ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СОФАФИЛИН / SOPHAFYLLIN

Съдържа теофилин-етилендиамин , етилендиамин, пречистена вода

Предназначение

СОФАФИЛИН действа съдоразширяващо; най-често се прилага при астматични пристъпи. Препоръчва се при остри или хронични болестни състояния на белите дробове; помага за овладяването на спастични състояния. Може да се използва за стимулиране на дишането при проблемни новородени. Има практика и за прилагането му като противоотрова при интоксикации от дипиридамол.

Как се приема

Инжекционният разтвор СОФАФИЛИН се въвежда венозно – инжекционно или чрез трансфузия. Операцията се изпълнява бавно от медицинско лице. Дозата и продължителността на прилагане се определят индивидуално в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента.

Обикновено терапията се провежда в болнични условия, затова пропускането на прием или предозирането са малко вероятни.

Възможни нежелани ефекти

При този вид лечение със СОФАФИЛИН рядко има прояви на странични ефекти или те са изразени в слаба степен. Благоприятно е обстоятелството, че при възможната им прогресия хоспитализираният пациент лесно може да сигнализира за необичайни симптоми.

Най-често пациенти са съобщавали за понижаване на кръвното налягане, аритмия, учестен пулс. Възможни са спазми на периферните кръвоносни съдове; нервност и главоболие, световъртеж, безсъние, тремор. Сред редките прояви се споменават гърчове. Не са изключени смущения на храносмилателния тракт – болки в корема, гадене и повръщане, диария, отслабване на апетита. Има информация за интензивно уриниране,задух и учестено дишане, висока температура, обриви.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СОФАФИЛИН не се прилага при алергия към теофилин или ксантини.

Медикаментът е противопоказан при бронхопневмония и коронарна болест на сърцето.

При рискови пациенти се преценява индивидуално дали прилагането на медикамента е безопасно; това се отнася за страдащи от сърдечни заболявания, при бъбречни и чернодробни увреждания, болести на храносмилането, нарушени функции на щитовидната жлеза, диабет, глаукома, при склонност към гърчове.

За правилно провеждане на терапията пациентът следва да информира лекуващия, ако е пристрастен към алкохол или тютюнопушене. Към рисковите пациенти се причисляват и тези на възраст над 65 години.

Медикаментът се избягва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването на СОФАФИЛИН с други лекарства следва да отчита възможното им взаимно повлияване. Съобразно него могат да се променят обичайните дози или да се изработи специфична програма за терапия. Комбинациите с особено внимание са тези с лекарства за язва – циметидин; антибиотици от рода на кларитромицин, еритромицин, ципрофлоксацин; алопуринол при подагра; противоепилептични, диуретици, калциеви антагонисти, бета-блокери, противозачатъчни, метотрексат, кортикостероиди, ритонавир за ХИВ-позитивни; хормони на щитовидната жлеза.

Усреднена цена в аптеките – 2.50 лв за ампула от 10 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *