ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Холестерол: 25 факта, които трябва да знаете

Ако смятате, че холестеролът е вредно вещество, което се съдържа в мазните храни и причинява различни заболявания, тогава тази статия е за вас

холестеролът
Холестеролът не е само лош

Органичната молекула е много по-сложна, отколкото си мислим. От химическа гледна точка, холестеролът е модифициран стероид – липидна молекула, която се образува в резултат на биосинтеза във всички животински клетки. Той е важен структурен компонент във всички клетъчни мембрани и е необходим за поддържане на структурната цялост и течливост на мембраните.

Холестеролът е необходим за нашето тяло. Въпросът е в неговото количество

С други думи, в определено количество, холестеролът е абсолютно необходим за оцеляването на човешкия организъм. Тук е всичко, което искате да знаете за това какво е холестерол, как да намалявате високия холестерол и колко е средният холестерол.

1. Холестеролът не се разтваря в кръвта, пренася се през кръвта от носители, наречени липопротеини. Има два вида липопротеини: липопротеини с ниска плътност (LDL), известни като „лош холестерол“ и липопротеини с висока плътност (HDL), известни като „добър холестерол“.

2. Липопротеините с ниска плътност се считат за „лош холестерол“, защото допринасят за образуването на холестеролни плаки, които запушват артериите и ги правят по-малко гъвкави. Липопротеините с висока плътност се считат за „добри“, защото те помагат за преместването на липопротеините с ниска плътност от артериите към черния дроб, където те се разграждат и отстраняват от тялото.

3. Сам по себе си, холестеролът е важен за нас, изпълнявайки важни функции в нашето тяло. Той помага при образуването на тъкани и хормони, предпазва нервите и стимулира храносмилането. Освен това, холестеролът помага за оформянето на структурата на всяка клетка в нашето тяло.

4. Противно на общоприетото схващане, не всичкият холестерол в тялото ни идва от храната, която консумираме. Всъщност по-голямата част от него (около 75%) се произвежда естествено от черния дроб. Останалите 25% получаваме от храната.

5. В някои семейства високият холестерол е неизбежен поради наследствено заболяване като фамилна хиперхолестеролемия. Заболяването се среща при 1 на 500 души и може да причини сърдечен удар в ранна възраст.

6. Всяка година в света високият холестерол води до 2,6 милиона смъртни случая.

Ниво на холестерола

7. Децата също страдат от нездравословни нива на холестерола. Според проучването, процесът на натрупване на холестерол в артериите започва още по време на детството.

8. Експертите съветват хората на възраст над 20 години да проверяват нивата на холестерола на всеки 5 години. Най-добре е да се направи анализ, наречен „липопротеинов профил“, заради който трябва да се въздържате от храна и напитки в продължение на 9-12 часа, за да получите информация за общото ниво на холестерол, LDL, HDL холестерол и триглицериди.

9. Понякога можете да разберете, че имате висок холестерол без да си правите изследвания. Ако имате бял ръб около роговицата на очите, най-вероятно нивото на холестерола е високо. Белият ръб около роговицата и видимите мастни натъртвания под кожата на клепача са сред сигурните признаци на натрупване на холестерол.

10. Яйцата съдържат около 180 мг холестерол – доста висока цифра. Въпреки това, холестеролът от яйцата има малък ефект върху нивото на LDL холестерола в кръвта.

11. Ниският холестерол може да бъде толкова нездравословен, колкото и високия. Нивата на холестерола под 160 mg / dl могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, включително рак. Бременните жени с нисък холестерол е по-вероятно да родят преждевременно.

12. В случай на висок холестерол възникват много здравословни проблеми. В допълнение към сърдечния удар, високият холестерол в кръвта може да предизвика от бъбречна недостатъчност до цироза, болест на Алцхаймер и еректилна дисфункция.

13. Парадоксално е, че холестеролът (нормален) е отговорен за либидото ви. Той е основното вещество, което участва в производството на хормоните тестостерон, естроген и прогестерон.

14. Най-високото ниво на холестерол в света се наблюдава в западните и северните европейски страни, като Норвегия, Исландия, Обединеното кралство и Германия, и е средно 215 mg / dl.

Храненето е от значение за нивата на добрия холестерол

Холестерол при мъжете и жените

15. Въпреки че общото ниво на холестерола при мъжете е по-високо от това на жените, преди да достигнат менопаузата, то обикновено се увеличава при жените след 55 години и става по-високо, отколкото при мъжете.

16. В допълнение към гореспоменатите функции, холестеролът помага и за защита на кожата, тъй като е една от съставките на повечето овлажнители и други продукти за грижа за кожата. Той предпазва кожата от увреждания от ултравиолетови лъчи и е необходим за производството на витамин D.

17. Въпреки че обикновено около една четвърт от общия холестерол в тялото ни идва от храната, е установено, че дори ако човек изобщо не консумира храни с висок холестерол, черният дроб все още е в състояние да произвежда холестерол, необходим за функциите на тялото.

Холестеролът в храната

18. Повечето търговски продукти, като например пържени храни и сладкиши, чипс, торти и бисквити, имат надписи върху опаковките, които казват, че не съдържат холестерол, всъщност съдържат транс-мазнини под формата на хидрогенирани растителни масла, които повишават нивото на „лошия холестерол“, и намаляват нивото на „добрия холестерол“.

19. Веднага след като холестеролът започне да се натрупва в артериите, те постепенно стават по-дебели, по-твърди и дори приемат жълтеникавия вид на холестерола. Те придобиват такъв вид, че все едно са покрити с дебел слой масло.

Здравословното хранене е за предпочитане пред диетите

Диета при висок холестерол

20. За предотвратяване на риска, свързан с високия холестерол, най-често се препоръчва да се правят промени в диетата. Увеличаване приема на храни за понижаване на холестерола, като зеленчуци, риба, овесени ядки, орехи, бадеми, зехтин и дори тъмен шоколад.

21. Въпреки това, за да се намали нивото на „лошия холестерол“ и да се повиши нивото на „добрия холестерол“, не само трябва да се храните правилно. Експертите препоръчват да имате физическа активност поне 30 минути на ден.

22. При бременни жени нивата на холестерола са естествено по-високи, отколкото при повечето жени. По време на бременността нивата на общия холестерол и LDL холестерола достигат максимални нива. Високият холестерол е необходим не само за зачеването, но и за раждането.

23. От друга страна, при двойки, в които мъжът и жената имат по-висок холестерол по-често, възникват трудности при зачеването. Така че двойката може да се нуждае от повече време, за да зачене, ако някой от партньорите има твърде висок холестерол.

24. В допълнение към нездравословните диети, генетичната предразположеност, липсата на физическа активност, пушенето, злоупотребата с алкохол и стреса могат да допринесат за повишени нива на холестерол в кръвта.

25. Кърмата съдържа много “добър холестерол”, а мазнините в майчиното мляко се абсорбират лесно и ефективно от бебето. При кърмачета холестеролът помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и играе важна роля в развитието на мозъка на детето.

Източник: bbtape.ru

хемоактив
ХЕМОАКТИВ – при анемия, нисък хемоглобин, ниско кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *