ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НОЛИЦИН / NOLICIN

Съдържа норфлоксацин, повидон, натриев нишестен гликолат, микрокристална целулоза, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, талк, титанов диоксид, пропилей гликол, вода

Предназначение

НОЛИЦИН е хинолонов антибиотик, прилаган при инфекции на пикочните пътища, на простатата, при гонорея и инфекциозно разстройство на храносмилателния тракт. Продуктът е с бактерицидно действие. Може да помогне за предпазване от инфекции на пациенти с отслабена имунна система; ефективен при болестни състояния като диария на пътника.

Как се приема

Приемът на НОЛИЦИН трябва да бъде назначен от лекар. Дневната доза и продължителността на лечението са в зависимост от здравословния проблем. Таблетките се поглъщат цели, с вода, в точно определени часове от деня.

Най-често се препоръчва прием на една таблетка от 400 мг два пъти на ден. При инфекции на отделителната система или храносмилателния тракт терапията продължава от три дни до две седмици; при хроничен бактериален простатит приемът може да се удължи до няколко седмици, по преценка на лекуващия.

За профилактика срещу инфекции на пикочните пътища е достатъчна половин таблетка дневно, а срещу диария на пътника – една таблетка на ден. Пациенти с отслабен имунитет приемат два пъти дневно по една таблетка като мярка за предотвратяване на инфекции.

Наложително е определяне на редуцирана доза, ако пациентът има бъбречно заболяване.

Ако е пропуснат прием, поредната доза се приема при първа възможност или се изчаква времето за следващата. Не удвояваме никога приема с цел компенсация на пропуснатото. Приемът на по-високи дози крие рискове за здравето; възможни са симптоми като гадене и повръщане, диария, объркване и замайване, припадъци. Необходима е медицинска помощ.

Лечението не бива да се прекъсва самоволно, тъй като са възможни рецидиви и усложнения на основното заболяване.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на НОЛИЦИН може да провокира алергична реакция, изразена в обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, шок.

Най-често съобщаван страничен ефект е гадене; има информация също за главоболие и замайване, депресия, промени в кръвната картина. Възможно е пациентът да страда продължително от диария поради псевдомембранозен колит.

Сред страничните ефекти са още са сънливост и объркване, раздразнителност, страх при халюцинации, шум в ушите, скъсване на сухожилие. Има данни за редки случаи, при които настъпват смущения в сърдечната дейност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НОЛИЦИН не се прилага при алергия към съставки на медикамента, както и към друг антибиотик от хинолоновата група.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене.

Не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

При рискови пациенти се преценява безопасността на терапията с този медикамент. Специално внимание е необходимо при пациенти с епилепсия, сърдечни смущения, бъбречни заболявания в тежка форма, дисбаланс на солите в кръвта, при пациенти в напреднала възраст. Възможни са засилени прояви на странични ефекти, увеличена фоточувствителност, зрителни смущения. Бекуващият може да препоръча редуцирани дози от медикамента или друга терапия.

Взаимодействие с други медикаменти

НОЛИЦИН се приема два часа преди евентуално назначени продукти с магнезий, алуминий, бисмут, цинк или желязо; антиациди и сукралфат.

Нараства вероятността от проява на негативни странични ефекти при съчетаване с някои лекарства, затова лекуващият най-вероятно ще препоръча прекратяване на приема им за времето на лечение с НОЛИЦИН или редуциране на дозата им. Това се отнася за продукти като теофилин, циклоспорин, антикоагуланти, кортикостероиди.

НОЛИЦИН не трябва да се взема едновременно с медикаменти против бактериални инфекции на пикочните пътища.

Специална преценка за лекарствените взаимодействия с НОЛИЦИН се налага за противодиабетни продукти, медикаменти за сърдечни заболявания, макролиди, трициклични антидепресанти, антипсихотици.

__

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 20 таблетки по 400 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *