Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЗЕФАЦЕТ / ZEFACET

Съдържа цефиксим, ксантанова гума, натриев бензоат, колоиден силициев диоксид, захароза, вкус на ягода

Предназначение

ЗЕФАЦЕТ е антибиотик от групата цефалоспорини. Назначава се за лечение на леки до умерени бактериални инфекции на гърлото, средното ухо, уринарния тракт – включително неусложнен цистит; помага при неусложнена гонорея (трипер). Предлага се под формата на таблетки от 400 мг или на прах за перорална суспензия.

Медикаментът се прилага по лекарско назначение.

Как се приема

Приемът на лекарството се определя в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента.

Най-често препоръчваната дневна доза е 400 мг, които се приемат наведнъж на всеки 24 часа, или на два приема в денонощие с интервал от 12 часа. Тази схема е обичайната за деца над 12 години и за възрастни. При пациенти с бъбречни проблеми дневната доза може да бъде редуцирана.

Децата на възраст от 6 месеца до 12 години могат да се лекуват с този антибиотик, но чрез суспензия. Дозите се определят индивидуално от педиатър и са в зависимост от възрастта и телесното тегло.

Новородени и бебета под 6-месечна възраст не могат да бъдат лекувани с този антибиотик.

При пропуснат прием дозата се приема при първа възможност или се изчаква времето за следващия, ако той наближава. Не бива да се допуска удвояване с цел компенсиране на пропуснатата доза.

Лечението не трябва да се прекратява самоволно, независимо от подобреното самочувствие на лекувания. Таблетките трябва да се поглъщат цели – с вода, в едни и същи часове на деня, без връзка с храненията.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЗЕФАЦЕТ може да причини алергични реакции: тежки обриви, обриви с мехури, уртикарии; оток на лицето и гърлото, дишане с хриповеу затруднено преглъщане и говор. Такива реакции се нуждаят от медицинска намеса, а приемът да бъде прекратен.

Сред често съобщаваните странични ефекти са диария и диария с кръв. В по-редки случаи е възможно пациентът да се оплаква от гадене и повръщане, болки в стомаха, отклонения в чернодробните показатели. Има данни и за загуба на апетит, замаяност, треска, метеоризъм, гъбични и бактериални инфекции.

В много редки случаи е възможно пациентът да развие колит, анафилактичен шок, влошено кръвосъсирване и други отклонения в кръвните показатели. Не са изключени поражения на бъбреците, черния дроб и жлъчката.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките. Противопоказан и при алергични реакции към други антибиотици цефалоспорини, пенецилинови и бета-лактамни.

Необходима е внимателна оценка на риска при пациенти с бъбречни заболявания или страдащи от тежка диария.

Противопоказан при новородени и бебета до 6-месечна възраст.

Бременни и кърмачки биха могли да се лекуват с този медикамент, но само след консултация с лекар.

Не шофирайте, ако приемът на лекарството ви причинява замайване.

Взаимодействие с други медикаменти

При назначаването на ЗЕФАЦЕТ трябва да се прецени дали е безопасно съвместяването му с други лекарства, които пациентът е приемал доскоро или трябва да продължи приема им заедно с антибиотика.

Особено внимание е необходимо, ако пациентът приема антикоагуланти.

_______

Усреднена цена в аптеките – 24 лв за 7 таблетки по 400 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *