеца, за да постигнете добър ефект. Лечението на ССО трябва да се предписва само от офталмолог; независимите експерименти с лекарства са опасни. И за борба със симптомите има заместители на сълзите.

Ако синдромът на сухото око е причинен заради вторични нарушения, трябва да се справите преди всичко с първопричината. И след това да прилагате симптоматично капки за очи, които са заместител на сълзите.

Заместителите на сълзите могат да бъдат основният компонент на капките, а те също са част и от много лекарства, които имат по-широки показания, например в капки за очи за лечение на вирусни заболявания на очите. Важно е да запомните, че лекарствата не трябва да се използват безконтролно и безсистемно.

Мигайте по-често!

Ако няма фонови заболявания и очите изсъхнат само поради външни влияния, тогава можете да се излекувате просто като промените начина си на живот. Ако всичко е свързано със сухия въздух в помещението, трябва да ви бъде изписан овлажнител. Предпазните очила ще ви спасят от ултравиолетово лъчение. И най-важното – трябва да намалите времето, прекарано пред компютъра и телефона, и да свикнете да се забавлявате без тях …

Мигайте по-често. Това трябва да се прави 14 000 пъти на ден, но когато сме пред монитора, „забравяме“ да мигаме. От това слъзният филм изсъхва бързо, а окото е уязвимо от стафилококи и други микроби. Между другото, не забравяйте, че компютърната клавиатура и мобилният телефон са най-мръсните неща, които е трудно да си представим, че са мръсни. По-мръсни са дори и от тоалетната! На повърхността им живеят цели колонии от микроби! Следователно, добре навлажнената роговица предпазва и от инфекциозни заболявания (микробите не могат да проникнат през нея).

Най-младият пациент, развил истински компютърен синдром, е само на 1 година и 2 месеца

И въпреки че при децата стабилността на слъзния филм е много по-висока, отколкото при възрастните, ако седят дълго време с джаджи и рядко мигат, проблемите могат да бъдат сериозни. За щастие, решаването на проблема със сухото око при децата е много лесно – просто не им давайте телефона или таблета. Максималното време, което може да прекарват пред тях е 15 минути.

По-трудно е с възрастните. Те, освен че също ще трябва да ограничат времето пред екраните, ще се нуждаят и от изкуствени сълзи.

Внимание към състава!

Преди да предпише капки за заместване на сълзите, офталмологът трябва да се увери, че става въпрос за сухо око. В края на краищата, това заболяване може лесно да бъде объркано с конюнктивит или с ефектите на вирусен кератит. Понякога хората приемат антибиотични капки в продължение на месеци и от това не им става по-лесно, докато всичко, което е необходимо да направят, е да използват заместители на сълзите. Често – само като курс на лечение. Понякога – за цял живот.

Изборът на лекарството (а днес ги има много, повече от 50 са!) е сериозен въпрос, защото всеки от заместителите на сълзите има своя „ниша” на употреба. В същото време капки с нисък вискозитет просто няма да останат върху роговицата, а прекомерно вискозните ще замъглят зрението.

Като част от компонентите на качествените продукти са:

– хипромелоза (омекотява, смазва роговицата, предпазва от дразнене);
– борна киселина (добър антисептик и лек консервант);
– хиалуронова киселина (перфектно овлажнява, задържа вода. Но тук размерът на молекулата е пряко пропорционален на дължината на полимерната верига на хиалуроновата киселина. Колкото е по-висока, толкова по-добре!)

Не трябва да слагате в очите екстракти от лайка, мед, масло от морски зърнастец и други „лекарства“, които се препоръчват от традиционната медицина. Те няма да донесат ползи. Съветът да пиете повече и да плачете по-често също не работи. Промяната на диетата при повечето пациенти също не дава осезаем ефект.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Японските лекари успяха да установят, че сред пиещите кафе процентът на честотата на синдрома на сухото око е много по-нисък. Смята се, че именно кофеинът стимулира функцията на слъзните и слюнчените жлези. Затова пийте кафе за здраве!

Синдром на сухото око може да бъде провокиран от:

– Работа пред компютъра или честа употреба на джаджи. Когато сме пред монитора, мигаме по-рядко. И докато окото е отворено, слъзният филм се изпарява. По същия начин действа и дълъг престой на волана и всяка друга интензивна визуална работа;

– Вредното въздействие на околната среда (дим, прах, студ, вятър, слънце, солена вода в моретата и хлорирана в басейните).

– Приемане на лекарства, по-специално антидепресанти и хормонални контрацептиви, които нарушават производството на сълзи, както и продължителна употреба на капки за очи, които лекуват глаукома.

– Носенето на контактни лещи (ненавременната им подмяна или използването на нискокачествени лещи е особено вредно).

– Очни инфекции и алергични заболявания. И така, след аденовирусен конюнктивит, ССО се развива в 80% от случаите, след хламидиален – в 52%, а след херпетичен – в 78% от случаите.

– Хирургични операции върху роговицата (например лазерна корекция на зрението, кератопластика), козметична пластична хирургия на клепачите и др.

– Съпътстващи заболявания (ендокринна офталмопатия, захарен диабет и др.).

– Менопауза. Нужно е да се балансира количеството на половите хормони, липсата на които намалява обема на мастния компонент на сълзата.

Как да намалим риска от синдром на сухото око?

1. Намалете времето пред компютъра и ограничете използването на джаджи.

2. Избягвайте продължителното шофиране и всяка друга интензивна визуална работа.

3. Минимизирайте вредното въздействие на околната среда (дим, прах, вятър, слънце, сол и хлорирана вода).

4. Предпазните очила и пречиствателите на въздуха ще ви помогнат.

5. Не приемайте лекарства самостоятелно (антидепресанти и хормонални контрацептиви, както и капки за очи при глаукома, защото се нарушава производството на сълзи).

6. Сменяйте навреме контактните лещи и не използвайте некачествени лещи за очи.

7. Навреме и правилно лекувайте очните инфекции. Затова винаги се консултирайте с офталмолог.

8. Ако е възможно, избягвайте хирургията на роговицата (операция на клепачите, кератопластика).

9. Наблюдавайте съпътстващи заболявания (захарен диабет).

Източник: lifehacker.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *