Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МЕСОПРАЛ / MESOPRAL

Съдържа езомепразол, захарни сфери, хипромелоза, диметикон емулсия 35%, метил-р-хидроксибензоат, сорбинова киселина, натриев бензоат, полиетиленгликол сорбитан монолаурат, октилфенокси-полиетокси-етанол и пропиленгликол, полисорбат 80, манитол, диацетилирани моноглицериди, талк, кополимер на метакрилова киселина и етилакрилат, триетилов цитрат, стеароил макроголглицериди

Предназначение

МЕСОПРАЛ е продукт от типа инхибитори на протонната помпа. Благодарение на активната му съставка езомепразол така се намалява производството на киселина като съставка на стомашния сок. Препоръчва се при гастро-езофагеален рефлукс, язва на стомаха и дванадесетопръстника с причинител хеликобактер пилори; медикаментозни язви; синдром на Цьолингер-Елисън, при който повишената киселинност е свързана с патология на панкреаса.

Как се приема

МЕСОПРАЛ се приема без връзка с храненията. Капсулите се поглъщат цели, с вода. Ако това затруднява пациента, той може да разтвори съдържанието на една капсула в чаша вода. Разтворът трябва да се изпие на глътки в рамките на 30 минути.

При гастроезофагеален рефлукс с увреждане в лигавицата на хранопровода най-често се препоръчва прием на една капсула от 40 мг дневно за месец. Ако лигавицата не е увредена, обичайната доза е 20 мг дневно. Лекуващият може да удължава срока на терапията в зависимост от повлияването. Добре е след неутрализирането на проблема да се приема поддържаща доза в рамките на до 20 мг дневно. Пациентите с чернодробни проблеми могат да получат назначение за редуцирана доза.

При язва от хеликобактер пилори се приемат два пъти по 20 мг МЕСОПРАЛ за седмица; заедно с него се вземат подходящи антибиотици. Ако язвата е причинена от продължителен прием на медикаменти, вземат се 20 мг дневно за един-два месеца. За профилактика на подобни язви се препоръчва прием на 20 мг от продукта всеки ден в продължение на една седмица.

Повишената киселинност на стомашния сок в резултат на патологии на панкреаса се лекува с прием на две дози от по 40 мг дневно, или повече – но не над 2х80 мг на ден. Продължителността на това лечение се определя от лекуващия.

Ако се провежда профилактика срещу рецидиви на кървяща язва, трябва да се взема една капсула от 40 мг дневно за 4 седмици.

Ако се лекуват деца и подрастващи над 12 години: лечебната схема и дозите при езофагеален рефлукс и язва, причинена от хеликобактер пилори, са както при възрастни пациенти.

Ако е пропуснат прием, поредната доза се взема при първа възможност или се изчаква времето на следващия – без увеличаване на дозата за компенсиране. Приемът на по-висока доза изисква консултация с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

При един от хиляда пациенти е възможно да се развият алергични реакции – включително тежки, с образуване на опасни обриви и мехури по кожата, устните, кървене от устата и очите; оток на лицето и гърлото, затруднено дишане. При пожълтяване на кожата и склерите трябва да се проследи чернодробната функция.

Възможни странични ефекти често са главоболие, гадене и повръщане, диария, флатуленция. В по-редки случаи може да се развие сънливост, безсъние, оток на крайниците, пресъхване на устата, замайване, необясними счупвания на кости.

В редки случаи се развиват промени в показатели на кръвната картина, бронхоспазъм, вторични гъбични инфекции, ставни и мускулни болки, интензивно потене, зрителни проблеми, нарушения на водно-солевия баланс, нарушения на енергийния баланс.

Много рядко може да се проявят състояния с халюцинации, агресия, мускулна слабост, чернодробна недостатъчност и мозъчно възпаление, бъбречни проблеми. Не са изключени чревни възпаления и болки в ставите.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МЕСОПРАЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към други инхибитори на протонната помпа.

Не се приема при кърмене. По време на бременност е допустим прием само при изрична препоръка от лекуващия.

Не се прилага за лечение на деца под 12 години.

За рискови пациенти се преценява персонално дали медикаментът е приложим без негативни последици. Става дума за хора с тежки бъбречни или чернодробни проблеми.

Приемът се прекратява, ако пациентът внезапно получи обриви, има дихателни затруднения, повръща кръв или е с черни екскременти.

Взаимодействие с други медикаменти

МЕСОПРАЛ е несъвместим с нелфинавир, продукт за лечение на ХИВ-позитивни.

Специално внимание е необходимо при паралелен прием на медикаменти от рода на противогъбични, атазанавир при ХИВ-инфекции; клопидогрел, лекарства против депресия, някои продукти против рак, диазепам, цизаприд, дигоксан, метотрексат, такролимус, рифампицин, продукти с жълт кантарион.

Усреднена цена в аптеките – 15 лв за 28 капсули по 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *