ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕВАКВЕЛ / TEVAQUEL

Съдържа кветиапин, калциев хидрогенфосфат дихидрат, лактоза монохидрат, повидон К-25, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, триацетин, железен оксид, алуминиев лак

Предназначение

ТЕВАКВЕЛ е медикамент от типа антипсихотици. Прилага се при терапия на биполярно разстройство, манийни състояния, шизофрения. Само под лекарски контрол.

Как се приема

Продуктът се назначава в индивидуална доза от специалист според диагнозата и общото състояние на пациента. След етапа на активното лечение трябва да се приема поддържаща доза, не по-висока от 800 мг на ден.

Таблетките се поглъщат цели – с вода, без връзка с храненията. Не бива да се вземат със сок от грейпфрут поради риск от промяна в интензивността на въздействието.

Ако е пропуснат прием, дозата се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; не увеличавайте обичайното приемано количество с цел компенсация. При предозиране могат да се развият симптоми като замайване, сънливост, отклонения в нормалната сърдечна дейност. Наложителна е медицинска помощ.

Прекратяването на приема може да става по лекарска препоръка и при постепенно намаляване на дозата. Рязкото спиране провокира симптоми на отнемането от рода на безсъние, раздразнителност, главоболие или замайване, повръщане, диария.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да причини замайване, главоболие, пресъхване на устата; сънливост, необяснимо покачване на телесното тегло; тремор, неконтролирани мускулни движения, мускулна скованост. Възможни са отклонения в някои показатели на общата кръвна картина.

Сред често съобщаваните странични ефекти са отоци на крайниците, запек или диария, учестен пулс, ниско кръвно, отпадналост, кошмарни сънища, мисли за самоубийство, влошаване на първичната симптоматика; повръщане, повишена температура, отклонения в показателите на чернодробните функции. При пациенти жени – нарушен месечен цикъл, спиране на цикъла.

В по-редки случаи лекарството причинява алергични реакции с различна интензивност; припадъци, сексуални нарушения, диабет, загуба на съзнание, проблеми с уринирането, развитие на натриев дефицит.

В редки случаи се развива т.н. невролептичен малигнен синдром с висока температура, скованост и припадък. Развиват се приапизъм, хепатит, менструални нарушения, образуване на кръвни съсиреци във вените; панкреатит, понижена телесна температура. Не са изключени състояния на чревна непроходимост, задух и шок, ангиоедем, хормонални нарушения, разпад на мускулна тъкан. Особено внимание е необходимо в случаите, когато са налице признаци за активиране на депресивните симптоми и мисли за самоубийство.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТЕВАКВЕЛ не бива да се приема при алергия към някоя от съставките.

Специална оценка на възможния риск при лечение с ТЕВАКВЕЛ е наложителна за пациенти, които страдат от сърдечни заболявания, имат диабет, чернодробно заболяване; преживелите инсулт, припадъци, при ниско кръвно; при сънна апнея, за пациенти с проблеми на уринирането; склонните към образуване на кръвни съсиреци.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при кърмене. Не се препоръчва за бременни освен като крайна мярка и под лекарски контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

ТЕВАКВЕЛ не може да се приема едновременно с азолови продукти против гъбични инфекции; еритромицин и кларитромицин; нефазодон при депресии; медикаменти за ХИВ-позитивни.

Конкретно се преценява безопасен ли е приемът, ако пациентът вече се лекува с продукти от рода на барбитурати, противоепилептични, лекарства против хипертония, литий и други антипсихотици, диуретици; медикаменти, които се отразяват върху електролитния баланс; лекарства, причиняващи констипация.

Да не се комбинира с алкохол или сок от грейпфрут.

_________

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 60 таблетки по 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *