ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НЕОТИГАЗОН /  NEOTIGASON

Съдържа ацитретин, глюкоза, натриев аскорбат, желатин, микрокристална целулоза,  железни оксиди, титанов диоксид

Предназначение

НЕОТИГАЗОН твърди капсули е лекарство от типа ретиноиди; активна съставка на продукта е ацитретинът. Прилага се при лечението на усложнени кожни проблеми – задебеляване и лющене, както се случва при псориазис, ихтиоза, фоликуларна кератоза. Приемът на капсулите, които се предлагат във варианти от по 10 е 25 мг, помага за възстановяването на нормалната кожна покривка.

Как се приема

Лечението с този медикамент трябва да бъде назначено от дерматолог и да се провежда под негов контрол. Препоръчаната доза се взема веднъж дневно, с храна или мляко. Терапията започва със стартова доза от 25-30 мг; в процеса на лечение тази доза може да нараства по преценка на лекуващия, но не и над 75 мг на ден.

При жени в детеродна възраст е задължително приемът да е съобразен с месечния цикъл; лечението с НЕОТИГАЗОН изключва забременяване, бременност и кърмене. Задължителна е предхождаща контрацепция в продължение на 4 седмици преди началото на терапията и до две години след приключването й.

Ако е пропуснат прием, дозата се взема при първа възможност или се изчаква времето до следващия; не трябва да се взема двойно количество, за да се компенсира пропуснатото.

Предозирането може да провокира главоболие, световъртеж, сънливост, раздразнителност, кожни раздразнения, гадене и повръщане. Задължително е да се потърси медицинска помощ.

Лечението не трябва да се прекъсва самоволно, а само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да провокира някои странични ефекти, за които е наложителна спешна медицинска помощ. Потърсете я веднага, ако приемът е последван от силно главоболие, гадене и повръщане, зрителни смущения – това може да е свързано с рязко повишаване на вътречерепното налягане.

Приемът се прекратява веднага при алергични реакции като обриви и оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, хрипове. При бърза прогресия на състоянието се налага спешна медицинска помощ.

Към сериозните странични ефекти се отнасят също чернодробни смущения, изразени в пожълтяване на кожата и склерите, гадене, повишена температура, дискомфорт в корема. Смущенията могат да са изразени също в тежки кожни обриви, отоци, пропускливост на кръвоносните съдове, хипотония, силна жажда, мускулна слабост и др.

Много често пациенти се оплакват от сухота в устата, очите и носа; косопад, промени в кръвните показатели, чернодробни смущения. Сред честите странични ефекти са още възпаление на лигавицата в устата, изтъняване на кожата и податливост към повърхностни инфекции, болки в мускулите и ставите, отоци.

В по-редки случаи пациенти информират за възпаление на венците, болезнена чувствителност на кожата с раздразнения, замайване, замъглено зрение. Коментират се още увреждания на периферната нервна система, зрителни смущения, болки в костите, промени в растежа на костната тъкан, вагинална инфекция, анално кървене, нарушения на слуха и др.

Симптоматиката на заболявания като псориазис може да покаже влошаване в първоначалния етап на лечението.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът е противопоказан при алергия към някоя от съставките му или към други ретиноиди.

Продуктът е несъвместим с терапии на пациенти, страдащи от сериозни бъбречни и чернодробни смущения.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Допуска се за лечение на деца само в краен случай и ако други средства не са дали очакваните резултати.

Не се препоръчва за пациенти с високи липидни показатели на кръвта.

Специална оценка за безопасно лечение с НЕОТИГАЗОН е необходима за пациенти с диабет, сърдечно-съдови заболявания, алкохолно зависими.

Не се допуска кръводаряване от пациент, който е лекуван с НЕОТИГАЗОН, две години след прекратяването на терапията.

Взаимодействие с други медикаменти

Не трябва да се вземат едновременно НЕОТИГАЗОН и лекарства като метотрексат, тетрациклини, други ретиноиди.

Специфична преценка за безопасност е наложителна при пациенти, които вземат перорални противозачатъчни или лекарства против епилепсия.

Противопоказана е съвместната употреба на продукта с алкохол.

Усреднена цена в аптеките – 30 лв за 30 капсули по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “НЕОТИГАЗОН /  NEOTIGASON

  1. Теодор Чавдаров каза:

    Здравейте. Има ли причина поради която е спрян Neotigason от аптеките? Не може да се закупи по никакъв начин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *