ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 болести, за които няма лечение

Въпреки поразителните постижения на медицината през последните десетилетия, все още има много болести, които лекарите не могат да излекуват

болести
Някои болести се диагностицират трудно, други изобщо не се лекуват

1. Болест на Алцхаймер

Това е най-честата форма на деменция, при която са налице доста сериозни проблеми с паметта, логиката и мисленето. Подобни симптоми пречат на ежедневието. Най-големият рисков фактор за това заболяване е възрастта, въпреки че засяга не само тези, които са на 65 или повече години.

Ранните признаци на заболяването са документирани и при 40-годишни пациенти. Средно, болните от Алцхаймер живеят около осем години след появата на първите симптоми. Но макар болестта да не може да се лекува, има лекарства, които са в състояние да облекчат хода ѝ и да намалят депресията, тревожността, загубата на паметта и дезориентацията при пациентите.

2. Диабет

За да се осъзнае заплахата от диабет, е важно да се разбере ролята, която инсулинът играе в организма. Този хормон се произвежда от панкреаса и помага на нашите клетки да преобразуват глюкозата, която е вид захар, в енергия. Без редовен прием на инсулин нивата на кръвната захар се повишават до опасни стойности и това увеличава риска от други заболявания.

Според Американската диабетна асоциация, децата и младежите най-често се диагностицират с диабет тип 1, при който тялото изобщо не произвежда инсулин. При диабет от втори тип, който съставлява до 95% от всички случаи, тялото става инсулин-резистентно, което води до висока стойност на захарта в кръвта. Въпреки че няма лек за диабета, пациентите от втория тип могат да контролират кръвната захар чрез правилно хранене и физическа активност.

3. ХИВ/СПИН

СПИН вече е една от най-честите болести, предавани по полов път. Мнозина не разбират напълно разликата между СПИН и вируса на ХИВ. AIDS.gov показва, че вирусът на ХИВ е нещо, което се предава чрез сексуален контакт или чрез кръвта на някой, който има този вирус. Тогава вирусът на ХИВ атакува имунната система и прави тялото уязвимо на други инфекции и болести.

СПИН е последният етап от ХИВ, който не достига до всички, които имат този вирус. На този етап бактериите и патогените, които другите хора дори не подозират, че имат, стават смъртоносни. ХИВ и СПИН не могат да бъдат излекувани досега, но можете и трябва да приемате лекарства, които укрепват имунната система и спират прогресията на вируса, припомня Cheatsheet.

4. Паркинсонова болест

Самата болест на Паркинсон не е фатална, но последствията от нея са много сериозни и могат да причинят животозастрашаващи усложнения при потомството. Както обяснява Националната Паркинсонова фондация, болестта засяга начина, по който мозъкът произвежда допамин – невротрансмитер, който помага на нервната система, двигателните умения и останалите функции на тялото. При недостатъчно количество на допамин е по-трудно да контролирате движенията, поведението и емоциите си.

Забележими симптоми възникват, когато 60 до 80% от клетките, които произвеждат допамин, са толкова повредени, че произвеждат много малко от този невротрансмитер. На първо място може да се появи слаб тремор или промяна в стойката. Въпреки това, с течение на времето тези симптоми напредват и пациентът не може да прави ежедневни неща без чужда помощ. В момента няма стандартно лечение за пациентите с Болест на Паркинсон.

5. Множествена склероза

Има много загадки, свързани с множествена склероза, което прави тази болест още по-трудно изпитание за тези, които вече са били диагностицирани. Според Националното общество за множествена склероза, това заболяване кара имунната система да атакува централната нервна система. Не е установена причина за заболяването, въпреки че лекарите смятат, че има няколко фактора, които играят роля: самата имунна система, генетиката, излагането на вируси и околната среда.

Симптомите варират от човек на човек и могат да се променят с времето. Пациентите често имат затруднения при ходене, общо усещане за скованост, проблеми със зрението, хронична болка и замаяност. По отношение на лечението се определят медикаменти, методи за лечение и рехабилитация за всеки отделен пациент. В този случай лечението е непрекъснат процес.

Има болести, които не се лекуват

6. Лупус

Въпреки че все повече хора започват да научават и изпитват на собствен гръб симптомите на болестта лупус, все още не е намерено лечение за нея. Американската фондация „Лупус“обяснява, че това е хронично заболяване, при което имунната система произвежда антитела, които атакуват здрави клетки и тъкани, които след това причиняват възпаление, болка и увреждане.

Лупусът засяга различни органи, което означава, че заболяването е свързано с много различни симптоми и няма два случая, които да изглеждат еднакви. По правило, най-честите симптоми са тежка умора, главоболие, подуване на краката и болка в гърдите. Тези симптоми са много подобни на симптомите на други заболявания, така че е доста трудно да се диагностицира заболяването. Планът за лечение на всеки пациент изглежда различен, но лекарите обикновено се опитват да намалят възпалението, да стопират свръх-реакцията на имунната система и да се сведе до минимум увреждането на органите. Въпреки че лупусът може да варира от лека до тежка форма, повечето хора могат да живеят дълъг и здравословен живот с подходящо лечение.

7. Полиомиелит

Благодарение на ваксинацията никой вече не се тревожи за полиомиелита, но все още си струва да се отбележи, че някои страни продължават да се борят с това заболяване. Центровете за контрол и превенция на заболяванията обясняват, че болестта полиомиелит започва с полиовирус, който може да причини продължителна парализа или смърт.

Преди появата на ваксината полиомиелитът причинява повече от 15 000 случая на парализа годишно в САЩ. Рискът сега, като цяло, е нисък, но пътниците от други страни, в които има случаи на болестта, все още могат да са приносители на заразата. Ето защо ваксинацията е изключително важна. Болестта е невероятно инфекциозна, а тези, които я притежават, могат неволно да я разпространят сред останалите, което очевидно може да доведе до сериозни огнища.

8. Астма

Повечето хора с астма могат да се справят с атаките на заболяването с помощта на инхалатори, но все още няма лек за астмата. Американската академия по алергия, астма и имунология обяснява, че това състояние е свързано с хронично възпалени дихателни пътища. Астмата ограничава преминаването на въздуха и затруднява дишането.

Най-честите симптоми са кашлица, хрипове, задух и стягане в гърдите. Има много форми на това заболяване и различни фактори могат да причинят възпаление. Астмата, предизвикана от упражнения, например, води до стесняване на дихателните пътища по време на физическа активност, докато професионалната астма се причинява от вдишване на пàри или вредни газове на работното място. Ако имате астма, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише инхалатор или друго лекарство, за да контролирате симптомите.

9. Шизофрения

Причините за шизофрения все още не са известни, но въпреки че не може да бъде напълно излекувана, има няколко налични лечения. Това заболяване засяга начина, по който човек реагира, мисли и чувства, според Националния институт за психично здраве. Някои хора имат халюцинации, други имат проблеми с емоциит, а трети имат проблеми с паметта.

Учените са склонни да вярват, че има определени гени, които могат да увеличат риска от развитие на това заболяване, но нито един ген не причинява болестта сам по себе си. В допълнение, недохранването при раждане и излагането на вируси могат да бъдат рискови фактори. Наличните възможности за лечение на пациенти с шизофрения са насочени към лечение на симптомите на заболяването.

10. Рак

Ракът е втората водеща причина за смърт в САЩ и, за съжаление, честотата продължава да нараства. Американското раково общество обяснява, че болестта започва, когато нездравословните клетки излязат от контрол и стават по-големи от нормалното. Тя може да започне навсякъде в тялото – във вътрешните органи, кожата или дори в кръвта. Раковите клетки също така могат да се появят на едно място и да се преместят на друго, което води до още по-трудно положение. Въпреки че няма специфично лекарство, има ефективни лечения, като химиотерапия и хирургия, които са помогнали на много хора да живеят дълъг и пълноценен живот. Въпреки че точната причина за рака е неизвестна, се препоръчва да се избягват канцерогените. И разбира се, един радостен, активен и здравословен начин на живот може да помогне за намаляване риска от това фатално заболяване.

Източник: cheatsheet.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *