ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Психолог: партньорът помага на болния от рак по-добре от химиотерапия

Има много фактори, от които зависи дали ще се разболеем и дали ще оцелеем от рак


Повечето от тези фактори са физиологични, но има и социални фактори, както и психологични.

Какво е значението на партньора в битката с онкологичните заболявания? Има ли вина самотата за преждевременната смърт? Отговор на тези въпроси дава Андрю Кнайер, автор на книгата „Finding Your Way through Cancer“ (Открий свой път през рака).

Андрю Кнайер

Андрю Кнайер е онко психолог. Той е посветил кариерата си да помага на пациентите да овладеят многото предизвикателства и дилеми, които идват с рака. Д-р Кнайер знае, че на хората с рак им се налага да живеят в един непредсказуем и обезпокоителен свят, и че всеки човек трябва да намери свой собствен начин да се справи с това предизвикателство. Не по-малко е това предизвикателство и за близките и роднините на болните от рак.

Изследователите са установили, че наличието на партньор намалява смъртността с цели 20%, в сравнение с тези, които живеят сами! Освен това, отдавна се знае, че самотата убива. Но как животът без партньор дава отражение на онкологичните болести?

Болестта и грижата за близките, които са болни от рак няма как да ни оставят безразлични. Душата в този момент е като счупена, променя се. Тя става тиха, тревожна. И този страх и безпокойство, съпътстващи чувството за несправедливост, могат да изиграят лоша роля на благосъстоянието и здравето. Това, разбира се, не е задължително да се случи на всички. Има хора силни, но има и хора лабилни.

Изолирайки се от близките, прекъсвайки взаимоотношения и контакти, ние се разболяваме. И най-често тази болест е рак!

Факт Номер Едно

Какво се случва, ако анализираме връзката между семейното положение и смъртността от най-често срещаните ракови заболявания?

Група от изследователи, ръководени от учени от Харвардския университет, анализирали данни от 1 260 898 пациенти, които са диагностицирани с различни онкологични заболявания: рак на бял дроб, дебелото черво, рак на гърдата, панкреаса, простатата и други. Анализите и изследванията са продължили около 4 години – от 2004 до 2008 г. В тях са взели участие много лекари и онкологични специалисти от цял свят. Харвардският университет е бил в ролята на координатор.

Какво станало ясно от работата на лекарите и учените през тези четири години? Изследователите са установили, че наличието на партньор намалява смъртността с цели 20%, в сравнение с тези, които не са женени! И тук няма значение дали двойката има граждански брак или живее на семейни начала. Значение има само продължителността на връзката. Колкото по-дълга и стабилна е, толкова по-добре.

По време на тези 4 години изследователите са доказали и още нещо – при рак на простатата, гърдата, колоректалния и езофагеалния рак, съпругът/партньорът има по-значителен ефект върху оцеляването, отколкото ефекта на химиотерапията.

Факт Номер Две

Какво се случва, ако анализираме връзката между социалната подкрепа и смъртността от рак на гърдата – най-често срещаният рак при жените?

Проучване, проведено в Калифорнийския университет в Сан Франциско, е доказало, че жените, които са били самотни преди и по време на диагностициране, е 2.14 пъти по-вероятно да умрат от рак на гърдата, отколкото тези, които са били във връзка или са имали партньор до себе си.

Може да се съмнявате в тези факти, може и да ги критикувате, а може и да ги оборите, ако сте оцелели от рак или се борите с него не с помощта на любим и съпруг, а с помощта на семейството и приятели.

И тук пак стигаме до твърдението, отдавна доказано от науката, според което самотата убива

Унищожаването на топлите и доверчиви взаимоотношения е непосредствена и основна причина за унищожаването на здравето и основната непряка причина, водеща до склонност към алкохолизъм, наркомания, недохранване и намалена физическа активност, които от своя страна са и основните рискови фактори за появата на рак.

Изолирайки се от близките, човек се разболява. Започва да пие алкохол, да пуши повече, да води заседнал начин на живот и да яде без мярка – заради самотата. Можем да бъдем заобиколени от доволни клиенти, фенове и познати, но без топлите и подкрепящи семейни отношения всичко това е безполезно.

Ракът започва и завършва с разрушаване на семейните отношения, изчезването на топлината и контакта. А за природата като цяло това е апоптоза на организмите, които са енергийно изключени от общото тяло на човешкото семейство.

Източник: healthgrades.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *