Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КОРТИНЕФ / CORTINEFF

Съдържа флудрокортизон ацетат, лактоза монохидрат, картофено нишесте, желатин, магнезиев стеарат

Предназначение

КОРТИНЕФ е медикамент от стероиден тип. Активната му съставка е синтетичен хормон, аналог на продукцията от надбъбречните жлези. Прилага се в случаи на бъбречна недостатъчност и болестни състояния, свързани с нарушения на солевия баланс.

Медикаментът упражнява въздействие върху метаболитните процеси, засягащи соли и минерали, и разпределянето на течностите в организма.

Как се приема

Продуктът е под формата на перорални таблетки. Назначава се от лекар в дози и за период, определен в зависимост от заболяването и общото състояние на пациента.

Таблетките могат да се вземат всеки ден – от една до три за 24 часа, или по две-три на всеки втори/трети ден. Схемата се препоръчва от лекуващия. Медикаментът се приема между храненията.

При пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; терапията продължава, без да се прави опит за компенсиране на пропуснатото.

Случайното предозиране може да има негативни последици, затова в подобни случаи задължително се търси медицинска консултация.

Лекуващите препоръчват да не се прекратява приемът самоволно, ако пациентът получи подобрение на състоянието. Непланираното прекратяване на приема може да провокира болки в мускулите и ставите, треска, конюнктивит, ринит, загуба на тегло.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този продукт може да причини сериозни усложнения от типа на тежки алергични реакции с обриви и отоци на гърлото и лицето, затруднено дишане; повръщане на кръв или изхождане на фекалии с признаци за вътрешни кръвоизливи; неразположение и висока температура – това алармира за настъпила инфекция в организма; психични нарушения от типа на депресия, психотични симптоми, личностни разстройства.

Сред често съобщаваните странични ефекти са повишено кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност, потене на долните крайници, повишено отделяне на калций.

При продължителен прием е възможно да се проявят признаци като остеопороза, внезапни счупвания на кости, некроза на бедрена кост или раменна става, мускулна слабост.

Възможни са смущения във функционирането на храносмилателната система като гадене, болки в стомаха, метеоризъм, киселини, повишен апетит, увеличаване на килограмите.

Пациенти информират за прояви като акне, стрии, изтъняване на кожата, интензивно окосмяване, подкожни кръвоизливи, бавно зарастване на рани.

Не са изключени странични ефекти от рода на главоболие и световъртеж, конвулсии, безсъние.

В някои случаи се развиват нарушения в растежа и развитието на деца; разстройства на месечния цикъл, диабет, очни патологии, повишена съсирваемост на кръвта.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОРТИНЕФ не се прилага при алергия към съставка на продукта.

Възможно е да се развие инфекция на орган или тъкани, които не са давали болестни признаци преди това.

За рискови пациенти се преценява конкретно дали лечението с този медикамент няма да е опасно. Това са хора с язва на стомаха или дванадесетопръстника, тромбофлебит, чревни заболявания, при интензивни обриви; при бъбречна недостатъчност, остеопороза, миастения, гъбични инфекции, глаукома, повишен холестерол и триглицериди, дефицит на кръвен протеин, хипертония, цироза, епилепсия.

Лечението с КОРТИНЕФ се избягва при туберкулоза, хипотиреоидизъм, диабет, при затруднено съсирване на кръвта.

Не се назначава на бременни и кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението с КОРТИНЕФ налага съобразяване с приема на други лекарства, ако пациентът се нуждае от тях. Специално внимание се изисква при комбиниране с барбитурати, диуретици, инсулин, лекарства за епилепсия, за туберкулоза, антикоагуланти, нестероидни противовъзпалителни, противоалергични, перорални контрацептиви с естрогени, ваксини с живи вируси и др.

Препоръчва се при лечение с този продукт да се редуцира приемът на сол, тъй като КОРТИНЕФ стимулира задържането на натрий в организма. Има риск от повишаване на артериалното налягане.

_______

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 20 таблетки от 0.1 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *