Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слабост в ръцете: причини, диагностика, лечение

Много хора познават чувството за внезапна или нарастваща слабост в ръцете

слабост в ръцете
За усещаме слабост в ръцете?

По време на такива „атаки“ е невъзможно дори да се държи полупразна чаша, но като правило това усещане преминава много бързо. Нека разберем защо усещаме слабост в ръцете и дали причините за него са свързани с болести.

Слабост и изтръпване на ръцете могат да бъдат причина за различни заболявания. Ако слабостта е възникнала рязко и внезапно, тогава тя изисква елиминиране на мозъчното кръвообращение. Но ако се развива постепенно в продължение на няколко седмици или месеци, тогава най-вероятно причината са болести, които не е лесно да се коригират. Често те са животозастрашаващи и с навременно откриване и правилно подбрана терапия е възможно да се елиминират. Такива заболявания трябва да се имат предвид, когато се търсят възможните причини за слабост в ръцете.

Слабост в ръцете – причини:

  • Синдром на карпалния тунел
    Диабетна невропатия
    Артрит
    Прищипване на гръбначния корен (радикулопатия)
    Херния
    Парализа в събота вечер
    Улнарна невропатия

Синдром на карпалния тунел

Синдромът на карпалния тунел е една от най-честите причини за слаби ръце, изтръпване и болка в ръцете.

Синдромът на карпалния тунел се причинява в резултат на чести повтарящи се движения в областта на китката. Към него са предразположени артисти, хирурзи, татуисти, хора, които имат неправилна позиция на ръката по време на работа, като работа пред компютъра, например.

Синдромът на карпалния тунел се появява в резултат на възпаление и оток на вътрешната страна на китката, което води до компресия на средния нерв, който преминава през “тунела” на костите на китката. Това води до болка, изтръпване, слабост и неловкост на ръцете. Дискомфортът и слабостта могат да се разпространят по предмишницата, ако подуването и притискането на нерва продължи дълго време.

Диагностика

По правило диагнозата се установява след преглед от лекар, снемане на анамнеза и специални диагностични изследвания. Понякога е необходимо да се изследва скоростта на разпространение на възбуждане по нерва, за да се потвърди диагнозата синдром на карпалния тунел.

Лечение

Синдромът на карпалния тунел е лечим проблем. Носенето на накитник, правилна организация на работното място, почивка по време на работа, използването на нестероидни противовъзпалителни средства и физиотерапия обикновено помагат. А в най-тежките случаи се предписва хирургично лечение за облекчаване на нервната компресия. Операцията е проста и в повечето случаи се извършва амбулаторно.

Диабетна невропатия

Едно от усложненията на диабета се нарича диабетна невропатия.

Невропатията е увреждане на единични (мононевропатия) или множество нерви (полиневропатия), често засягаща ръцете или краката.

Невропатията причинява слабост, чувство на тежест, парене, болка, изтръпване, усукване, некоординиране на засегнатия крайник.

Диагностика

Повечето хора с диабетна невропатия знаят, че имат диабет, но в някои случаи диабетната невропатия може да бъде първият признак за диабет.

Лекарят диагностицира заболяването въз основа на типични оплаквания, анамнеза и преглед на пациента. Често се изисква изследване на нервната проводимост, за да се определи тежестта и вида на невропатията. Кръвните тестове се предписват за определяне нивото на гликемията, като се изключват се други причини за невропатия.

Лечение

Лечението е насочено към основното заболяване, захарен диабет, избора на лекарства за нормализиране на нивата на кръвната захар и метаболитни нарушения. Също така се предписват лекарства за подобряване микроциркулацията и храненето на нерва.

Невропатия

Докато диабетът е най-честата причина за невропатия, в допълнение към него, има редица други видове невропатии и всички те могат да причинят слабост в ръцете. За да се определи причината за увреждането на нервите се използват кръвни тестове за откриване на: възпалително или автоимунно заболяване, метаболитно нарушение, хранителни дефицити или странични ефекти на лекарства.

Независимо от причината, невропатията причинява скованост, болка или слабост в ръцете и краката. Повечето невропатии могат да бъдат коригирани, ако причината е установена и е предписано правилно лечение.

Артрит

Артритът причинява болка и подуване на ставите. Това може да доведе до чувство на слабост и нарушена подвижност, особено в ръцете.

Диагностика и лечение

Артритът се диагностицира на базата на анамнеза за слабост в ръцете, физически преглед, кръвни тестове и рентгенови снимки. Артритът е възпаление на ставите, което може да се лекува с противовъзпалителни лекарства и не е животозастрашаващо състояние.

Прищипване на гръбначния корен (радикулопатия)

Медицинският термин за прищипване на нерв е радикулопатия. Когато нервът влезе или излезе от гръбначния стълб, той може да бъде „притиснат” от отечна тъкан в дадена област или от натиск на кост. Това обикновено води до болка или слабост в ръцете или краката. Притиснатият нерв в областта на шията (който е на нивото на шийните прешлени) може да причини слабост на ръцете, тъй като шийката на гръбначния стълб контролира ръката. Понякога прищипване на нерв в шията също причинява болка в ръцете.

Диагностика

Радикулопатията се диагностицира въз основа на преглед, оценка на неврологичния статус, електроневромиография, образна диагностика, като компютърна томография на шийните прешлени или ядрено-магнитен резонанс на шийните прешлени, за да се определи окончателно областта и степента на захващане на нервите.

Лечение

Обикновено лечението е консервативно. Назначава се физиотерапия, изписват се противовъзпалителни средства и антиедемална терапия. Ако компресията на нерва е удължена и функцията на крайника е нарушена, може да се наложи хирургично лечение.

Със СТОП ПЕЙН (STOP PAIN) може да премахнете болката за минути!

[box type=“info“ ]СТОП ПЕЙН е универсален уред, с помощта на който се премахвате болката бързо и ефективно, без значение къде се намира тя.

Освен, че е лесен за употреба, СТОП ПЕЙН има и шест степени на интензивност, които лесно могат да бъдат регулирани.

Този „микрокомпютър за премахване на болката и физиотерапия”, както го наричат по света, има компактни размери.

Заради това може да го ползвате навсякъде – у дома, в офиса, по време на спорт или туристически преход.

За какво помага СТОП ПЕЙН? Вижте ТУК

Спрете болката само за няколко минути – без лекарства, без излишна химия и допълнителни разходи!

Поръчайте СТОП ПЕЙН СЕГА! ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА НА СТОП ПЕЙН: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79[/box]

Дискова херния

Дискова херния е ясно изразено намаляване височината на междупрешленния диск в нарушение на целостта на влакнестия пръстен, хернията се измества и може да притисне близките нервни структури.

Диагностика

Предварителната диагноза се установява въз основа на преглед, вземане на анамнеза, оценка на неврологичния статус. Като образно изследване се предписва ЯМР на шийните прешлени.

Лечение

Противовъзпалителни лекарства, витамини от група В, мускулни релаксанти, физиотерапия и гимнастика се предписват за облекчаване на обострянията. Необходимо е да се изключи преохлаждане, внезапни движения и вдигане на тежки предмети. При неефективност на консервативната терапия се назначава хирургично лечение.

Въпреки това, трябва да се разбере, че хирургичното лечение не винаги решава проблема с изтръпването и болката. То само елиминира компресията на корените. Така че операцията не е панацея в присъствието на дискова херния, дори ако симптомите на болестта не изчезнат.

Парализа следствие на „синдрома на съботната вечер“

Съботната парализа е специален вид компресия на радиалния нерв в горната част на ръката. Това се случва по правило по време на дълбок сън (често непробудния сън е следствие от консумация на алкохол, затова се нарича „синдром на съботната вечер“).

Синдром на пейката

Случва се и при отсъствие на мека подложка („синдром на пейката“). Притискането на нерва може да се дължи на местоположението на главата на партньора върху външната повърхност на рамото.

Лечение

Проблемът може да бъде решен без медицинска или хирургическа намеса, но понякога е необходима спешна помощ. Ако се събудите с внезапна слабост на ръцете, особено ако сте пили алкохол предишната вечер, много е важно да отидете на лекар веднага.

Улнарна невропатия

Улнарна невропатия е увреждане на улнарния нерв. Този нерв се намира близо до лакътя и контролира движението на ръката и рамото. Лекото притискане на улнарния нерв се дължи на навика често да се облягаме на лакътя, например по време на телефонен разговор. Също така, увреждане на този нерв може да настъпи в резултат на травма, артрит, карпално-тунелен синдром, при които има слабост на ръцете, мравучкане и загуба на усещане, особено в областта на безименния и малкия пръст.

Ако дълго време усещате слабост в ръцете, свържете се с вашия лекар, не се лекувайте самостоятелно, тъй като правилното диагностициране на болестта и предписаното лечение ще помогнат за предотвратяване на прогресията на заболяването и за по-бързо възстановяване на мобилността.

Източник: cmrt.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *