Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РОКСИСТАД / ROXISTAD

Съдържа рокситромицин, микрокристална целулоза, безводен силициев диоксид, кроскармелоза натрий, полоксамер 188, повидон К 30, талк, магнезиев стеарат, лактоза монохидрат, хипромелоза, макрогол 4000, титанов диоксид

Предназначение

РОКСИСТАД е антибиотик от макролидната група. Препоръчва се при лечение на пневмония, тонзилит, възпаления на гърлото и средното ухо. Ефективен е при урогенитални инфекции, включително причинени от хламидии. Прилага се също при инфекции на кожата и меките тъкани, например локални гнойни възпаления, импетиго, еризипел.

Медикаментът е подходящ за пациенти, които имат свръхчувствителност към бета-лактамни антибиотици.

Как се приема

Дневната доза и продължителността на приема се определят от лекуващия в зависимост от диагнозата, възрастта и състоянието на пациента. Стандартната схема е два пъти дневно по една таблетка от 150 мг. При пневмонии може да се препоръча прием на дневната доза наведнъж. Пациенти с чернодробни заболявания обикновено получават назначение за редуцирани дози.

Таблетките се поглъщат цели, с вода, 15 минути преди хранене. Ако е пропуснат прием – таблетката се приема при първа възможност или се изчаква времето за следващия, ако то е твърде близо. Не се допуска прием на двойна доза с цел компенсиране.

При предозиране са възможни смущения от рода на гадене и повръщане, диария, главоболие, замайване. Наложителна е медицинска намеса; обикновено се прави стомашна промивка + активен въглен.

Продължителността на приема трябва да бъде определена от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на РОКСИСТАД може да провокира псевдомембранозен колит , бактериални суперинфекции – при продължително приложение; не са изключени нарушения на кръвоносната и лимфната система.

Сред коментираните странични ефекти са алергични реакции с различна интензивност – от кожни смущения до ангиоедем, затруднено дишане; психични нарушения, парестезии, главоболие и замайване; сърдечни нарушения, зрителни смущения, гадене и повръщане, запек или диария. Съобщавано е за чернодробни отклонения, жълтеница, блокиране на жлъчния ток, панкреатит.

Не са изключени прояви на миастения гравис, кожни обриви и сърбеж, кожни възпаления, проблеми на мускулите и костите.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от неговите съставки или към друг антибиотик от макролидната група.

Не се прилага, ако пациентът е с тежки сърдечни или чернодробни увреждания.

Противопоказан при деца и подрастващи с телесно тегло, по-малко от 40 кг.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

При рискови пациенти се преценява конкретно дали очакваните ползи превишават потенциалната вреда. Такива са случаите с болести на кръвоносната система, брадикардия, камерна аритмия, както и при пациенти с ХИВ или гъбична инфекция, приемащи специфични медикаменти.

Взаимодействие с други медикаменти

РОКСИСТАД е несъвместим с лекарства за стимулиране на чревната перисталтика – цисаприд; с производни на ерготаминови алкалоиди; с пимозид – за психични болести; с някои противоалергични.

Не се препоръчва паралелен прием с мидазолам, циклоспорин, терфенадин. Необходимо е специално внимание и лекарски контрол при комбинации с антикоагуланти, бромокриптин, теофилин, дигоксин и др.

Всяка лекарствена комбинация подлежи на предварителен анализ и проследяване в процеса на терапия.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 10 таблетки по 150 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *