ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПРОФИКС / PROFIX

Съдържа цефпрозил, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат, симетикон емулсия, титанов диоксид, хипромелоза, макрогол, полисорбат 80

Предназначение

ПРОФИКС е антибиотик от група цефалоспорини – полусинтетичен, широкоспектърен. Препоръчва се при инфекции на синусите, при фарингит и тонзилит; при бронхит и пневмония; при отити; срещу неусложнени инфекции на меки тъкани и кожа като рани, язви, целулит. Прилага се и при цистит и възпаление на пикочните пътища.

Как се приема

ПРОФИКС се приема по лекарско назначение – в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Приемът е с продължителност 7-10 дни.

При бронхит и пневмония дневната доза е 500 мг през 12 часа. Фарингит и тонзилит се лекуват с прием на 500 мг от медикамента веднъж на 24 часа. При синузит се взема доза от 250-500 мг на 12 часа.

За инфекции на меките тъкани и кожата се препоръчва 200 мг на 12 часа или 500 – на 24.

При неусложнена инфекция на пикочните пътища е достатъчен един прием от 500 мг за 24 часа.

Таблетките се поглъщат с вода, по едно и също време в рамките на деня. Приемът не е свързан с храненията.

Ако пациентът пропусне прием, той може да вземе обичайната доза при първа възможност или да изчака времето за следващия прием. Не следва да се удвоява приеманата доза с цел компенсиране на пропуснатото. Превишението може да провокира странични ефекти, затова следва да се направи бърза консултация с лекар.

Лечението не трябва да се прекъсва самодейно и по-рано от определеното, тъй като има риск от рецидиви и усложнения.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ПРОФИКС може да предизвика гадене и повръщане, болки в корема, диария, световъртеж, гъбични инфекции, отклонения в чернодробните функции, промени в някои кръвни показатели.

В по-редки случаи са възможни прояви като сънливост, нервност и объркване, главоболие, обриви, намалени количества бели кръвни клетки.

Има данни също за уртикарии, алергични реакции с отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане, ангиоедем, висока температура, колит, забавено съсирване на кръвта, пожълтяване на кожата от чернодробни смущения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПРОФИКС не се употребява при алергия към някоя от съставките на медикамента, както и при други продукти от група цефалоспорини.

Необходима е индивидуална преценка за безопасно приложение при пациенти с алергия към пеницилини, цефпрозил, при обезводнени от повръщане или диария, при болести на бъбреците, черния дроб, колит; при бременност и кърмене; ако предстои оперативна интервенция, включително стоматологична.

Не се препоръчва шофиране и работа с тежки машини, ако терапията с ПРОФИКС причинява замайване, влошена концентрация на вниманието, бързина и точност на реакциите.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият трябва да прецени възможно съвместяване на ПРОФИКС с други медикаменти – така че да бъде отчетено възможното отслабване или усилване на въздействията или интензивната проява на странични ефекти. Става дума за паралелен прием с други антибиотици, с диуретици, антикоагуланти и витамини.

________

Усреднена цена в аптеките – 18 лв за 10 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *