ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛЕТИЗЕН / LETIZEN

Съдържа цетиризин дихидрохлорид, лактоза монохидрат, царевично нишесте, повидон, магнезиев стеарат, хипромелоза, титаниев диоксид, макрогол 3000, глидерил триацетат

Предназначение

ЛЕТИЗЕН е антихистаминов продукт. Приемът му намалява риска от алергични пристъпи, при които са засегнати кожата, носовата лигавица и очите. При проявена алергична реакция отслабва симптоми от рода на хрема и запушен нос, обриви, зачервяване и сърбеж; зачервяване на конюнктивата и подуване на клепачите, интензивно сълзене.

Как се приема

Медикаментът се приема в дневни дози и с продължителност, определени от лекар. Обикновено децата над 12 години и възрастни пациенти получават назначение за прием на 10 мг от продукта веднъж дневно. Децата на 6-12 години с тегло над 30 кг могат да приемат по 5 мг ЛЕТИЗЕН два пъти дневно, а ако са под 30 кг – 5 мг веднъж дневно. За възрастовата група 2-6 години се назначава индивидуално доза орален разтвор.

Пациенти с бъбречно или чернодробно увреждане, както и хората в напреднала възраст получават редуцирана наполовина дневна доза.

Таблетките се вземат сутрин и/или вечер, с вода, преди или след хранене. Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващ прием. Никога не трябва да се взема двойна доза с цел компенсация.

При предозиране е възможно да се развият симптоми от рода на тревожност, раздразнителност, впоследствие сънливост. Необходима е медицинска консултация.

Продължителността на приема се определя от лекуващия в зависимост от състоянието на пациента и повлияването на медикамента.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти в лека форма при лечение с ЛЕТИЗЕН са умора и сънливост, главоболие, пресъхване на устата, световъртеж. В по-редки случаи пациентите могат да сигнализират за гадене и повръщане, коремни болки, слабост, запек или диария, нарастване на апетита.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛЕТИЗЕН не се назначава, ако пациентът е алергичен към някой от компонентите на медикамента.

Не се препоръчва за деца под двегодишна възраст.

Противопоказан при кърмене и при бременни в първи триместър. В напреднала бременност е допустим прием само в краен случай и под лекарски контрол.

Рискови пациенти са тези с бъбречни и чернодробни заболявания, хора на хемодиализа, както и с бъбречни и/или чернодробни заболявания и над 60-годишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Не се препоръчва паралелен прием със седативни продукти.

В някои случаи, както е при комбиниран прием с теофилин, нараства рискът от проява на тежки странични ефекти.

_

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 7 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *