Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заразен ли е гастритът? Каква е опасността от бактерията Helicobacter pylori?

Почти всички знаят, че основният провокатор на гастрит е бактерията Helicobacter pylori

 Helicobacter pylori
Каква е опасността от бактерията Helicobacter pylori?

 

Нека се опитаме да разберем колко опасна е тази бактерия и как да се предпазим от нея.

Известният руски професор Виталий Румянцев дава основни насоки за това какво причинява заразата с Helicobacter pylori, как се случва заразяването и какво е лечението.

Виталий Румянцев е главен лекар, гастроентеролог с 38 години практика по специалността си, доктор по медицина, професор. Многократно е избиран за най-добър лекар на Русия.

Първо зараза с Helicobacter pylori, а след това?

Професор Виталий Румянцев

Основната опасност от заразяване с Helicobacter pylori е свързана с развитието на гастрит. Факт е, че бактерията е в състояние да произвежда слуз, която уврежда стената на стомаха. Ако бактериите успеят, възниква гастрит (възпаление на стомашната лигавица). Колкото по-дълго се развива възпалителният процес, толкова по-лошо става състоянието на лигавицата – клетките страдат от липса на хранене, възстановяват се и се подновяват по-лошо, нормалната лигавица се заменя със съединителна тъкан (с други думи се появяват белези). Разбира се, всичко това заплашва да влоши храносмилането, има болка в стомаха, оригване, киселини, възникват и проблеми с изхождането – като цяло, класически симптоми на гастрит.

[box type=“info“ align=“aligncenter“ ]За здрава храносмилателна система ползвайте Гастромакс.

Гастромакс

Гастромакс е уникална хранителна добавка, разработена специално за проблемите на стомашно-чревния тракт.

Билковият състав на Гастромакс е базиран върху дългогодишните проучвания на известни гастроентеролози и фитотерапевти върху най-добрите рецепти от народната медицина.

Гастромакс е подходящ при: – чести оплаквания от подуване на стомаха и чувство на постоянна тежест; – усещане за стомашен дискомфорт след хранене; – честа поява на киселини, оригване, газове.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Още за Гастромакс може да прочетете ТУК[/box]

Ако стоически изтърпите всички тези неприятности и отложите лечението, гастритът може да доведе до по-сериозни последици – развитие на ерозия, язви, кървене.

Нелекуваният гастрит, провокиран от бактерията Helicobacter pylori, води до изчерпване на стомашната лигавица и се отнася до предраковите състояния.

Опасна целувка

Но ако всичко е толкова ужасно, защо тогава човечеството все още не е умряло от рак на стомаха? Факт е, че на разрушителната активност на Helicobacter pylori в стомаха се противопоставя нашия имунитет – както общ, така и локален. Докато защитната система на тялото успява да ограничи атаките на опасните бактерии, всичко е наред. Освен това, наличието на Helicobacter pylori в стомаха изобщо не означава, че тя ще се засели там завинаги и със сигурност ще се разболеете веднага щом имунитетът ви временно отслабне. Случва се тялото да се справи самостоятелно с инфекцията – бактерията преминава през стомашно-чревния тракт транзитно, без да има време да навреди на лигавицата.

В същото време, да се надявате само на добрата работа на имунитета, не си струва. В крайна сметка, отслабването на защитните сили на организма не е толкова трудно. Достатъчно е да се консумира повече пикантна храна, да пушите, да е налице злоупотреба с алкохол, да се храните в движение, постоянно да приемате аспирин и някои други лекарства – и локалният имунитет на стомашната лигавица със сигурност ще се провали. И малко след това Helicobacter pylori ще започне да действа!

Но как коварната бактерия навлиза в тялото? Уви, много просто. С Helicobacter pylori може да се заразите например чрез целувка.

И също чрез всеки предмет от бита или без да си миете ръцете след като сте били в тоалетната. Както вече разбрахте, Helicobacter pylori се предава по два начина – орално и фекално-орално.

Заразата с Helicobacter pylori може да е факт, но и да мине без последствия

Децата, като правило, се заразяват от родителите си – майките често облизват изпуснатите биберони на бебетата, за да ги „дезинфекцират“ или опитват храната от чинията на детето.

Но ако причината за всички неприятности е инфекция с бактерия, тогава защо гастритът често се влошава през есента и пролетта? Не може ли да се хване инфекцията по всяко време на годината?

Факт е, че есента и пролетта са междинни периоди между така наречените стабилни сезони – зимата и лятото. По това време тялото става особено уязвимо от всякакви инфекции, включително към атаките на Helicobacter pylori.

Правим изследвания

Тъй като виновникът за гастрита е бактерия, изглежда, че за поставянето на диагноза е достатъчно да се направят само някои изследвания, без неприятнаta гастроскопия. Уви, не всичко е толкова просто. Всъщност, има изследвания, които откриват наличието на Helicobacter pylori в организма. Най-информативните са:

– имунохроматографски анализ на кръвта за наличие на Helicobacter pylori. Ако бактерията присъства в организма, имунната система отделя антитела срещу инфекцията. Наличието им в кръвта показва инфекция;

– 13C уреазен тест за дишане. Той позволява не само да се идентифицира Helicobacter pylori, но и да се оцени активността ѝ. Факт е, че бактерията в големи количества произвежда специален ензим – уреаза. По време на изследването се определя количеството му в издишания въздух.

За да се постави диагноза обаче, изследванията сами по себе си не са достатъчни. В крайна сметка, както вече казахме, наличието на Helicobacter pylori в организма не означава непременно, че ще развиете или че ще имате гастрит, така че правенето на изследвания просто така, за профилактика, ако няма симптоми на заболяването, не е задължително. Това има смисъл само ако вашите близки роднини имат гастрит, язва или рак на стомаха, или ако постоянно приемате аспирин или нестероидни противовъзпалителни средства. Всички тези фактори увеличават риска от развитие на гастрит, така че има смисъл да се предприемат действия, преди болестта да е станала факт.

Ако все пак имате оплаквания, няма да можете да направите и гастроскопия, защото за да постави диагноза, лекарят ще трябва да прецени състоянието на стомашната лигавица – има случаи, когато хроничният гастрит се възобновява шест месеца или дори година след като Helicobacter pylori е извън тялото. Следователно, на първо място е необходимо да се направят изследвания за Helicobacter pylori, за да се разбере дали стомашните проблеми са свързани с активността на тази бактерия или имат различна причина. Също така се предписват изследвания, за да се оцени ефективността на лечението на гастрита.

Ако причината за коремната болка се крие в наличието на Helicobacter pylori, ще се наложи лечение с антибиотици. Като правило, те се използват в комбинация със симптоматични лекарства (антиациди, обвиващи агенти), които позволяват бързо да се подобри благосъстоянието ви при гастрит.

Източник: www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *