ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НЕКСЕТИН / NEXETIN

Съдържа дулоксетин, захарни сфери, хидроксипропилметил целулоза, захароза, талк, триетилов цитрат, амониев хидроксид, опадри бяло, титанов диоксид, синьо 2, индиго кармин, желатин.

Предназначение

Капсулите НЕКСЕТИН се препоръчват като средство против изпускане на урина от жени при физическо усилие, смях, кихане и кашляне (стрес инконтиненция). Медикаментът е с активна съставка дулоксетин, която повишава нивата на серотонина и норадреналина и оптимизира качеството на нервните импулси. НЕКСЕТИН се прилага в комплекс с физически упражнения, чиято цел е заздравяване мускулатурата на таза.

Как се приема

Обичайният прием е два пъти дневно по 40 мг; капсулите се поглъщат цели, с вода. По преценка на лекуващия терапията може да започне с дози от 20 мг и впоследствие те да бъдат увеличени. Препоръчва се приемът да става сутрин и късно след обяд или вечер, в едни и същи часове.

Ако е пропуснат прием, дозата се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; никога не бива да се приема двойна доза с цел компенсиране на пропуснатото.

При превишаване на обичайната доза са възможни симптоми на серотонинов синдром – усещане на необичайна лекота и щастие, но също мускулна скованост или сънливост, безпокойство; освен това повръщане, сърцебиене, припадъци, кома. Необходима е спешна медицинска помощ.

Самоволното прекратяване на приема може да е причина за необичайни състояния с главоболие и раздразнителност, болки в мускулите, диария, световъртеж, необичайно ярки сънища, тремор, гадене и повръщане. Спирането на приема трябва да става под лекарски контрол и при постепенно намаляване на приеманата доза.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да стане причина за усещане на умора, пресъхване на устата, гадене, запек. Често срещани симптоми са и влошено качество на съня, тревожност, отслабване на либидото, сънливост и замаяност, главоболие, тремор, световъртеж, повишено кръвно и замъглено виждане, гадене и повръщане, болки в стомаха, диария, слабост, засилено изпотяване.

В по-редки случаи се регистрират алергични реакции, болки в гърлото, отслабени функции на щитовидната жлеза, дехидратация, зрителни и слухови смущения, припадъци. Съобщавано е за вътрешни кръвоизливи, отклонения във функциите на черния дроб, мускулни болки и спазми, вагинално кървене.

Възможни са депресивни състояния със суицидни мисли, халюцинации, агресивно поведение, манийни състояния.

Описани са различни отклонения във функционирането на отделителната система, възпаление на кръвоносни съдове, припадъци.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НЕКСЕТИН не се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Продуктът е противопоказан за пациенти с тежки чернодробни и бъбречни заболявания.

Медикаментът не е подходящ за пациенти с мании, биполярно разстройство, нарушен водно-солеви баланс. Има резерви към приложението му при хора, склонни към депресии и мисли за самоубийство; които са получавали припадъци.

Да не се използва за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. Ако медикаментът е използван от бъдещи майки, новородените могат да развият белодробна хипертония; този факт следва да е известен на акуширащия екип.

При симптоми като замайване, сънливост, тремор или други смущения от този тип пациентът, лекуван с НЕКСЕТИН, не бива да шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

НЕКСЕТИН не е подходящ за пациенти, които приемат друго лекарство – натоварващо черния дроб или съдържащо дулоксетин, както и продукти, съдържащи жълт кантарион.

Налага се точна преценка за безопасно прилагане на НЕКСЕТИН при пациенти, които приемат МАО-инхибитори, бензодиазепини, силни обезболяващи, антипсихотици, седативни антихистамини, фенобарбитал. Предупреждението засяга и потенциалното комбиниране с продукти, повишаващи серотониновите нива – например трициклични антидепресанти; антикоагуланти.

Не се препоръчва употреба на алкохол за времето, когато се взема този медикамент.

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *