ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТИРОЗОЛ / THYROZOL

Съдържа тиамазол, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, талк, целулоза на прах, царевично нишесте, лактоза монохидрат, натриев нишестен гликолат, диметикон 100, макрогол 400, титанов диоксид, железен оксид

Предназначение

ТИРОЗОЛ е медикамент, чието действие регулира повишената продукция на хормони от щитовидната жлеза. Този ефект може да бъде постигнат независимо от причината за патологията.

Продуктът се препоръчва при предстояща оперативна интервенция на щитовидна жлеза; на пациенти, които се лекуват с радиоактивен йод; при т.н. автономен аденом; при рецидив на свръхпроизводство от хормони на щитовидната жлеза.

Как се приема

Приемът на този медикамент трябва да бъде назначен от лекар. Дневната доза се определя индивидуално в зависимост от възрастта и здравословния проблем. Лечението на възрастни започва с начална доза от 10-40 мг; допуска се и по-голям размер по преценка на лекуващия. След нормализирането на хормоните трябва да се приема поддържаща доза, отново определяна индивидуално.

Деца и подрастващи на 3 до 17 години могат да приемат по 0.5 мг ТИРОЗОЛ на килограм телесно тегло.

Дневната доза може да се приема наведнъж или разделена на части, като във втория случай трябва да се спазват равни по дължина междинни паузи. Първият прием за деня е след закуска, с половин чаша вода.

Продължителността на приема е различна за всеки пациент и се определя индивидуално; тя може да продължи от 3-4 седмици до две години. Пациентите със заболявания на бъбреците и черния дроб приемат редуцирани дози.

При неволно завишаване на дневната доза е необходима консултация с лекуващия. Ако е пропуснат прием, терапията продължава без наваксване на пропуснатото чрез завишаване на обичайната доза.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти на продукта се проявяват след продължителен прием. Най-често пациенти се оплакват от кожни обриви, подуване, сърбеж. В повечето случаи симптомите са преходни.

Чести са и смущения като болки в ставите. По-рядко има оплаквания от възпаления на гърлото и лигавицата на устната кухина. Тези симптоми изискват консултация с лекар, тъй като може да се отнасят до прояви на агранулоцитоза.

В редки случаи болният може да развие висока температура, промени във вкуса, неврит, полиневропатия. Изключително редки са случаите на тромбоцитопения, намаляване броя на всички кръвни клетки, възпаления на лимфните възли, оток на слюнчените жлези, неврит, чернодробни смущения, токсичен хепатит. Описани са още и случаи на лупус еритематозус, алопеция, кожни алергии с висока интензивност и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не трябва да се назначава при алергия към някоя от съставките.

Противопоказан при дефицит на някои кръвни клетки, жлъчна дисфункция, при увреждане на костния мозък.

Не се препоръчва при бременност и кърмене, но е допустимо да се приема в случаи на крайна необходимост. Задължителен контрол на майката и детето.

Не е подходящ за лечението на деца под тригодишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Задължителна е предварителната оценка на риска при съвместяването на този продукт с други лекарства, които пациентът ще продължава да приема по време на терапията. Това се отнася на първо място до антикоагулантите.

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за 50 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *