ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КЕТОТИФЕН / KETOTIFEN

Съдържа кетотифенов хидроген фумарат, сорбитол, метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат, лимонена киселина монохидрат, динатриев фосфат додекахидрат, етанол, захарин натрий, ягодов аромат, вода

Предназначение

Сиропът КЕТОТИФЕН от Актавис е противоалергично средство. Приемът му предпазва организма от реакции на кожата и дихателната система. Помага при астма: намалява честотата на острите пристъпи, редуцира интензитета и продължителността им. Препоръчва се при лечение на алергичен ринит и дерматози, както и при профилактика срещу различни форми на бронхиална астма.

Как се приема

Приемът на този лекарствен продукт трябва да бъде назначен от лекар в дози и с продължителност, съобразени със здравословния проблем, състоянието и възрастта на пациента.

Възрастни приемат два пъти дневно по 5 мл от продукта в продължение на четири седмици. При липса на очаквания резултат лекуващият може да увеличи дневната доза двойно, т.е. 2х10 мл дневно. Общата продължителност на терапията е от два до четири месеца. Прекратяването на приема става при постепенно намаляване на дневната доза.

Сиропът може да се назначава и на деца над тригодишна възраст. При тях се изчислява индивидуална доза, съобразена с възрастта и телесното тегло.

Ако пациентът пропусне прием, той следва да изчака времето за следващия и да вземе обичайната доза. Не се прави удвояване с цел компенсация; предозирането може да бъде опасно. При предозиране могат да се развият симптоми като хипотония, забавен пулс, дихателни затруднения, тахикардия, главоболие, обърканост и сънливост. Подобно състояние налага спешна медицинска помощ и симптоматично лечение в болница. Следват стомашни промивки, овладяване на възможни патологии в сърдечно-съдовата и дихателната функция. При деца са възможни конвулсии и свръхвъзбуда.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на КЕТОТИФЕН може да стане причина за замайване и пресъхване на устата – тези признаци са преходни и поносими. При пациенти деца са възможни прояви на безпокойство, безсъние, раздразнителност.

В редки случаи лечението с този медикамент провокира увеличаване на телесното тегло, сънливост и замаяност, цистит.

Има данни за редки случаи на чернодробни смущения и хепатит. Описани са и случаи на сериозни алергични реакции с прояви от типа на кожни обриви, сърбеж, еритема мултиформе.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КЕТОТИФЕН не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене.

Сиропът не се дава на деца под тригодишна възраст.

Възможно е КЕТОТИФЕН да причини сънливост, дезориентация и забавени рефлекси, което би могло да е проблем при шофиране и работа с тежки машини.

Медикаментът съдържа етанол, парабени и сорбитол, което може да създаде проблеми за уязвими пациентски групи. Необходима е персонална преценка за безопасно прилагане на продукта.

Взаимодействие с други медикаменти

Прилагането на продукта при пациенти с бронхиална астма трябва да бъде съобразено с другите медикаменти, които те приемат заради заболяването си. КЕТОТИФЕН не се назначава по време на пристъпи. Особено внимателно се преценява съвместяването и отмяната на кортикостероиди. Рязкото им спиране може да причини бъбречна недостатъчност.

КЕТОТИФЕН не трябва да се комбинира с перорални противодиабетни продукти.

Противопоказана е комбинираната терапия с алкохол, други противоалергични средства, сънотворни, хипнотици, седативни – възможно е опасно засилване на терапевтичните ефекти.

_

Усреднена цена в аптеките – 3.00 лв за флакон от 100 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *