Начало / Болести и лечение / Д-р Росица Денчева обяснява: Какво да правим при алергична реакция?

Д-р Росица Денчева обяснява: Какво да правим при алергична реакция?

Единственото постоянно решение е избягването на съответния алерген

Наш читател пита: Какво да правим при алергична реакция?

Здравейте, д-р Денчева.

Казвам се Деян Генов и съм от град Русе. Работя в машиностроителното производство. Не съм в бояджийния участък, но доста често преминавам оттам, тъй като трябва да взема определени детайли. Никога досега не съм страдал от алергии, но отскоро получавам алергия както по лицето, така и по ръцете и краката (от вътрешната страна на бедрата). Кожата ми се бели така, все едно съм бил дълго време на слънце през лятото.

Д-р Росица Денчева

Д-р Росица Денчева

Лицето ми почервенява… Все едно съм си намазал кожата на лицето с боя – така я усещам.

Купих си „Алергозан“ на таблетки, изпих една опаковка и сега съм по-добре. Освен това мажа засегнатите участъци с „Дипрозон“ и от него също се чувствам по-добре. Но какво да направя за напред за лечение и профилактика, за да не се получава такова нещо? Трябва ли да си направя изследвания?

Има ли начин този проблем да се изчисти, защото ми е трудно да си сменя професията на сегашния етап? Доста е остра и токсична боята в бояджийния участък.

Другите работници не се оплакват от подобни проблеми, а това означава, че аз съм малко по-алергичен и получавам алергична реакция. Според мен при вдишване на боя и разредител от тези изпарения се трови кръвта ми и там, където кожата е по-чувствителна, се получават алергии.

Ще Ви бъда благодарен, ако ми дадете някакъв съвет. Аз мисля да отида и при личния доктор, но все пак ме интересува и Вашето мнение. Предварително Ви благодаря за вниманието!

Отговорът на Д-р Росица Денчева:

Здравейте, Деян! По вашето описание наистина се касае за алергия. Алергията е индивидуална свръхчувствителност към различни вещества, приети през устата или навлизащи в контакт с кожата чрез намазване или разпрашаване в околната среда. При Вас става дума за последното.

Истината е, че трябва да избягвате помещението за боядисване, доколкото това Ви е възможно. Знам колко трудно е човек да си смени работата. Единственото постоянно решение е избягването на съответния алерген (вероятно прахообразна боя). Може да ползвате предпазно облекло или маска.

Противоалергичните лекарства са добър вариант за острите епизоди, но не можете да ги използвате постоянно. Това се отнася и за мазането с Дипрозон. Дългото мазане и мазането по лицето с Дипрозон не са желателни. Ако приемате противоалергично лекарство Ви съветвам да е от по-новите, защото Алергозанът има приспивателно действие и не е добър вариант, особено ако шофирате.

Поздрави,

Д-р Денчева

Можете и Вие да зададете въпрос на Д-р Денчева ТУК.

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*