Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МИРЗАТЕН / MIRZATEN

Съдържа миртазапин, лактоза монохидрат, целулоза прах, нишестен натриев гликолат, прежелатинизирано нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, талк, макрогол 6000, жълт и червен железен оксид

Предназначение

МИРЗАТЕН се препоръчва при лечение на депресивни състояния.

Как се приема

Приемът на този антидепресант трябва да бъде назначен от лекар. Препоръчва се доза, съответстваща на състоянието на пациента. Обикновено терапията започва с дневна доза от 15-30 мг; тя се взема наведнъж – вечер преди лягане, или на два приема, сутрин и вечер. Първоначално приложената доза може след няколко дни да се увеличи, но не повече от 45 мг дневно. Пациенти в напреднала възраст или страдащи от чернодробни/бъбречни заболявания, обикновено приемат редуцирани дози.

Положителният ефект започва да се чувства седмица-две след началото на приема, а трайно подобрение обикновено настъпва месец по-късно. Най-често лекуващият препоръчва приемът да продължи при 4 до 6 месеца без симптоми на депресия.

Ако е пропуснат прием, пациентът изчаква времето за следващия и приема обичайната си доза. При предозиране се търси спешно медицинска помощ; възможните симптоми в такъв случай са сънливост, дезориентация, ускоряване на пулса.

Спирането на приема става постепенно, под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с МИРЗАТЕН е възможно да се проявят симптоми като сънливост, пресъхване на устата и главоболие, повишаване на апетита и трупане на наднормени килограми. Често споменавани са прояви като гадене и повръщане, замайване, диария, тремор, кожни обриви, болки в мускулите, ставите или отделни други зони на тялото; тревожност и объркване, нарушения на съня, умора, отоци.

В по-редки случаи лекуваният се оплаква от умора, припадъци, неспокойни крака, халюцинации и кошмари, напрегнатост, изтръпвания и сърбеж по кожата.

Сред редките странични ефекти са хепатит, агресивност, мускулни спазми.

Има информация и за възпаление и разраняване в устната кухина – придружено с висока температура; конвулсии; отклонения в показателите на кръвната картина; промени в настроението, суицидни мисли или опити за самоубийство; тежки кожни реакции, оток на лицето и гърлото, затруднен говор, преглъщане и дишане.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МИРЗАТЕН не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години.

При рискови пациенти се преценява предварително дали терапията с този медикамент е оправдана. Такива са болните от шизофрения, диабет, глаукома, пациенти с висока температура при наличие на възпалителни огнища в организма; възрастни пациенти с простатит.

Бременни и кърмачки биха могли да приемат този продукт само по лекарско назначение и под контрол. Необходимо е проследяване на новородени от майка, лекувана с МИРЗАТЕН, за евентуални прояви на белодробна хипертония.

Не се препоръчва шофиране, ако приемът на продукта причинява влошена ориентация и координация на движенията, замайване и др.

Взаимодействие с други медикаменти

МИРЗАТЕН е несъвместим с МАО-инхибитори.

Специално внимание е необходимо при комбиниране с лекарства от рода на други антидепресанти, обезболяващи, литий и продукти с жълт кантарион. Други комбинации, изискващи внимателно съчетаване и лекарски контрол са с лекарства за шизофрения, бензодиазепини, противоалергични, антибиотици, лекарства за язва, епилепсия, туберкулоза; с антикоагуланти.

_

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 30 таблетки от 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *