ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВИВЕКС / VIVEX

Съдържа левофлоксацин хемихидрат, микрокристална целулоза, целулоза на прах, прежелатинизирано нишесте, царевично нишесте, кросповидон тип А, повидон К25, натриев стеарил фумарат, лактоза монохидрат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 4000, железни оксиди

Предназначение

ВИВЕКС е широкоспектърен антибиотик от хинолоновата група. Благодарение на активната съставка левофлоксацин продуктът унищожава патогенните бактерии, причиняващи инфекции на горните дихателни пътища, синусите, белите дробове, отделителната система, простатата, кожата и меките тъкани.

ВИВЕКС е един от медикаментите, включвани в комплексното лечение на антракс.

Как се приема

Приемът на този продукт зависи от характера на заболяването, състоянието и възрастта на пациента. Дневната доза и продължителността на терапията се определят от лекуващия. Таблетките се поглъщат цели, с вода; възможен е прием както по време на хранене, така и между храненията при спазване на определените интервали.

Лечението с ВИВЕКС изисква предпазване от директна слънчева светлина – по време на приема и поне два дни след прекратяването му. Това е една от предпазните мерки в случая, тъй като антибиотикът увеличава чувствителността на кожата и я прави податлива на тежки изгаряния.

Обичайната доза при синузит и белодробни инфекции е 500 мг веднъж дневно; при пневмония – един или два пъти дневно по 500 мг. При инфекции в отделителната система се назначават една или две таблетки по 250 мг веднъж дневно. Инфекция на простатната жлеза се лекува с доза от 500 мг веднъж на ден. При възпаления на кожата или меките тъкани се назначава доза от 500 мг 1-2 пъти на ден.

При пациенти в напреднала възраст или с бъбречни заболявания лекуващият може да препоръча редуцирана доза.

Ако пациентът пропусне прием в обичайното време, той може да вземе дозата при първа възможност или да изчака времето за следващия. Не се практикува удвояване на обичайната доза с цел компенсиране на пропуснатото. Приемът на високи дози може да причини странични ефекти от рода на гадене, тремор, сърдечни смущения, замайване, конвулсии; наложителна е медицинска консултация.

Приемът на ВИВЕКС не бива да се спира самоволно дори пациентът да се е почувствал добре; лечебният курс се провежда с продължителността, определена от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ВИВЕКС може да провокира алергични реакции от рода на обриви, сърбеж и зачервяване на кожата, оток на лицето и гърлото, затруднено гълтане и дишане. При това положение приемът се прекратява; наложителна е спешна медицинска помощ.

В редки случаи антибиотикът причинява смущения като припадъци, диария, болка и възпаление на стави и сухожилия. Много редки странични ефекти са невропатиите – парене, изтръпване, болка.

Сред съобщаваните смущения са също чернодробни проблеми със сърбеж и тежест в корема, пожълтяване на кожата и склерите, до тежка чернодробна недостатъчност. Описвани са и случаи с влошено качество на съня, гадене и повръщане, задух, тревожност, промени в показатели от кръвната картина, загуба на апетит, отпадналост, хипогликемия, свръхчувствителност, депресия и халюцинации, сърдечни смущения, изтръпване на крайниците, мускулна слабост, отклонения във функциите на бъбреците, хепатит, панкреатит, локални възпаления, слухови и зрителни смущения, главоболие, хипертонични пристъпи.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВИВЕКС не се назначава при алергия към левофлоксацин или друга съставка на медикамента.

Този антибиотик е противопоказан при епилепсия и тендинит или възпаление на сухожилията.

Не се назначава на бременни и кърмачки.

Медикаментът не трябва да се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

В рискова група, която изисква персонална преценка за безопасност при лечението с този медикамент, са пациенти с мозъчни увреждания, склонни към припадъци, с бъбречни увреждания, с диагноза “глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит”, диабетици, с миастения гравис, с чернодробни и сърдечни заболявания, с електролитен дисбаланс, както и възрастни над 60 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени риска от прояви на странични ефекти при съвместен прием на ВИВЕКС с кортикостероиди, антикоагуланти, теофилин, нестероидни противовъзпалителни, циклоспорин, лекарства за сърдечни заболявания, антидепресанти, антипсихотици, пробенецид при подагра и циметидин при язва.

Задължително се спазва интервал от два часа, ако пациентът трябва да приема както ВИВЕКС, така и продукти с желязо, алуминий и магнезий.

Приемът на ВИВЕКС може да стане причина за положителен резултат при урина-тест за опиати. Съобщавано е за лъжливи отрицателни резултати при изследвания за туберкулоза.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 7 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *