За да извлечем максимална полза: Как и кога трябва да ядем плодове?

Консумирането на плодове сутрин носи най-голяма полза за здравето

плодове
Препоръчително е плодовете да се ядат между храненията

Правилното консумиране на плодове не зависи от това дали ще изядем ябълката на гладно или не. Най-важно е какво е общото ви здравословно състояние и каква е киселинността на избрания от вас плод.

Особено внимание при избора на плод трябва да обърнат хората, които страдат от проблеми със стомашно-чревния тракт, за да избегнат негативните ефекти от яденето на плодове. За хората, които нямат проблеми със стомаха, е препоръчително плодовете да се ядат между храненията. По този начин няма опасност да се наруши балансът на киселинност в стомаха.

Например може 1 час след като сте обядвали да хапнете ягоди и няма да усетите дискомфорт.

Обяснението за това е, че в часовете между основните хранения киселинността в стомаха остава висока. Това помага храносмилането на плода да се случи по-бързо, без да получите чувство за тежест.

За хора с ниски нива на киселинност е важно да ядат плодове полодин час преди основното хранене. Плодовете, съдържащи голямо количество киселини, помагат на стомаха да произвежда стомашни сокове, които влияят благоприятно на храносмилането.

Хората, които имат високи нива на киселинност, трябва да избират плодовете си внимателно. За тях не е препоръчително да ядат череши, касис и кисели ябълки. Най-добре е да консумират плодове 30 минути след хранене. По този начин киселинността в стомаха няма да се покачи до опасни нива.

Единствено пъпешът не влияе върху нивата на киселинност. Освен това той е богат на фибри и ефектът му върху храносмилателната система е само положителен.

Ако нямате проблеми със стомаха и храносмилането, има няколко правила, които е добре да спазвате, за да извлечете максимална полза от плодовете.

1.След като сте се нахранили, не яжте плодове веднага. Може да ядете плодове по всяко време на деня, но не и след като сте се нахранили.

2.Ако сте яли плод, изчакайте половин час преди да ядете нещо друго.

3.Плодовете са най-полезни сутрин. Те помагат на храносмилателната система да се подготви за храненията през деня.

4.Не смесвайте плодове с продукти, които са трудни за смилане.

5.Бананите и авокадото са тежки храни – не е препоръчително да ги ядете преди лягане.

6.Плодовете са много по-полезни, когато се консумират пресни, а не замразени или консервирани.

Някои плодове имат по-специфични предимства и недостатъци и могат да повлияят на храносмилателната система по различен начин. Тук сме отделили няколко от тях.

Круша
Крушите са доста тежък продукт, но все пак помагат значително за храносмилането. Те повишават апетита и имат диуретично действие. Най-добре е да се консумират 30 минути преди хранене.

Киви
Кивито, за разлика от повечето плодове, може да се яде след хранене. То облекчава киселините и помага при чувство за тежест.

Киви може да се яде с риба или месо. Не се препоръчва да го смесвате с млечни продукти, тази комбинация може да ви докара диария.

Яблъка
Най-добре е да не ядете ябълка преди хранене. Хора с диабет или стомашни проблеми трябва да избягват яденето на ябълки.

Грозде
За хора с диабет препоръката е да не се яде грозде. Пиенето на вода веднага след грозде може да причини диария.

Източник: zdrave.to

Оценете статията
Оценка 4 от 4 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.