ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДЕПО-МЕДРОЛ / DEPO-MEDROL

Съдържа метилпреднизолонов ацетат, полиетиленгликол 3350, натриев хлорид, миристил-гама-пиколинов хлорид, вода за инжекции, натриев хидроксид, хлороводородна киселина

Предназначение

Кортикостероидът ДЕПО-МЕДРОЛ се прилага в случаите с проблеми на надбъбречните жлези и дефицит на произвежданите от тях хормони; при възпаление на щитовидната жлеза; при хиперкалциемия или при прекомерно нарастване на надбъбречните жлези.

Медикаментът е прилаган още при лечение на ревматични заболявания като остеоартрит, бурсит, подагрозен артрит; колагенози – лупус еритематодес, ревматичен кардит; кожни заболявания от типа на булозен дерматит, себореен дерматит, псориазис в тежка форма. Подходящ е при алергични състояния, очни заболявания, чревни болести от типа на улцерозен колит, туберкулоза и други белодробни болести.

ДЕПО-МЕДРОЛ може да е част от терапията при заболявания на кръвта, злокачествени заболявания, отоци, множествена склероза, тежки инфекции с различни поражения и др.

Как се приема

ДЕПО-МЕДРОЛ е инжекционна форма, която се прилага под лекарски контрол и само от медицинско лице. Лечебната доза и продължителността на терапията се определят от лекуващия в зависимост от диагнозата, общото състояние и повлияването. Медикаментът може да се инжектира и вътреставно, като интервалът между такива инжекции е една или повече седмици.

Практически пропускането на прием или превишаването на индивидуалната доза са изключени, тъй като прилагането на медикамента се извършва само от специалисти. Назначеното лечение трябва да се изпълни докрай, тъй като при самоволно прекъсване са възможни усложнения.

Възможни нежелани ефекти

По-вероятно е лечението с ДЕПО-МЕДРОЛ да дава някои странични ефекти при продължителна терапия с високи дози. Рискът от подобни прояви е по-висок при пациенти в напреднала възраст.

Най-често съобщаваните ефекти са свързани с намалена устойчивост към инфекции, обикновено в мястото на инжектиране, а също и вътрешни от рода на перитонит. Съобщавано е също за левкоцитоза, метаболитна ацидоза, натрупване на мазнини и пр. не са изключени алергични реакции – включително тежки, със затруднено дишане, замайване, спад на кръвното, уртикарии.

Има случаи, при които пациентът развива намалена дейност на хипофизата, придобиване на луноподобно лице – къшингоиден фациес; при рязко спиране на терапията се проявяват симптоми на абстиненция.

В някои случаи е възможно да се развият психотични състояния, халюцинации, объркване и тревожност, когнитивни нарушения, поведенческо разстройство, гърчове и амнезия.

Сред симптомите, за чиято поява следва да бъде съобщавано на лекуващия без отлагане, са зрителни смущения, отоци на лицето, езика и гърлото, мускулна слабост, кървене от стомашно-чревния тракт, болки в ставите, нередовен цикъл.

При лечение с този продукт могат да се получат промени в кръвното налягане, съсиреци и запушване на кръвоносен съд, застойна сърдечна недостатъчност, чернодробни смущения и хепатит, промени в кръвните показатели, акне, остеонекроза и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДЕПО-МЕДРОЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не се прилага при системна гъбична инфекция.

Не се прилага директно във вената или в гръбначно-мозъчната течност.

Индивидуално се решава дали медикаментът може да бъде приложен при налична инфекция или предстояща ваксинация; при рискови пациенти – преболедували от туберкулоза, с диабет, психично заболяване, лекувани със стероиди, с миастения гравис, склонни към гърчове, при очни инфекции, сърдечна недостатъчност, предразположени към тромбоемболии; с проблеми на храносмилателната система. Внимателна преценка за безопасно приложение е необходима също при пациенти с мозъчна травма, проблеми с бъбреците, остеопороза, миопатия, проблеми с кръвното съсирване.

Продължителното лечение с ДЕПО-МЕДРО изисква периодичен контрол върху набор от показатели.

При лечение на бременни и кърмачки с този кортикостероид трябва да се проследява зрителното състояние на децата им, както и функциите на надбъбречните жлези.

Не се препоръчва шофиране в случаите, когато приемът на продукта причинява замайване, зрителни отклонения, влошена концентрация, умора.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени безопасното съвместяване на този медикамент с други, които пациентът е приемал или се налага да приема по време на лечението с ДЕПО-МЕДРОЛ. Става дума за антибиотици, противогъбични, калциеви антагонисти, някои противовирусни, антиеметици, орални контрацептиви, антиконвулсанти, лекарства против туберкулоза, против конвулсии. Особено внимание изисква паралелният прием с антикоагуланти, антидиабетни лекарства, невромулкулни блокери, ароматазни инхибитори, аспирин и салицилати, имуносупресори, намаляващи съдържанието на калий в организма.

Усреднена цена в аптеките – 3.00 лв за ампула от 1 мл/40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *