ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не пиeте лекарства – ставате импотентни: лекар обяснява митовете за хипертонията

Хипертонията е заболяване, което днес се е превърнало в световна пандемия. От високото кръвно умират много повече хора, отлкото от рак и при автомобилни катастрофи, взети заедно

хипертонията
Хипертонията изисква отговорно отношение

Има много митове около хипертонията. Трябва ли да приемам лекарства, ако високото кръвно не ме притеснява? Кое кръвно е високо? И до какви стойности? Ако при лекаря кръвното ми е високо, но у дома е нормално, какво да правя?

Митовете, свързани с артериалната хипертония, се развенчават от кардиолога, доктор на науките и член на Европейското кардиологично дружество и Американската сърдечна асоциация Ярослав Ашхимин.

Мит 1. По-добре да не пия хапчета

Д-р Ярослав Ашхимин

Повечето пациенти с хипертония не искат да пият хапчета и да променят начина си на живот (това е необходимо при високо кръвно налягане). „През целия си живот имам налягане 160 на 100, но не го усещам! Нищо не ме боли. Защо трябва да се тровя с хапчета?”, казват те.

Какво ще кажете, за да се предпазите от инсулт? Запомнете: трайното повишаване на кръвното налягане над 135/85 води до увреждане на бъбреците, очите, мозъка, сърцето и, скъпи мъже, съдовете на пениса! Мислите си, че рутината е виновна за липсата на ерекция? Че познавате прекалено добре съпругата су и затова ставате по-малко склонни да правите секс? Не! Въпросът е високото кръвно налягане, което не усещате (и следователно – не лекувате), а не съпругата ви.

И, ако не започнете да го намалявате с помощта на лекарства и промени в начина на живот, тогава ще стане още по-лошо. Така че, дори ако главата не ви боли и не усещате повишеното налягане, то все пак трябва да бъде намалено.

Между другото, има обяснение защо младите пациенти с хипертония не чувстват увеличеното кръвно налягане. В началото на заболяването съдовете им са все още еластични и без проблеми поддържат правилния приток на кръв в мозъка, ако систолното (горното) кръвно налягане се движи от 90 до 180 и нагоре. Затова обикновено тези пациенти не усещат повишаването на налягането.

Мит 2. „Налягането ми се повишава само при посещение при лекар, това е синдром на „бялата престилка“, нямам истинска хипертония“, смятат много хора

Повишеното кръвно налягане, което е над 140/90 винаги е хипертония. Разбира се, говорим за измерване на кръвното налягане поне по време на две посещения в спокойно състояние.

Но при синдрома на „бялата престилка“ има много тънкости. И трябва да се обърне специално внимание на диастолното налягане. При младите хора хипертонията обикновено започва с неговото увеличение и то се колебае много по-малко. Наличието на повишено диастолично налягане помага за диагностицирането на „артериална хипертония“ за първи път.

Но ако налягането е 170/80 (тоест само горната граница е повишена) и такива стойности се забелязват за първи път, не е факт, че хипертонията ще бъде потвърдена. Особено, ако човек трепери от страх. Това наистина може да бъде синдром на „бялата престилка“ (на фона на стрес или по време и след физическо натоварване, систолното кръвно налягане при здрави хора може да се увеличи до 180 mmHg). В такава ситуация, за да изключите хипертонията, можете да направите мониторинг, при който се измерва кръвното налягане през деня, или да направите няколко измервания на кръвното налягане у дома. В същото време то трябва да бъде под или около 135/85 mm Hg у дома. А ако е по-високо, то тогава вече можем да говорим за хипертония.

Възможен е и друг вариант

Ако кръвното налягане при посещение на лекар е на ниво от 135-140 и 90-95. И ако пациентът също е с наднормено тегло, хипертонията почти винаги се потвърждава.

[box type=“success“ align=“aligncenter“ ]Има начин да свалите високото кръвно и без лекарства.

Оригиналната титанова гривна предотвратява хипертонията, виенето на свят, главоболието, проблемите със зрението и шума в ушите, благодарение на мощното въздействие на магнитите.

Титанова гривна за намаляване на кръвното налягане

Магнитите, разположени на стратигически места, оказват въздействие върху кръвообращението. По този начин индеректно ще се пресдпазите от инсулт и нфаркти, които могат трайно да увредят здравето ви.

Титановата гривна възпрепятства образуването и ефективно повишава пропускливостта на клетъчните мембрани, еластичността и тонуса на кръвоносните съдове и др.

Това оказва положително въздействие върху имунитета и спомага за елиминирането на проблеми като:

• ВИСОКО КРЪВНО;

• ГЛАВОБОЛИЕ;

• ШУМ В УШИТЕ;

• БЕЗСЪНИЕ;

• ЗАГУБА НА СИЛИ;

• НАРУШЕНО КРЪВООБРАЩЕНИЕ;

• НЕВРИТИ и др.

Още за невероятната титанова гривна, която намалява кръвното налягане със силата на магнитите, може да прочетете ТУК

За поръчки: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79. [/box]

Но при възрастните хора нещата с кръвното стоят по различен начин. Ако налягането при посещение на лекар е 180/80, синдромът на „бялата престилка“ е малко вероятен. Почти сигурно това е така наречената систолна хипертония.

Факт е, че при възрастните хора кръвоносните съдове се втвърдяват и „стилът“ на хипертонията се променя: систолното налягане се повишава, а диастолното налягане намалява.

Мит 3. „Неврологът ми казва, че заради вашите лекарства имам твърде ниско налягане.“

Често пациентите казват нещо подобно, визирайки невролози, офталмолози и дори фитнес треньори. Какво означава това?

Колкото по-ниско (близко до нормалните стойности) е кръвното налягане, толкова по-малък е рискът от инсулт и толкова по-голяма е вероятността да увеличите продължителността на живота. Ако човек се чувства добре, когато приема лекарства, тогава мозъкът, очите, пенисът и други органи също имат достатъчно приток на кръв, дори при сравнително ниско налягане.

Научният дебат относно това дали твърде ниското кръвно налягане може да бъде пагубно, е свързан със ситуация, при която диастолното налягане пада под 65-75 mmHg. Що се отнася до горното (систоличното) налягане, колкото по-ниско е то, толкова по-добре.

Само лекар-кардиолог може да изпише лекарства за хипертонията

Мит 4. За пациентите с хипертония е опасно да понижават налягането до нормални стойности

По-добре е да са по-високи.
Не забравяйте! Ето кои са най-добрите стойности на кръвното налягане при пациенти с хипертония: 120-129 и 70-80 mmHg. Всъщност това са нормални индикатори за налягане.

И още за важните числа. Ако не сте болни, оптималното кръвно налягане трябва да е около 130/80.

Ако пиете лекарства за хипертония, а налягането се поддържа 140-145 и 85-95, или дори по-високо, тогава терапията трябва да се засили или да се промени.

Мит 5. Пациентите в напреднала възраст не се нуждаят от намаляване на налягането

В последните препоръки на Европейското кардиологично дружество, приети през 2018 г., се посочва, че при пациенти с хипертония над 65-годишна възраст систолното кръвно налягане не трябва да бъде по-високо от 130-139 горна граница.

Ако пациентът е на по-малко от 80 години, тогава кардиологът трябва да направи всичко възможно и да избере терапия, която ще поддържа систолното (горното) налягане под 140 mm Hg. Например, ако пациент, по-възрастен от 80 години, за първи път е диагностициран с налягане над 160 и / или 90 mmHg, тогава той трябва да започне лечение на хипертония.

Но ако много възрастен пациент вече има назначена терапия (и я понася добре), тогава целта е същата: кръвно под 140 и 90 mm Hg.

Мит 6. Ако кръвното налягане е около и над 170/80, то спешно трябва да се направи нещо, за да бъдат коригирани тези граници

Почти всеки личен лекар или кардиолог е получавал съобщения от пациенти или приятели горе-долу със следния текст: „Кръвното ми е 170/100! Какво хапче да пия, за да го нормализирам?“

Без паника! Лекарите не лекуват показанията на апарата, с помощта на който се измерва кръвното налягане, а пациента. Ако при това налягане се чувствате поносимо (няма нарушение на речта, болки в гърдите, нарушения на зрението), тогава не е необходимо спешно налягането да бъде „свалено“. Необходимо е внимателно да се прегледа терапията.

Но има и изключения. Например, когато диастолното (долната граница) кръвно налягане надвишава 110 mm Hg. Но за систолното (горната граница) налягане няма такъв праг на преход към активни действия (като вземане на свещената таблетка каптоприл под езика) при нормално състояние на човека, чиито стойности на кръвното налягане са по-високи.

Мит 7. „Кръвното ми налягане е само 135 и 85 mm Hg. Защо ми трябва хапче?“

Необходимостта от терапия на хипертония зависи преди всичко от риска от инсулт и инфаркт на миокарда. Колкото по-висок е този риск, толкова по-необходима е терапията. Пациентите с рискови фактори за инфаркт и инсулт трябва да получават лекарства дори при налягане от 130-139/85-89 mm Hg.

Източник: sobesednik.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *