Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КСЕТАНОР / XETANOR

Съдържа пароксетинов хидрохлорид, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат, манитол, микрокристална целулоза, 5 % еудражит в етанол, полиметакрилат, бял опадрай АМВ, поливинилов алкохол, титанов диоксид, талк, лецитин соя, ксантанова гума

Предназначение

КСЕТАНОР се препоръчва за терапии при възрастни, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство, тежки депресии, паническо разстройство, социално тревожно разстройство, генерализирано тревожно разстройство, тревожни състояния след травми, агорафобия и страх от открити пространства.

КСЕТАНОР е инхибитор на обратното захващане на серотонин. Приемът му увеличава стойностите на серотонин в мозъка и това се отразява позитивно върху емоционалното състояние на пациента.

Как се приема

Медикаментът се назначава от специалист в зависимост от диагнозата и повлияването. При паническо разстройство е добре терапията да започне с доза от 10 мг до постигане на оптималната, която най-често е 2 таблетки по 20 мг; за тази диагноза пределната дневна доза е 60 мг.

Във всички останали случаи, когато се налага прием на този продукт, лечението стартира с дневна доза от 20 мг. За пациенти с депресия, социално тревожно разстройство, посттравматично стресово или генерализирано тревожно разстройство препоръчителната доза е същата като стартовата – 20 мг; възможно е завишаване до 50 мг на ден.

Обсесивно-компулсивно разстройство се лекува с постоянна доза от 40 мг на ден; възможно е увеличаването й до 60 мг.

Таблетките се поглъщат цели с вода – сутрин, по време на закуска. Продуктът е предназначен за дълготрайно лечение; прекратяване на приема може да става само по лекарско указание. Спирането на медикамента става постепенно, по схема – така се предотвратяват симптомите на отнемане от рода на главоболие, усещане на тревожност, замайване, смущения на съня, мравучкане, парене, звънтене в ушите и др.

Ако е пропуснат прием, обичайната доза се взема при първа възможност в рамките на същия ден. При твърде къс интервал до следващия прием се изчаква, без да се правят опити за компенсиране с по-висока доза. Предозирането може да причини мускулни схващания, повишена температура или други смущения; задължително се търси медицинска помощ.

При някои пациентски групи се препоръчва редуциран прием – това са хора на възраст над 65 години, с бъбречни или чернодробни заболявания.

Специфичното при този медикамент е, че признаците на подобряване могат да се почувстват поне няколко седмици след началото на терапията. Това изисква поддържане на контакт с лекуващия и евентуални корекции на приеманите дози.

Възможни нежелани ефекти

Освен описаните симптоми, свързани с ефекта на отнемане, съобщавани странични ефекти са още обърканост и загуба на ориентация, силно потене, тремор, забързан и неравномерен пулс, диария, раздразнителност, зрителни смущения.

Незабавна консултация с лекар е наложителна при блокиране на уринирането или при появата на необичайни кръвонасядания или кървене. Обърканост, схващане, акатизия – невъзможност да се стои или седи неподвижно: това също са симптоми, изискващи лекарска помощ. Възможни са също гърчове, умора и слабост. Особено опасни са алергичните реакции, изразени в тежки кожни обриви, оток на лоцето и гърлото, невъзможност да се преглъща и говори, дихателни смущения.

При силна възбуда, горещи вълни, халюцинации, мускулни спазми може да се предположи проява на т.н. серотонинов синдром. Описани са също оплаквания от глаукома, агресивно поведение, суицидни мисли и опити. Често се говори за гадене, сърдечни смущения, еректилна дисфункция, невъзможност да се постигне оргазъм.

Най-често пациентите говорят за безсъние или сънливост, запек, гадене и повръщане, замъглено виждане и др.

Възможни са отклонения в стойностите на холестерина и кръвната захар, особено при диабетици.

Описани са случаи на паника, манийни състояния, деперсонализация, забавен сърдечен ритъм, повишен пролактин. Много рядко се описват отоци, фоточувствителност, смущения в чернодробните функции, промени на кръвни показатели.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КСЕТАНОР не се назначава при алергия към някоя от съставките.

Рискови пациенти задължително се консултират с лекар за безопасното прилагане на медикамента. Това са пациенти с рак на гърдата; заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето; преживели пристъпи на епилепсия, гърчове, подлагани на електроконвулсивна терапия; склонни към кръвоизливи; диабетици; диагностицирани с глаукома.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Ако приемът на медикамента влошава концентрацията и води до обърканост, сънливост и забавени реакции, пациентът не бива да шофира и да работи с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

Продуктът е несъвместим с МАО-инхибитори, както и с антипсихотичните тиоридазин и пимозид.

Паралелният прием с други медикаменти изисква специален режим на прием или корекции в дозировките, ако е известно еднопосочно или взаимно повлияване. Отнася се до съчетаване с обезболяващи, триптани, нестероидни противовъзпалителни, трамадол, други антидепресанти, литий и други антипсихотици, продукти за ХИВ-позитивни, жълт кантарион, противоепилептични, антикоагуланти, лекарства за неравномерен сърдечен ритъм, бета-блокери, лекарства за туберкулоза и проказа, някои антибиотици.

_________

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *