ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Демодекс: Подкожни акари по лицето – как да се премахнат?

Рискът от инфекция от с демодекс – подкожен кърлеж е в пряка зависимост от спазването на правилата за хигиена и състоянието на имунната система/h4>

Демодекс
Демодекс: Подкожни акари по лицето – как да се премахнат?

При липса на благоприятни условия за живот, без замърсяване и подкожни мазнини, паразитът умира.

Заразата с така наречения подкожен кърлеж е често срещано явление, което допринася за развитието на демодикоза. Най-често това заболяване засяга лицето: кожата по бузите, в областта на носа и устните става червеникава и покрита с обрив и акне. Собствениците на мазна кожа са най-чувствителни към болестта, тъй като тяхната кожа представлява благоприятна среда за развитие, хранене и размножаване на особения вид кърлеж.

Демодекс е подкожен кърлеж, който живее в човешкия епидермис

Характерните му размери са около 0.4 mm. Тялото на паразита е покрито със защитно покритие, което го прави устойчиво на много негативни фактори. Поради липсата на зрителен апарат (очи), този тип кърлеж търси храна за себе си с нещо подобно на атрофирали нокти, които се намират в устната кухина. Те са надарени и с четири чифта крайници. С просто око се вижда, че кожата по лицето е забележимо възпалена. И това е особено видимо по време на продължително излъчване на компютърен монитор или когато човек е в стая с изкуствена светлина.

Подкожните акари са два вида:

Demodex folliculorum – тяхното местообитание са космените фоликули, и
demodex brevis – живеят под кожата на човека.

По време на активната фаза, която се наблюдава през есента и пролетта, акарите отделят токсични вещества, които засягат клепачите, космените фоликули и мастните жлези. Диетата на паразита са мастни отделяния и мъртвите клетки от кожата. Продължителността на жизнения цикъл на демодекса е 13-19 дни. Възрастните бревисни акари, проникващи в мастните жлези, се хранят с тяхното съдържание.

В същото време задната им част остава на входа на жлезата. В резултат на това се освобождават яйца, които заедно с кожната мазнина се пренасят на повърхността на кожата. По-късно от тях се излюпват ларвите, които под частиците на епидермиса претърпяват метаморфоза, превръщайки се във възрастни индивиди.

Трябва да се отбележи, че кърлежът в кожата е активен предимно нощно време. С движенията си той причинява сърбеж при пациента с демодикоза.

Акарите под кожата са труднолечими и загрозяват външния вид

Подкожен кърлеж върху кожата: Методи на инфекция, симптоми и лечение

Рискът от инфекция с подкожен кърлеж е пряко зависим от човека и начина, по който следва правилата за хигиена, както и от състоянието на имунната му система. Контактът с Demodex може да бъде директен (когато заразен човек докосне здрав човек, целува го или просто допира заразена кожа до неговата) и индиректно (чрез продукти за хигиена, покривки, чаршафи, мебели от плат). Въпреки това, дори ако кърлежът е върху кожата на човек, това не означава, че той ще се вкорени там.

При липса на благоприятни условия за живот, без замърсяване и постоянно произвеждащи подкожни мазнини, паразитът умира. Затова е важно хората със слаб имунитет и мазна кожа да почистват лицето и тялото със специални средства и да спазват здравословна диета. Препоръчително е да се изключат от дневното меню пикантни и мазни храни, пушени меса, алкохолни напитки, кафе и шоколад.

Предпоставка за развитие на демодикоза може да се случи, когато:

– е налице разрушаване на мастните жлези;
– при хормонално разстройство;
– заболявания на кръвоносните съдове на кожата;
– лоша екология.

При демодекоза, в допълнение към неестетичния вид на кожата на лицето и тялото, съществува риск от гнойни заболявания, заради възпалението и последвалия силен сърбеж.

В допълнение към акнето и подутините, може да има промени във формата и цвета на носа, секрет от очите, загуба на миглите.

Сърбеж, който се появява през нощта по цялото тяло и причинява тежък дискомфорт, може да доведе до дисбаланс на имунитета.

С влошаването на здравето или други промени в организма се увеличава обема на секрецията, която кожата секретира. В такива ситуации човек може да забележи признак на кожно заболяване.

Основните прояви на демодикоза включват:

– обрив по лицето;
– язви на различни части на тялото;
– косопад по главата;
– сърбеж, който се усеща особено силно през нощта.

За да установите причината за всички тези симптоми и за да се уверете, че те са причинени от подкожен кърлеж, трябва да бъдете прегледани от дерматолог. С помощта на скалпел той ще остърже малка част от горния слой на кожата, която след това се изследва под микроскоп. Ако броят на подкожните акари за 1 кв.см. надвишава 5, това означава, че лицето е болно от демодекоза. Следва назначаване на лечение.

Характеристики на лечението

Компетентното лечение включва не само борба срещу подкожния паразит, но и отстраняването на причината, поради която той е успял да зарази кожата. Състои се от възстановяване на имунната система, метаболизма, подобряване на кръвния поток, използването на специални лекарства за борба с паразитите и премахване на възпалителния процес. Благодарение на този интегриран подход е възможно човек да се възстанови от демодекоза в порядъка от 3 до 5 седмици.

Диета е важна при лечението на това заболяване. Предимство трябва да се дава на ферментирали млечни продукти – заквасена сметана, кефир, кисело мляко и др. По време на периода на лечение, плодовете и зеленчуците трябва да се консумират в големи количества. Правилното хранене ще помогне за подобряване на цялостното състояние на тялото, повишаване на имунитета и ускоряване на възстановяването.

Ако на лицето се открие подкожен кърлеж, лечението изисква строга хигиена. По това време трябва да се откажете от използването на козметика, която запушва порите и позволява на паразитите да се размножават бързо. Дерматолозите съветват болните да се мият два пъти на ден, като се използва антибактериален сапун.

От лекарствата най-често се предписват живачни мехлеми (1-2%), цинково-истиолова паста, сярна маз, бензилбензоат, ихтиол.

Възможни усложнения

Кожата с демодикоза представлява състояние, което насърчава развитието на други дерматологични заболявания. В този случай симптомите се проявяват много по-силно.

Когато има демодекоза на миглите там може да развие конюнктивит и блефарит. Чесането и потриването могат да провокират гнойна инфекция, засягаща много части на тялото.

Усложненията включват още нервност и изолация. Акнето, което се появява по цялото тяло, значително разваля външния вид, и много хора не могат да водят нормален живот. В някои случаи това провокира появата на депресия, нервни разстройства и психоза.

Хората, които са били диагностицирани с „демодикоза“, често имат ендокринологични нарушения, хронични стомашно-чревни заболявания или други огнища на хронична инфекция.

Превантивни мерки

За да не се предизвика отново заболяване след постигнато възстановяване, е необходимо да се следват простите правила за хигиена и да се внимава за диетата:

– Никога не използвайте чужда козметика.

– Не използвайте и чужди кърпи.

– Подобрете имунитета си.

– Водете здравословен начин на живот, яжте правилно, не злоупотребявайте с алкохол, ако е възможно, изключете пържените, пикантните и мазни храни.

– Мийте лицето си с лосиони, които съдържат алкохол няколко пъти седмично.

Източник: kozhnye-zabolevaniya.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *