ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ГЛЮКОФАЖ  /  GLUCOPHAGE

Съдържа метформинов хидрохлорид, повидон КЗО, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 400 и макрогол 8000

Предназначение

ГЛЮКОФАЖ е продукт, използван при лечението на диабет. Съдържа метформинов хидрохлорид, медикамент от група бигваниди, с чиято помощ се контролират стойностите на кръвната захар. Препоръчва се като съставка от комплексно лечение заедно с други медикаменти и/или инсулин, както и с лечебни диети, включително за редукция на телесното тегло.

Как се приема

ГЛЮКОФАЖ се приема по лекарско назначение. Таблетките се поглъщат цели, с вода, по време на хранене или непосредствено след това. Дозата за деня се приема сутрин; ако има планирани два или три приема, тя се разпределя съответно за вариантите сутрин-вечер или сутрин-обяд-вечер.

Дневната доза за деца и подрастващи над 10 години е стандартно 500 или 850 мг веднъж дневно. При необходимост може да бъде увеличена до 2000 мг, разделени за два-три приема.

При възрастни обикновено се препоръчват два-три приема по 500-850 мг или повече, но не над 3000 мг на ден. Периодично се проверяват стойностите на кръвната захар.

Ако пациентът пропусне прием, той ще продължи терапията с прием в следващия планов час, без да удвоява количеството. При превишаване на дозата има риск от лактатна ацидоза – гадене и повръщане, коремни спазми, умора, затруднения в дишането. Наблюдавани са случаи с понижена сърдечна честота и телесна температура. Симптомите изискват незабавна медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ГЛЮКОФАЖ  при 1 на 10 пациенти предизвиква смущения от рода на гадене, повръщане, болки в корема, отслабване на апетита. Симптомите са преходни, но при трайни прояви е необходима лекарска консултация. По-лесно се понася преходът, ако дневната доза се разпредели за 2-3 прехода и се приема по време на хранене. Често се съобщава и за промени във вкусовите усещания.

Рядко проявявани странични ефекти са лактатна ацидоза, кожни обриви със силен сърбеж, чернодробни смущения с развитие на жълтеница; съобщава се и за състояния с дефицит на витамин В12.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ГЛЮКОФАЖ не се прилага при алергия към метформин или друга съставка на продукта.

Медикаментът не е подходящ за пациенти с чернодробни увреждания, бъбречни заболявания, неконтролиран диабет, кетоацидоза, при белодробни инфекции, сърдечна недостатъчност.

Не се препоръчва при тежка дехидратация – след диария или повръщане.

Да не се прилага, ако пациентът е алкохолно зависим и приема големи количества спиртни напитки.

При оперативни интервенции приемът на този медикамент се прекратява за известно време; подновяването на терапията се назначава от лекуващия.

При бременност и кърмене не се препоръчва терапията с този медикамент.

Пациентът не бива да шофира, ако приемът на продукта причинява слабост, отслабена концентрация, зрителни затруднения или други смущения, които биха провокирали рискови ситуации.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на този продукт трябва да се прекрати, ако предстои оперативна интервенция или диагностични процедури с контрастно вещество.

Специално внимание изисква анализът на терапевтични програми, при които приемът на ГЛЮКОФАЖ е съчетан с диуретици, нестероидни противовъзпалителни, АСЕ-инхибитори и други лекарства за хипертония; други лекарства за диабет и за бъбречни заболявания.

__

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 60 таблетки по 1000 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *