ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АДВАГРАФ / ADVAGRAF

Съдържа активната съставка такролимус, както и помощни съставки – хипромелоза, етилцелулоза, лактоза, магнезиев стеарат, титанов диоксид, жълт и червен железен оксид, натриев лаурилсулфат, желатин, печатарско мастило

Предназначение

АДВАГРАФ е медикамент за контрол върху имунния отговор, прилага се при пациенти с трансплантирани органи. Имуносупресор. Продуктът се предлага във варианти със съдържание на активната съставка от 0.5, 1, 3, 5 мг под формата на перорални капсули.

Как се приема

Приемът на този медикамент трябва да бъде назначен от лекар с опит в лечението на пациенти с трансплантирани органи. Терапията започва с минимални дози от порядъка на 0.10 – 0.30 мг. Дневната доза се определя индивидуално в зависимост от теглото, състоянието на пациента и вида на присадения орган. Състоянието на такъв пациент се проследява редовно и при необходимост се правят корекции в дозата АДВАГРАФ, която трябва да приема.

Дневната доза от този медикамент се приема сутрин на гладно; пациентът може да се храни един час след това. Възможен е и вариант – прием 2-3 часа след закуска. Капсулите се поглъщат цели, с вода.

При пропуснат прием дневната доза се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; не бива да се взема двойна доза за компенсация. При превишена доза незабавно се прави медицинска консултация.

Пациентът не бива да прекратява самоволно приема на този продукт; ако това се случи, има висок риск от отхвърляне на трансплантирания орган.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на АДВАГРАФ може да бъде последван от алергични реакции, изразени в кожни обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, шок. Описаната терапия намалява стабилността на имунната система и пациентът става по-податлив на различни инфекции. Счита се също, че нараства рискът от образуване на добро- и злокачествени тумори. Сред често установяваните странични ефекти са и различни промени в стойностите на основни кръвни показатели.

Най-често пациенти информират за увеличена кръвна захар, наднормено съдържание на калий, влошено качество на съня, хипертонични пристъпи, гадене, диария, бъбречни проблеми. Съобщава се също за промени във водно-солевия баланс, увеличена пикочна киселина в кръвта, психични нарушения, халюцинации, главоболие, безсъние; сърдечни смущения, зрителни и слухови отклонения, кървене и запушване на кръвоносни съдове, кашлица, белодробни нарушения, увреждания на чернодробната тъкан, смущения на жлъчката, задържане на течности и отоци, болки в ставите, мускулни крампи, недостатъчност във функциите на присадения орган.

По-рядко могат да се развият странични ефекти от рода на влошено съсирване, обезводняване, мозъчни нарушения – включително удар и парализа, образуване на съсиреци във вени на крайник; влошени дихателни функции, чревна непроходимост, менструални нарушения, полиорганна недостатъчност.

В редки случаи е възможно събиране на течност около сърцето; задух, киста в панкреаса, мускулна скованост, загуба на зрението и/или слуха. Сред много редките странични ефекти са ще увеличаването на телесната мастна тъкан, мускулна слабост, чернодробна недостатъчност и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АДВАГРАФ не се прилага при алергия към активната съставка или някое от помощните вещества, както и към макролидни антибиотици.

Продуктът е противопоказан при дехидратирани пациенти, преболедували от чернодробни страдания, с коремни болки, гадене и повръщане; със смущения в сърдечната дейност от типа нарушена електрическа активност.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Да не се прилага по време на кърмене. Медикаментът не се препоръчва при бременност освен в случаи, когато лекуващият прецени това като крайно необходимо.

Не е препоръчително шофирането, ако приемът на АДВАГРАФ причинява зрителни и слухови отклонения, забавени реакции, слабост, влошена концентрация.

Да се избягва комбиниран прием с грейпфрут или сок от цитруса.

Взаимодействие с други медикаменти

АДВАГРАФ не трябва да се приема едновременно с циклоспорин.

Приеманата доза от продукта подлежи на промяна в случаите, когато пациентът приема и други медикаменти и взаимодействието се отразява на интензивността на ефекта. Това се отнася до съвместяването с продукти като противогъбични, макролидни антибиотици, лекарства за ХИВ-инфектирани, антиациди, антиеметици, перорални контрацептиви, лекарства за високо кръвно, антиаритмици, противоепилептични, антидепресанти, кортикостероиди, продукти с жълт кантарион, нестероидни противовъзпалителни, антивирусни, калиеви добавки, антикоагуланти.

Усреднена цена в аптеките – 30 лв за 30 капсули от 0.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *