Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КЛЕРИМЕД / KLERIMED

Съдържа кларитромицин, кроскармелоза натрий, микрокристална целулоза, силициев диоксид, магнезиев стеарат, повидон, стеаринова киселина, талк, хипромелоза, пропилен гликол, сорбитанов олеат, ванилия, хинолиново жълто, титанов диоксид , хидроксипропил целулоза, сорбинова киселина

Предназначение

КЛЕРИМЕД е антибиотик от макролидната група. Приемът на медикамента потиска развитието на патогенни бактерии и лекува инфекции на дихателните пътища: фарингит, синузит, бронхит, пневмония; ефективен при инфекции на меките тъкани, при мико-бактериални инфекции с причинител Mycobacterium chelonae, Mycobacterium fortuitum и Mycobacterium kandadii.

Прилага се при комплексни терапии срещу хеликобактер пилори, както и при зъбни инфекции.

Как се приема

Медикаментът се приема два пъти в денонощието с интервал от 12 часа. Обичайната дневна доза е 2х250 мг, но при тежки случаи лекуващият може да назначи двуразов прием от по 500 мг. Продължителността на приема варира от 5 до 14 дни в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента.

Пациенти с бъбречни заболявания могат да получат назначение за редуциран прием от 250 мг веднъж дневно, или най-много 2х250 мг за не повече от две седмици.

При микобактериални инфекции е необходим дневен прием два пъти по 500 мг; такава доза се препоръчва и при профилактика срещу споменатите инфекции.

Ако медикаментът се назначава на пациент със зъбна инфекция, той трябва да го приема по схема 2х250 мг за 5 дни. За лечение на язва с идентифициран хеликобактер пилори е необходим прием два пъти дневно по 500 мг за 7 до 17 дни.

Ако е пропуснат прием, обичайната доза се взема при първа възможност или се изчаква наближаващото време за следващия. При предозиране задължително трябва да се направи консултация с медицинско лице.

Възможно е приемът на лекарството да стимулира бързо подобрение; независимо от това препоръчаният срок на приема трябва да се спази.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на КЛЕРИМЕД може да стане причина екзантематозна пустулоза – тежък обрив с мехури и люспи; това състояние изисква медицинска намеса.

Сред най-често споменаваните странични реакции са вторични гъбични инфекции, еризипел, псевдомембранозен колит, промени в показатели на кръвната картина, алергични реакции, анорексия, безсъние и тревожност, тремор, замайване, влошени вкус и обоняние, “мравучкане”, шум в ушите и отслабване на слуха. Има информация за промени в сърдечния ритъм, кръвоизливи, гадене и повръщане, болки в корема, диария; хепатит и други отклонения в чернодробните функции, жлъчни проблеми, обриви от различен тип – включително прояви на т.н. епидермална некролиза.

Регистрирани са данни за влошени функции на бъбреците, отслабване на имунната система, отпадналост, влошено кръвосъсирване, миопатия.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КЛЕРИМЕД не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът е противопоказан при пациенти с тежки ритъмни нарушения, чернодробна и бъбречна недостатъчност, при дефицит на калий и/или магнезий в кръвта. Като рискови се определят пациентите с тежка сърдечна недостатъчност или исхемична болест на сърцето; необходима е индивидуална преценка за безопасно прилагане на медикамента.

Бременни и кърмачки биха могли да се лекуват с този медикамент само при изрично назначение от лекар, като очакваните ползи следва да превишават потенциалните рискове за майката и плода/детето.

Медикаментът не е подходящ за деца под 12-годишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

КЛЕРИМЕД не трябва да се прилага едновременно с астемизол, цизаприд, терфенадин, ерготамин, статини, тикагрелор, ранолазин, перорален мидазолам, колхицин.

Специална оценка за риск при съвместяването е наложителна в случаите, когато пациентът приема антикоагуланти, антипсихотици, лекарства за епилепсия, седативи, за ритъмни нарушения, статини, омепразол, противогъбични, за потискане на имунна реакция при трансплантирани; лекарства против СПИН, за бактериални инфекции, при злокачествени заболявания, за сърдечни заболявания, противодиабетни и инсулин; съдържащи жълт кантарион.

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 14 таблетки по 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *