ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Техниката Александър: помага там, където лекарите не успяват да се справят

Техниката Александър е нежен подход, който има за цел да превъзпита ума и тялото чрез серия от движения, така че то да използва мускулите по-ефективно

Техниката Александър
Техниката Александър подобрява не само стойката, но и здравето

Основната идея на Техниката Александър е намаляване на болката в гърба чрез ограничаване на мускулния спазъм, укрепване на постуралните мускули, подобряване координацията и гъвкавостта и декомпресиране на гръбначния стълб.

Много хора, които практикуват Техниката, изпитват общо усещане за лекота в тялото си и дори описват усещането като „ходене във въздуха“. Тъй като нашето физическо състояние пряко влияе както върху психичното, така и върху емоционалното благополучие, хората често казват, че се чувстват много по-спокойни и по-щастливи дори след само няколко упражнения от Техниката Александър. Това често води до по-малко вътрешно напрежение и по-голяма способност за справяне с живота като цяло.

Кой е измислил Техниката Александър?

Този набор от упражнения и начин за дишане е на повече от 100 години.

Фредерик Матиас Александър (

Фредерик Матиас Александър (20 януари 1869 г. – 10 октомври 1955 г.) е австралийски актьор, измислил тази техника. Той създава образователен процес, за който се казва, че разпознава и преодолява реактивните, привични ограничения в движението и мисленето.

Поради загубата на гласа си, за която традиционната медицина няма нито обяснение, нито лечение, Александър губи и любимата си професия. Той не можел да рецитира любимия си Шекспир. Заболяването го накарало да изучи добре човешкото тяло и така станал автор на интересна лечебна практика. Александър очертава принципите на изцелението си в книгата „Лекувайте себе си“. Сред „учениците“ му са писателите Бърнард Шоу и Олдус Хъксли. Матиас Александър доживял до много напреднала възраст, поддържайки себе си в добра физическа, психическа и емоционална форма.

Александър твърди, че повечето от нас са засегнати от привичното напрежение, което се проявява в началото с лека некоординираност на движенията, неудобство или болка. Тези малки проблеми стават забележими, когато особено се нуждаем от успех, тоест в екстремни ситуации – от публично говорене до опит да настигнем заминаващия влак.

Нашите „погрешни маниери“ представляват сериозна пречка пред изпълнението на плановете ни

И още едно изказване на Александър: неврозите „са причинени не от мислите, а от дистоничните реакции на тялото към мислите“, тоест спазми в мускулите на раменете, шията и крайниците.

Връзката между главата и гръбначния стълб е ключова. Когато мускулите на шията работят добре, главата трябва да се балансира леко в горната част на гръбначния стълб.

Какво казва експертът…

Брита Форсстром е учител по Техниката на Александър от 1984 г. Днес тя все още я преподава в Лондон.

„Техниката Александър показва какво не трябва да се прави“, казва Форсстром. „Хората не оценяват често един прост факт, че ако променят начина, по който движат главата, шията и гърба, тогава всички други движения в тялото могат да се подобрят. Опитайте се да сте постоянно запознати с начина, по който седите, стоите и се движите; напрежението, което предизвикват постуралните проблеми, се крие в собственото ви тяло. Става въпрос за развиване на осъзнаването къде е това напрежение, и след това как да се справите с него.

Позицията на главата оказва влияние върху здравето на гръбначния стълб

Няма конкретно правилно положение на тялото – става въпрос за приспособяване на позицията му според различните ситуации. Например, когато работите на бюро, облягайте върба плътно върху облегалката на стола. Когато провеждате разговор по телефона, седнете близо до предната част на седалката, а не се облягайте назад, за да не се налага да се накланите напред, което може да натовари гръбнака.

Техниката Александър е подходяща за всички. Тя може да помогне на актьорите и професионалните спортисти, но е също толкова добра и за бременни жени, млади майки, хора с дългострадални проблеми с гърба и пациенти с различни хронични заболявания.“

Какви са ползите за здравето от Техниката Александър?

Понижава кръвното налягане

С освобождаване на напрежението в мускулите кръвоносните съдове стават по-малко свити, затова и кръвта циркулира по-лесно. Проучванията на д-р Уилфорд Барлоу, автор, лекар и практикуващ техниката Александър, разкриха понижение на кръвното налягане до 30 пункта при хората, които изпълняват упражненията на Фредерик Матиас.

Прочиства гърлото

Самият Ф.М. Александър разработи техниката за преодоляване на гласовите затруднения, които той самия е имал. Освен това, може да намали сухото гърло и задръстванията в гърдите.

Подобрява координацията

Промяната на начина, по който се движим в редица ежедневни дейности ще подобри координацията. Хората с нервно-мускулни разстройства като инсулт, множествена склероза и церебрална парализа също са установили, че техниката подобрява тяхното състояние.

Едно от упражненията, които спомагат за изправяне на гръбначния стълб

Изглеждате по-високи и стройни, дава хубава осанка

Техниката се фокусира върху работата на главата, шията и гърба; когато напрежението във врата се намали, главата вече не компресира гръбначния стълб и гръбначният стълб е свободен да се удължи.

Създава по-добър баланс

Осемседмично пилотно проучване, публикувано в Journal of Gerontology, установи подобрения на баланса при група от 65-годишни жени, практикуващи техниката само два пъти в седмицата по един час.

Недостатъци

Бавен напредък

Трябва да бъдете ангажирани психически и лично при изпълнението на упражненията от Техниката Александър, преди да започнете да усещате ползите. Но каквото и да научите, каквото и да постигнете, каквито и да са подобренията, те остават завинаги.

Няма полза за сърцето

Вашето сърце, белите дробове и мускулите няма да усетят кой знае каква разлика, но ако използвате мускулите си по-ефективно, можете да започнете да бъдете по-активни, без риск от появата на хронични сърдечни заболявания.

Трудно се намира добър преподавател, който да ви научи на Техниката Александър

Ако се надявате да се съсредоточите върху един конкретен аспект, за да подобрите, да речем, вашата техника на бягане, тогава ще трябва да потърсите доста усърдно някой, с когото да работите върху тези умения.

Общ ангажимент

За да накарате Техниката Александър да работи за вас, трябва да я прилагате към ежедневните си дейности непрекъснато – от начина, по който седите до позата в която спите през нощта. Ако се ангажирате с нея само като обучаващи се, няма да изпитате всички потенциални ползи.

6 общи принципа на Техниката Александър, които всеки може да приложи сам

И така, задача номер едно – поглеждате се в огледалото и виждате себе си: „гърбица“, асиметрични рамене, едната ръка виси под другата. В профила си можете да видите и леко изпъкнал корем, който „избързва“ напред. Това е лордоза, нещо подобно на сколиоза („гърбица“) – много често срещан дефект.

Сега си представете, че по цялата дължина на тялото минава права линия. Опитайте се да я следвате, като по всяко време се стремите да „изтегляте“ цялото тяло нагоре.

Правилната позиция на тялото е от значение за добрата работа на вътрешните органи

Задача номер две – да се формулират словесни команди, които връщат тялото в правилната позиция. Например: „Глава надясно! Спусни рамената надолу! Освободи шията!“ Или “Глава нагоре! Издърпай брадичката напред“

За известно време трябва да свикнете постоянно да си давате словесни команди, като не реагирате на това само с тялото си – трябва мислено да си представите реакцията на тялото. Ето такава трябва да е първоначалната верига от действия: последователното произнасяне на командата (много пъти) като мислено си представяте реакцията на тялото.

Задача номер три – сега можете да преминете към ефективното въплъщение на мисловното представяне

Но не спирайте да очаквате реакцията на тялото с предварително мисловно представяне! Когато с течение на времето промяната в тялото е станала забележима – много е важно да не спирате да си давате словесни команди.

Най-простото и ефективно упражнения от Техниката Александър

Външните дразнители пречат на изпълнението на задачата. В покой реакцията се контролира лесно, а външните стимули предизвикват естествен разсейващ рефлекс (неправилната стойка е неестествена, но рефлексът на реагиране на външен стимул е естествен) – стойката е нарушена. Затова човек също трябва да развие навик към стимула – това ще е следващата задача.

Задача номер четири – научете се да не губите контрол над стойката дори при неблагоприятни условия. Например, задайте аларма и не реагирайте. Когато алармата започне да звъни неочаквано, позата трябва да остане непроменена. Можете да помолите някой близък да ви докосне неочаквано. Когато сме изненадани, положението на тялото се нарушава. Трябва да се отработи запазване правилната позиция на тялото при стресиращи и неочаквани ситуации. Това не е чак толкова трудно. Постепенно умението се фиксира и се превръща с полезен навик.

Правилна позиция на тялото при сядане на стол

Задача номер пет. Ф.М.Александър нарече някои от движенията, чрез които тялото реагира на дразнител – „насочено към целта действие“. Тези действия се случват спонтанно, без участието на мозъка. Най-често целенасочените действия не са препоръчителни, те променят правилната стойка. За да се избегнат неподходящи действия, е необходимо да се забави реакцията на тялото – и да се удължи реакцията на мозъка. След обработката на информацията мозъкът ще изисква от тялото не да направи първото (спонтанно), а подходящото движение! Следователно, запазването на позата също противодейства на неврозата (като „дистоничната реакция на тялото към мислите“ – ако си спомняте, това е една от изходните идеи на Александър).

И последната задача номер шест – възможно най-често да заемаме благоприятно положение на тялото.

Как става това?

– Облегнете се на стената.

– Прилепвайки се към стената, започвате да се спускате надолу. В този случай коленете трябва да са леко огънати и разделени. Вашата задача е да притиснете плътно гърба към стената. Тялото е буквално залепено към стената – от главата до задните части.

– Отклонявате тялото от стената и оставяте задницата притисната към стената (коленете все още са сгънати като за клек и разделени).

– В това положение започвате да давате команди на тялото: вдигни глава, спусни раменете, изправи гърба.

Това ще предизвика удоволствие на тялото. Според учениците на Ф.М.Александър „усещанията след такова едно упражнение са такива, че човек да разбере колко полезен на себе си може да бъде!“.

Източник: www.alexander.ie

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *