ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Глаукома, катаракта, пресбиопия: Какви очни заболявания заплашват след 40 години

Офталмолозите твърдят, че проблемите със зрението се появяват през годините. И това трябва да се приеме

глаукома
Глаукома, катаракта, пресбиопия: заболявания, които настъпват с напредване на възрастта

Въпреки това, има начини да се поддържа здравето на очите и след тази възраст.

Увреждането на зрението е нещо, което неизбежно очаква всички нас, след като навършим 40 години. За някои, тези проблеми започват малко по-рано, за други – по-късно. Но почти всеки ще се сблъска с тях, така или иначе. Това явление е естествено, поради неизбежния процес на стареене.

Днес ще говорим за основните проблеми на зрението и дали те могат да бъдат победени.

Пресбиопия

Да започнем със самите проблеми. Първият от тях е пресбиопията, която е най-честото и между другото най-известно зрително увреждане. Пресбиопия се развива поради две причини:

– Лещата губи своята еластичност.
– Цилиарният мускул, който регулира кривината на лещата, частично атрофира.

При хората с далекогледство това започва по-рано, а при онези с късогледството по-късно. Няма как да се избегне пресбиопията. Упражненията за очите, макар и временно, забавят процеса.

Заболяването се проявява в трудности при четене на малък текст – човек се опитва да го отдалечи от очите, за да го види по-добре. Също така има „воал“ пред очите при визуален стрес, умора, главоболие. Контактните лещи, очилата или лазерната корекция могат да помогнат при пресбиопия.

Макулна дегенерация, свързана с възрастта

С възрастта се наблюдава намаляване на зрението поради дистрофия на клетките на ретината, разположени в централо, и отговорни за зрителната острота. В риск са възрастните хора, особено тези със сърдечно-съдови заболявания, пушачите, които са с 2 пъти по-висок риск от другите, и хората с наследствена предразположеност.

Основните симптоми на заболяването са намалена зрителна острота и изкривяване на правите линии. Офталмолозите използват специален тест – пациентът гледа картина под формата на решетка и казва дали вижда кривината на линиите. Ако вижда, тогава това показва макулен оток, често образуван по време на макулна дегенерация, свързана с възрастта.

В зависимост от формата на заболяването офталмологът ще предпише хапчета или серия от инжекции, което често води до доста стабилна ремисия.

Катаракта

След 50-55 години съществува риск от по-сериозен проблем – замъгляване на лещата, т.е. катаракта. Процесът може да започне много рано и да протича с различна скорост. При някои хора лещата става мътна много бързо, което води до силно намаляване на зрителната острота. За други, началният етап на замъгляване продължава много години и не пречи на обичайния начин на живот.

Лечението се провежда с витаминни капки, които забавят замъгляването на лещата, но не е в състояние напълно да спрат самия процес. Със значително намаляване на зрителната острота офталмохирургът замества замъглена леща с изкуствена, прозрачна. Операцията е бърза и лесна, но всъщност дава ефект през целия живот.

Глаукома

След 35-40 години задължителният преглед от офталмолог трябва да включва измерване на вътреочното налягане. Увеличението му е симптом на вероятна глаукома, което води до пълна слепота. В същото време това заболяване не се отдава на нищо друго – човек не страда от болка или дискомфорт.

Продължителното повишаване на вътреочното налягане причинява атрофия на зрителния нерв, което води до намаляване на зрителната острота и завършва със слепота. Лечението трябва да започне възможно най-рано, за да се поддържа зрението в добро състояние възможно най-дълго.

При глаукома лекарят предписва капки, които намаляват вътреочното налягане. Ако капките вече не помагат, тогава лекарят назначава операция за подобряване изтичането на вътреочната течност. За съжаление все още е невъзможно напълно да се излекува глаукома, но при ранна диагностика и навременно лечение зрението може да се поддържа в добро състояние доста дълго време.

Рискови групи:

– хора с роднини, които имат глаукома;
– пациенти със сърдечно-съдови;
– заболявания като диабет и други;
– хора с късогледство или далекогледство;
– пациенти след наранявания или очни операции;
– хора, които приемат хормонални лекарства от дълго време.

Възможно ли е да се предотвратят зрителните увреждания след 40 години?

Уви, не: дори съвременната офталмология не може да предотврати или по някакъв начин да повлияе на процеса на зрително увреждане, свързано с възрастта. Освен това, вече е ясно, че интензивността на зрителното натоварване не влияе върху развитието на очни заболявания или зрителни увреждания, заради често срещаното погрешно схващане сред хората, че колкото по-голямо е натоварването на зрението, толкова по-бързо то ще се влоши.

Проблемите с очите възникват както при хора с високо зрително натоварване (много работа пред компютър, четене от екрана и т.н.), така и при хора с минимално количество натоварвания на очите.

Начинът на живот значително влияе на появата на зрителни увреждания. Неправилното хранене и физическото бездействие влияят негативно върху зрението, както и някои заболявания – артериална хипертония, захарен диабет и др. Нарушенията, които се появяват с възрастта при такива пациенти, могат да бъдат по-изразени. Също така някои видове работа водят до по-ранна проява на очни заболявания – например радиационната катаракта може да се появи по-рано от 50 години при хора, които са работили с йонизираща радиация.

Как да предотвратите проблеми със зрението, свързани с възрастта?

Водете здравословен начин на живот: хранете се правилно и здравословно, не забравяйте за физическата активност и посещавайте навременните прегледи при офталмолог. Тогава лекарят ще може да открие нарушения в ранните етапи и да предприеме мерки за предотвратяване на сложни форми на заболяването.

Източник: medikforum.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *